Jesienny klasyk, który sprawdzi się też na święta. To jeden z najprostszych przepisów na ciasto
Prosty placek z żurawiną to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Łączy w sobie kwaskowaty smak owoców i słodycz delikatnego, puszystego ciasta. To idealny wypiek na chłodne, jesienne dni, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego do rozgrzewającej herbaty. A ponieważ żurawina kojarzy się też ze świątecznym klimatem, to zachowaj już przepis na święta Bożego Narodzenia.
Prosty placek z żurawiną to wyjątkowy przepis na jesień i zimę. Zachwyci każdego swoją lekkością i wyrazistym, lekko kwaskowym smakiem świeżych owoców, ale z powodzeniem możesz użyć też mrożonych. Dzięki delikatnej konsystencji i aromatycznym nutom wanilii doskonale sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska do popołudniowej kawy, jak i efektowny deser na rodzinne spotkania czy świąteczny stół. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią szybkie, domowe wypieki.
Przeczytaj też: Ciepłe śniadania na jesienne chłody. Owsianka już nie jest królową
Składniki:
- 500 g szklanki cukru,
- 300 g mąki,
- 200 g miękkiego masła,
- 340 g świeżych owoców żurawiny,
- 80 ml mleka,
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia owoców.
Sposób wykonania:
W misie miksera utrzyj jajka z cukrem przez 4-5 minut, aż uzyskasz jasną i puszystą masę o podwojonej objętości.
Masło posiekaj w niewielką kostkę i dodaj do masy jajecznej, razem z wanilią i solą. Ucieraj dalej przez kolejne 2 minuty, do połączenia składników.
W średniej misce wymieszaj trzepaczką mąkę i proszek do pieczenia.
Dodawaj na przemian i partiami suche składniki oraz mleko do reszty ciasta, mieszając delikatnie szpatułką.
Żurawinę wymieszaj z mąką. Delikatnie wmieszaj owoce do ciasta, uważając, by nie popękała.
Masę przenieś do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównaj.
Prosty placek z żurawiną wstaw do pieca rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
Wypiek wyjmij i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Makowe ślimaczki z Danii. Ciepłe, pachnące i cudownie kruche
Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Syci na długo, dodaje energii, mózg lepiej pracuje
Nazywana jest polską cytryną. Zrób syrop, oczyszcza organizm, pomaga na kaszel i trawienie