Reklama
Reklama

Kanapka jak z włoskiej kafejki. Ta z zielonym pesto przebija wszystkie inne

Panino idealnie wpisuje się w założenia kuchni włoskiej. Jest niezwykle aromatyczne, proste do zrobienia oraz zawsze ze świeżych i łatwo dostępnych składników. Włoska kanapka na chrupiącym pieczywie świetnie urozmaici codzienną dietę. Panino sprawdzi się na śniadanie, lunch lub kolację.

Panino można przetłumaczyć dosłownie jako "mały kawałek chleba" lub "mały chlebek" (zdrobnienie od słowa "pane", czyli chleb). Popularna kanapka to obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie Włoch. Jeśli wybierzesz się do słonecznej Italii, koniecznie spróbuj, jak smakuje. Panino możesz też szybko przyrządzić samodzielnie w domu - jest przepyszne, soczyste i sycące.

Panini - włoski przysmak

Panino, a w liczbie mnogiej - panini, to włoska kanapka przygotowana z pieczywa. Najczęściej jest to chrupiąca ciabatta, robiona z mąki pszennej i drożdży. Bułkę kroi się w poziomie i wypełnia ulubionymi, zawsze świeżymi, składnikami. Może się w niej znaleźć zielenina - rukola, bazylia, sałata lub roszponka, do tego koniecznie ser - mozzarella, gorgonzola czy ricotta oraz mięso lub wędlina, np. salami, prosciutto, indyk. Nie powinno też zabraknąć przypraw i ziół - oregano czy aromatycznego pesto.

Panini na trzy sposoby

Panino może być podane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wtedy zapieka się je w specjalnym grillu, który sprawia, że ciabatta jest jeszcze bardziej chrupiąca. Wypróbuj trzy propozycje na panini, które smakują obłędnie i mogą wzbogacić twój codzienny jadłospis.

Panino z mozzarellą, pomidorami, prosciutto crudo i bazylią

Składniki:

  • ciabatta lub inna pszenna, podłużna bułka,
  • pomidor,
  • mozzarella,
  • prosciutto crudo,
  • świeże liście bazylii,
  • czerwona cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, oregano.

Sposób wykonania:

Przekrój ciabattę w poziomie na pół. Wierzch odłóż na później. Spód nasącz łyżeczką oliwy z oliwek, posyp oregano. Następnie wyłóż kilka liści bazylii, a na nie najpierw piórka czerwonej cebuli, a potem średniej grubości plastry mozzarelli. Obierz i pokrój na plastry sparzonego pomidora, lekko posól i popieprz. Wyłóż go na warstwę sera. Następnie połóż pokrojone na mniejsze kawałki prosciutto crudo i znowu świeżą bazylię. Zamknij górną częścią bułki.

Panino z pesto bazyliowym i indykiem

Składniki:

  • ciabatta lub inna pszenna, podłużna bułka,
  • pesto bazyliowe,
  • pierś z indyka,
  • mozzarella,
  • pomidor,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Sposób wykonania:

Pierś z indyka oczyść, dopraw solą i pieprzem. Do miski wlej oliwę z oliwek, przełóż mięso. Posyp jeszcze ziołami prowansalskimi i wymieszaj, aby indyk obtoczył się w marynacie. Po 15 minutach przełóż drób do rękawa i smaż ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra-dół). Wyjmij mięso i zostaw do ostygnięcia.

Przekrój bułkę w poziomie na pół. Wnętrza obu części nasmaruj mocno pesto bazyliowym. Indyka pokrój na plastry, wyłóż na posmarowany spód. Następnie nałóż plastry mozzarelli i pomidora. Zakmnij górną warstwą ciabatty. Włóż do opiekacza grillowego na kilka minut, żeby ser się rozpuścił, a pieczywo stało chrupiące.

Panino z pesto rosso, mortadelą i ogórkami

Składniki:

  • ciabatta lub inna pszenna, podłużna bułka,
  • pesto rosso (pomidorowe),
  • włoska mortadella,
  • ogórki,
  • szpinak baby,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Pieczywo przekrój na pół w poziomie. Wewnętrzne strony obu części wysmaruj mocno pesto rosso. Następnie na spodnią część ciabatty nałóż plastry mortadelli, a na nią - kawałki świeżych i soczystych ogórków, pokrojone na podłużne plastry. Delikatnie posól i popieprz. Następnie wyłóż liście szpinaku baby i przykryj wierzchnią częścią bułki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Klarowny i niezwykle aromatyczny. Barszcz z suszonych prawdziwków z przepisu mojej mamy

Robię na specjalne okazje. Rozgrzewające, gęste i aromatyczne danie nie ma sobie równych

Zdrowy chleb z żurawiną i gruszką. Na zakwasie własnej roboty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska | kanapki | przekąski