Reklama
Reklama

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

Rokitnik to nie do końca doceniany u nas owoc, a przecież ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera aż 190 substancji aktywnych, z których większość wspiera nasz organizm. Co więcej, przetwory z tego owocu nie pozbawiają go korzyści zdrowotnych. Dlatego koniecznie zrób na zimę konfiturę z rokitnika według naszego przepisu. To czysta odporność zaklęta we wspaniałym smaku.

Rokitnik to jeden ze zdrowszych owoców rosnących w Polsce. Roślina ta jest pod ochroną, dlatego zbieranie jej owoców jest możliwe tylko w prywatnych ogródkach lub na dedykowanych do tego plantacjach. Na szczęście ten przysmak można kupić i zrobić z niego pyszne konfitury na zimę. To nieoceniony oręż we wspieraniu naszej odporności.

Dlaczego warto robić konfitury z rokitnika? 

Rokitnik to nasze rodzime superfood - jego owoce zawierają dziesięć razy więcej witaminy C niż cytrusy. Witamina B w nich zawarta wspiera układ nerwowy, a witamina E powstrzymuje procesy starzenia się organizmu. Natomiast minerały takie jak mangan, żelazo i bor decydują o zbawiennym wpływie rokitnika na serce. Podczas przetwarzania owoc zachowuje większość swoich właściwości. Dodatkowym argumentem na to, że warto robić konfitury z rokitnika, jest fakt, iż jest to owoc żelujący, co zawdzięcza sporej ilości pektyn. Przygotowanie tego rarytasu nie wymaga więc obecności sztucznych zagęszczaczy. Konfitura z rokitnika jest produktem w pełni naturalnym, który zwłaszcza zimą z powodzeniem wesprze naszą odporność.  

Konfitury z rokitnika - przepis 

Przepis na konfitury z rokitnika jest wyjątkowo prosty i poradzą sobie z nim nawet osoby zaczynające swoją przygodę z zaprawami. Najpierw skompletuj wszystkie składniki, które wystarczą na dwa - trzy słoiki:  

  • kilogram owoców rokitnika;  
  • pół kilograma cukru; 
  • pół litra wody.   

Owoce rokitnika umyj, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj około pół godziny. Tyle czasu powinno im wystarczyć, by całkowicie się rozpadły. Następnie całość przetrzyj przez sito, na którym zostaną skórki owoców. Mus przełóż do garnka, dodaj cukier i znów zagotuj. Podgrzewaj przez około 7 minut, ciągle mieszając. Potem przełóż mus do wygotowanych słoików, zakręć je i odstaw do wystygnięcia. Przepis na konfiturę z rokitnika nie wymaga pasteryzowania słoików.  

Czytaj też: Słodko-korzenny przetwór. Wspaniały dodatek do jesiennych i zimowych herbat rozgrzewających

Do czego używać konfitur z rokitnika?

Z konfiturą z rokitnika jest trochę jak z miodem, pod wypływem wysokich temperatur straci swoje właściwości. Dlatego możesz dodawać ją do herbaty lub wody pod warunkiem, że temperatura napoju nie będzie przekraczała 60 stopni Celsjusza. Konfitura z rokitnika jest świetnym dodatkiem do musli, jogurtów czy twarożków, można nią też smarować pieczywo. Dzięki takiemu zastosowaniu produkt nie straci swoich właściwości zdrowotnych.

Naleśniki czy desery również zyskają dzięki temu dodatkowi ciekawego i zdrowego wymiaru. Natomiast fani wytrawnych smaków powinni sprawdzić użycie konfitur z rokitnika do dressingów sałatkowych. W połączeniu z oliwą z oliwek i przyprawami czy kilkoma kroplami octu winnego lub cytryny, ten produkt nada mieszankom warzywnym nowego posmaku. Konfitury z rokitnika można również dodawać jako przyprawę do zup lub sosów, trzeba się jednak wtedy liczyć z tym, że pod wpływem temperatury stracą one część ze swoich właściwości zdrowotnych.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?

Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby

Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dżemy | owoce