Reklama
Reklama

Jesienny klasyk, który sprawdzi się też na święta. To jeden z najprostszych przepisów na ciasto

Prosty placek z żurawiną to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Łączy w sobie kwaskowaty smak owoców i słodycz delikatnego, puszystego ciasta. To idealny wypiek na chłodne, jesienne dni, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego do rozgrzewającej herbaty. A ponieważ żurawina kojarzy się też ze świątecznym klimatem, to zachowaj już przepis na święta Bożego Narodzenia.

Prosty placek z żurawiną

Prosty placek z żurawiną to wyjątkowy przepis na jesień i zimę. Zachwyci każdego swoją lekkością i wyrazistym, lekko kwaskowym smakiem świeżych owoców, ale z powodzeniem możesz użyć też mrożonych. Dzięki delikatnej konsystencji i aromatycznym nutom wanilii doskonale sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska do popołudniowej kawy, jak i efektowny deser na rodzinne spotkania czy świąteczny stół. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią szybkie, domowe wypieki. 

Przeczytaj też: Ciepłe śniadania na jesienne chłody. Owsianka już nie jest królową

Reklama

Prosty placek z żurawiną - przepis

Składniki:

  • 500 g szklanki cukru, 
  • 300 g mąki, 
  • 200 g miękkiego masła,  
  • 340 g świeżych owoców żurawiny,
  • 80 ml mleka, 
  • 4 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • mąka do obtoczenia owoców.

Sposób wykonania:

W misie miksera utrzyj jajka z cukrem przez 4-5 minut, aż uzyskasz jasną i puszystą masę o podwojonej objętości. 

Masło posiekaj w niewielką kostkę i dodaj do masy jajecznej, razem z wanilią i solą. Ucieraj dalej przez kolejne 2 minuty, do połączenia składników. 

W średniej misce wymieszaj trzepaczką mąkę i proszek do pieczenia. 

Dodawaj na przemian i partiami suche składniki oraz mleko do reszty ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. 

Żurawinę wymieszaj z mąką. Delikatnie wmieszaj owoce do ciasta, uważając, by nie popękała. 

Masę przenieś do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównaj. 

Prosty placek z żurawiną wstaw do pieca rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut, do suchego patyczka. 

Wypiek wyjmij i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Makowe ślimaczki z Danii. Ciepłe, pachnące i cudownie kruche

Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Syci na długo, dodaje energii, mózg lepiej pracuje

Nazywana jest polską cytryną. Zrób syrop, oczyszcza organizm, pomaga na kaszel i trawienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | owoce | Boże Narodzenie