Reklama
Reklama

Jesienne ciasto Kokietka. Upiecz, a po całym domu rozniesie się przepiękny zapach

Ciasto Kokietka, jak sama nazwa wskazuje, będzie kusić już od momentu, gdy pojawi się na stole. Nie tylko apetycznie wygląda, ale też pięknie pachnie. Wszystko za sprawą użytych do wypieku przypraw. Gdy już zdecydujesz się na pierwszy kęs, to z pewnością zauroczysz się już na całego wyjątkowo jesiennym aromatem deseru.

Co kryje się w Kokietce?

Jeśli jesteś fanem jesiennych zapachów, to musisz wypróbować ten deser. Ciasto Kokietka, choć delikatnie i niepozornie wygląda z zewnątrz, skrywa w sobie dużo smaków. Dodatek miodu, cynamonu oraz jabłek stanowi duże urozmaicenie tego wypieku i sprawia, że staje się wilgotny i pełen smaku. Idealnie sprawdzi się na jesienny weekend, jeszcze zanim w domu pojawią się świąteczne wypieki. Tym bardziej że podczas przyrządzania w kuchni roznosić się będzie aromat korzennych przypraw i pieczonych jabłek.

Ciasto Kokietka - przepis

Ciasto Kokietka kusi nie tylko aromatem, ale również prostotą przygotowania. Lista potrzebnych produktów spożywczych zawiera podstawowe i łatwo dostępne składniki. 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 200 g masła, 
  • 30 g cukru, 
  • 150 ml jasnego płynnego miodu, 
  • 3 jajka,
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • odrobina soli, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 3 duże jabłka.

Sposób wykonania:

Przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój w dość grube plasterki, jeśli chcesz, aby były widoczne po przekrojeniu. Mogą być też drobniejsze kostki.  

Zabierz się za zrobienie ciasta. W rondelku roztop masło na małym ogniu, a następnie zdejmij je i odstaw do przestudzenia. W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj do masy jajecznej płynny miód i przestudzone masło, a następnie dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, cynamon i odrobinę soli. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. 

Wylej połowę ciasta miodowego do przygotowanej formy o wymiarach 24 cm i równomiernie rozprowadź. Na warstwę ciasta wyłóż pokrojone jabłka, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Na jabłka wylej pozostałą część ciasta i delikatnie wyrównaj powierzchnię. 

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i piecz kokietkę około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. 

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze