Reklama
Reklama

Jesienny „koktajl mocy”. Doskonale działa na jelita i dodaje sił witalnych

Koktajle przygotowujemy zazwyczaj wiosną i latem, kiedy jest szeroki dostęp do owoców sezonowych. Obecnie, w sklepach nie dostaniemy świeżych, polskich truskawek, czy malin w dobrych cenach, jednak nie oznacza to, że trzeba rezygnować ze smoothie. Pyszne napoje można wyczarować również na bazie jesiennego warzywa. W przepisie, który przygotowaliśmy, uwzględniono także nasiona, zbawiennie działające na jelita oraz zdrowie serca. Sprawdź, jak zrobić koktajl z dyni i siemienia lnianego.

Czy koktajl na śniadanie to dobry pomysł? Jak najbardziej, owocowe smoothie może stanowić pełnowartościowy, dobrze zbilansowany posiłek, który sprawdzi się świetnie, gdy masz mało czasu. Przygotowując je, należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim oprócz owoców, pamiętaj o dodaniu źródła białka, dzięki czemu koktajl będzie bardziej odżywczy i nasyci cię na dłużej. Ważne są także zdrowe tłuszcze, dlatego do swojego napoju dodaj orzechy, nasiona, masło orzechowe, czy awokado. Jesienią możesz skusić się na zrobienie koktajlu z dyni i siemienia lnianego. Dlaczego warto go pić, oraz jak go zrobić? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: Lepsze od siemienia lnianego, w jelitach działa jak odkurzacz. Raz w tygodniu jem mój popisowy pudding z tymi nasionami

Dynia i siemię lniane - dobre połączenie

Bazą jesiennego koktajlu będzie purée z dyni. To pomarańczowe warzywo kryje w sobie sporo cennych wartości odżywczych. Za jego charakterystyczną barwę odpowiada beta-karoten, barwnik zaliczany do przeciwutleniaczy, wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Co więcej, wpływa korzystnie na kondycję skóry, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, oraz dba o zdrowie oczu.

W dyni znajduje się także witamina C i cynk, taka kompozycja składników pomaga dbać o odporność organizmu, co jeść szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej zdarzają się infekcje. W dyni jest także obecny potas oraz witaminy z grupy B, które między innymi dobrze wpływają na układ krążenia i nerwowy. Jeśli masz wątpliwości, czy dynia jest dobrym wyborem dietetycznym, podczas odchudzania, zapewniamy, że bez obaw możesz po nią sięgnąć. Jest niskokaloryczna, a obecny w niej błonnik może nawet przyczyniać się do lepszych efektów.

Warto dodać, że zarówno dynia, jak i siemię lniane kryją w sobie sporo błonnika pokarmowego, wspiera on prawidłowe trawienie, korzystnie działa na jelita, zapobiega zaparciom, podkręca przemianę materii oraz wpływa na sytość po posiłku. Dodatkowo błonnik pomaga zadbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Siemię lniane jest cenione przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które doskonale wspierają układ krwionośny - pomagają dbać o serce, zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób serca. Dodatkowo jedzenie nasion lnu pomoże obniżyć zbyt wysoki poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ponadto siemię lniane dostarczy ci cennych antyoksydantów, które mają właściwości neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników, zmniejszają stany zapalne i ryzyko chorób nowotworowych. Nasiona lnu korzystnie działają na skórę, włosy i paznokcie.

Koktajl z dyni i siemienia lnianego - przepis

Przygotowanie jesiennego koktajlu z dyni i siemienia lnianego jest bardzo proste. Możesz zrobić go na jogurcie naturalnym lub kefirze - produkt ten ma działanie probiotyczne, dzięki czemu dodatkowo wesprze pracę jelit, ich mikroflorę, a także zadba o odporność organizmu. Nabiał jest także dobrym źródłem białka.

W przepisie znajdziesz także purée z dyni, możesz zrobić je na dwa sposoby. Wydrążoną dynię wystarczy pokroić w plastry lub kostkę, a następnie ugotować w niewielkiej ilości wody lub upiec w piekarniku. Kiedy dynia będzie miękka, zblenduj ją na gładką masę.

Do przygotowania dwóch porcji, będziesz potrzebować:

  • 400 ml kefiru,
  • 1 szklankę purée z dyni,
  • 1 banan,
  • 4 łyżki płatków owsianych, 
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • szczyptę cynamonu,
  • opcjonalnie odrobina wody.

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj nieco przegotowanej wody. Możesz dosłodzić koktajl odrobiną miodu.

Źródła: terazgotuje.pl, wygodnadieta.pl

Zobacz też:

Przepis wzięłam od koleżanki spod Biłgoraju. Ten regionalny przysmak jest przepyszny

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje