Karkówka na niedzielny obiad. Aromatyczna i rozpływająca się w ustach
Karkówka z tego przepisu wychodzi naprawdę soczysta i pełna smaku. Wszystko za sprawą prostej marynaty ziołowej, która zmiękcza mięso i dodaje mu aromatu. Przygotowanie takiego obiadu na pewno nie sprawi ci żadnych trudności.
Karkówka, choć kojarzy się głównie z grillem, może być też bazą pysznego obiadu z piekarnika. Mimo że wieprzowina kojarzy się z ciężkostrawnym i tłustym mięsem, to czas odczarować mit - potrawa z niej przygotowana wcale nie musi bardzo podnosić poziomu cholesterolu. Wystarczy, że zrobisz ją w zdrowszy sposób - nie usmażysz, a upieczesz i dodasz zioła, które podkręcą jej smak, ale też usprawnią procesy trawienne.
Przy karkówce ważny jest wybór dobrej jakości mięsa. To fragment pochodzący z karku (świni, ale też krowy, cielęcia czy barana), dlatego najczęściej nazywany jest właśnie karkówką lub karczkiem.
Jak wybrać dobrą karkówkę? Pamiętaj, żeby mięso było niezbyt duże, do dwóch kilogramów. Wtedy najczęściej pochodzi z młodego zwierzęcia i jest przyjemnie miękka. Im starsze zwierzę, tym jego mięso będzie twardsze.
Przy karkówce wieprzowej warto poprosić sprzedawcę o część od strony schabu - jest delikatniejsza, miększa i ma mniej żył. Nadaje się wyśmienicie do pieczenia, grillowania albo na smażone kotlety.
Sekretem wyjątkowego obiadu z karkówką jest marynata ziołowa. Przygotowana na bazie rozmarynu, tymianku, majeranku i czosnku ma przede wszystkim nadać mięsu smak. Chroni je jednak też przed twardnieniem oraz utratą soków w czasie pieczenia. Odkryj prosty przepis na karkówkę w ziołach na niedzielny obiad.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- po kilka gałązek świeżego rozmarynu, majeranku i tymianku
- 4-5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
Wykonanie:
Na początku posiekaj drobno zioła. Czosnek obierz, zabki pokrój na plasterki. Umyj mięso, osusz starannie ręcznikiem papierowym. W karkówce wykonaj niewielkie regularne nacięcia i powkładaj w nie pokrojony czosnek. Natrzyj mięso oliwą. Równomiernie oprósz solą, pieprzem i ziołami. Owiń mięso folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilkanaście godzin.
Po tym czasie zamarynowaną karkówkę pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm. Przygotuj naczynie żaroodporne z przykrywką. Na dno wlej wino i ułóż mięso tak, by plastry tylko nieznacznie zachodziły na siebie. Wstaw karkówkę pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez półtorej godziny. Po tym czasie zdejmij przykrywkę, podnieś temperaturę w piekarniku do 200 stopni i piecz mięso jeszcze przez około 15 minut - aż zrumieni się na wierzchu.
Podawaj plastry karkówki polane sosem ziołowym, który powstanie na dnia naczynia żaroodpornego podczas pieczenia.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealne ciasto na mikołajki i święta. Prosty placek korzenny, który zawsze się udaje
Nie strucla ani szarlotka. Oto pyszna rolada jabłkowa
Szybka sałatka świąteczna. Bazą są ziemniaki, dodatki przyjemnie chrupią