Już wiem, co podam na obiad na Wszystkich Świętych. Tak doskonałego schabu rodzina jeszcze nie jadła
Wszystkich Świętych zbliża się wielkimi krokami. Co za tym idzie, przyjedzie rodzina, a później z pewnością wpadną na obiad. Zastanawiasz się co podać, aby wszyscy byli zaskoczeni? Ja już wiem, co zrobię i nie mogę się doczekać reakcji rodziny. Tak doskonałego schabu z pewnością jeszcze nie jedli.
Obiad na Wszystkich Świętych powinien być zarówno wykwintny, jak i smaczny, ale też prosty. Najlepiej, gdyby było to danie, które można przygotować wcześniej, a później robi się samo. Po spędzeniu kilku porannych godzin na cmentarzu mało kto ma siłę, aby dopiero zacząć robić obiad. Warto więc postawić na coś, co będzie można podgrzać lub tylko upiec po powrocie do domu.
Kolejną ważną sprawą jest to, że obiad na Wszystkich Świętych powinien być rozgrzewający. Nie ma nic lepszego niż zjedzenie gorącego dania w domu, po kilku godzinach spędzonych na chłodzie. Istotna będzie więc tu nie tylko temperatura podanego jedzenia, ale także dobór przypraw czy składników.
Na obiad na Wszystkich Świętych w tym roku planuję pieczone kotlety schabowe w kapuście. To danie idealne na tę okazję. Kotlety wychodzą miękkie, soczyste i aromatyczne, a nie ma przy nich tak dużo pracy. Przygotowania zaczynam wieczór wcześniej, a później tylko wstawiam do piekarnika po powrocie do domu i piekę. Cała rodzina będzie w szoku, jak spróbuje tego dania.
Składniki:
- 8 kotletów ze schabu z lub bez kości,
- 1200 g kapusty,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- marchew,
- papryka,
- 400 g pomidorów krojonych,
- 2 łyżki ketchupu,
- olej,
- papryka słodka,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Kotlety ze schabu ponacinaj z obu stron w kratkę. Następnie dopraw je solą, pieprzem i słodką papryką do smaku z każdej strony. Przyprawy wetrzyj w mięso. Cebulę pokrój w kostkę, obraną marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na ciepłym tłuszczu zacznij podsmażać marchewkę z cebulą. Dopraw je solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i smaż przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj krojone pomidory, wymieszaj i po chwili patelnię ściągnij z ognia.
Kapustę cienko poszatkuj, a następnie obgotuj ją we wrzącej wodzie przez 10-15 minut. Potem odcedź ją, przerzuć do miski i wymieszaj z warzywami z patelni. Paprykę pokrój w kostkę i dorzuć do wcześniej powstałej mieszanki z kapustą.
Około 1/3 kapusty z warzywami wyłóż na spód naczynia żaroodpornego. Na to wyłóż plastry schaby, a je między sobą przekładaj pozostałą kapustą. Resztę pozostałych warzyw wyłóż po bokach mięsa.
Naczynie żaroodporne z kotletami przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Danie piecz w 190 st. Celsjusza przez 60 minut. Po tym czasie same kotlety wyjmij na talerz. Kapustę przemieszaj. Każdy kotlet posmaruj ketchupem i ponownie ułóż w naczyniu na warzywach. Całość zapiekaj przez kolejne 15 minut.
Po tym czasie mięciutkie pieczone kotlety schabowe w kapuście są gotowe. Podawaj je od razu po upieczeniu z ziemniakami i ciepłymi warzywami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem