Karkówka skąpana w porzeczkach. W sam raz na popisowy niedzielny obiad
Karkówka to mięso, które można z powodzeniem przyrządzać na wiele sposobów. Ten przepis zdecydowanie robi wrażenie - mięso skąpane w sosie z czarnej porzeczki po prostu rozpływa się w ustach. Warto się o tym przekonać.
W ten weekend zaserwuj swoim bliskim wyjątkowy obiad - przepis, który mamy do zaproponowania, jest wyjątkowo sycący i aromatyczny tak bardzo, że, gdy wykonasz go raz, będziesz wracać często. Soczysta karkówka w czarnej porzeczce sprawdzi się świetnie zarówno na rodzinny obiad, jak i na wyjątkową okazję.
O jej wyjątkowym smaku decydują nie tylko przepyszne owoce, ale także dodatek intensywnych przypraw i czerwone wino. Palce lizać.
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki (może być mrożona)
- 5 goździków,
- 3 płatki gwiazdki anyżu,
- cukier,
- 1 karczek wieprzowy,
- sól,
- pieprz młotkowany,
- kolendra,
- tymianek świeży,
- 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina.
Zacznij o natarcia karkówki, użyj kolejno: pieprzu, soli, kolendry. Obłoż świeżym tymiankiem. Odstaw na 3-4 godziny.
Porzeczki zagotuj w garnku, dodaj zmielone goździki i anyż, całość zmiksuj. Przetrzyj przez sitko, dopraw używając soli i cukru.
W mięso pod kątem włóż termometr. Piekarnik ustaw na 220 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni Celsjusza. Karkówkę nasmaruj porzeczkami, wlej 250 ml czerwonego wina i piecz do momentu, gdy mięso osiągnie temperaturę 80 stopni.
Mięso wyjmij z piekarnika, przykryj folią, sos przelej do pozostałych porzeczek. Dolej resztę wina i gotuj aż sos będzie odpowiednio gęsty.
Zobacz także: Najlepsze sosy do spaghetti. Każdy Włoch by pochwalił
Zastanawiasz się, z czym podawać karkówkę w czarnej porzeczce? Gdy zechcesz zaserwować ją na obiad, z pewnością warto przygotować także pieczone ziemniaki - to pomysł na niezwykle sycący posiłek. Nie może zabraknąć także warzyw, na przykład lekkiej sałaty z warzywami. Pomidory, ogórki, czerwona cebula, papryka, a wszystko to z dodatkiem sosu vinegret.
Wiele osób lubi także karkówkę na zimno, w plastrach zamiast wędliny na kanapki. Warto spróbować jej także w ten sposób.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Obiad tak pyszny, że goście będą prosić o przepis. Roladki dyrektorskie posmakują nawet teściowej
Bardzo łatwy przepis, możesz dodać do niego krem i zaszaleć. Czekoladowe ciasto migdałowe
Tak pyszna, że można się rozmarzyć. Sałatka Zachód Słońca to prawdziwa perełka wśród przepisów