Reklama
Reklama

Jest tak dobra, że można jeść łyżeczką. Pierwszy raz zrobiłam konfiturę z pigwowca

Te niepozorne żółte owoce kryją w sobie mnóstwo cennych właściwości, które docenimy szczególnie jesienią i zimą. Kwaśne i nieduże owoce pigwowca w formie surowej nie zachwycają smakiem, jednak po przyrządzeniu nabierają niepowtarzalnego aromatu, który będzie idealnie pasował do herbaty i deserów. Ugotuj tę prostą konfiturę i przekonaj się o jej wartościach na własnej skórze.

Pigwowce w Polsce znane są przede wszystkim jako krzewy ozdobne, które zachwycają swoimi kwiatami. Z czasem rodzą owoce, które przez kwaśny smak często lądują w koszu. Warto je docenić i przygotować z nich przetwory idealne na zimę.

Przetwory z pigwowca. Moc witamin

Owoce pigwowca są twarde i żółte, a rozmiarem przypominają cytrynę czy niewielkie jabłka. W ich składzie znajdziemy mnóstwo cennych składników odżywczych.

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na związki fenolowe, które charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym. Wzmacniają nasz układ immunologiczny i pomagają w szybkim uporaniu się z infekcjami. Polifenole, które zawierają owoce, chronią też przed wirusem grypy.

Na odporność wpływa także wysoka zawartość witaminy C. Warto jednak zaznaczyć, że ma ona wpływ na naszą skórę. Przez to, że bierze udział w syntezie kolagenu, jej przyjmowanie pomaga w zachowaniu elastyczności, odpowiedniego napięcia oraz nawilżenia skóry.

Kolejną zaletą owoców pigwowca jest spora ilość błonnika pokarmowego. Usprawnia on pracę jelit oraz zapobiega zaparciom, wzdęciom oraz bólom brzucha. Może on również pomóc nam w odchudzaniu, przez to, że pozwala zachować sytość po jedzeniu na dłużej.

Owoce pigwowca posiadają cenne minerały, takie jak potas, żelazo i miedź. Ich przyjmowanie wspiera układ nerwowy, prawidłową pracę mięśni, a także układ krwionośny.

Przez cierpki smak owoców nie warto jeść ich na surowo. O wiele lepiej będzie zamknąć ich wartości w formie przetworów. Właśnie dlatego polecamy sprawdzony przepis na konfiturę, która jest słodko-kwaśna i mocno aromatyczna. Sprawdzi się idealnie do potraw na słodko i gorących napojów.

Zobacz także: Ocet jabłkowy na odchudzanie i odporność. W tym roku zrobiłam specjalną metodą

Konfitura z pigwowca - przepis i wykonanie

Składniki:

  • kilogram pigwowca,
  • pół kilograma cukru,
  • 30 g cukru waniliowego,
  • sok z jednej pomarańczy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 5 goździków.

Sposób wykonania:

Pigwowce dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój w kostkę i wrzuć do dużego garnka. Dodaj cukier i cukier waniliowy, sok z pomarańczy, a także przyprawy. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie owoce powinny się rozpaść, a konfitura mieć pożądaną konsystencję.

Słoiki umyj, wyparz i dokładnie osusz. Przełóż do nich konfiturę, porządnie zakręć, ustaw do góry dnem i przykryj ściereczką. Kiedy przetwory całkiem ostygną, przełóż je do chłodnego i ciemnego miejsca. Sięgaj słoiczek za każdym razem, kiedy masz na niego ochotę lub potrzebujesz wzmocnić organizm. 

Wytrawni kucharze dodają do kremu z dyni sok. Zupa zyskuje niepowtarzalny smak

Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dżemy