Reklama
Reklama

Karkówka skąpana w porzeczkach. W sam raz na popisowy niedzielny obiad

Karkówka to mięso, które można z powodzeniem przyrządzać na wiele sposobów. Ten przepis zdecydowanie robi wrażenie - mięso skąpane w sosie z czarnej porzeczki po prostu rozpływa się w ustach. Warto się o tym przekonać.

W ten weekend zaserwuj swoim bliskim wyjątkowy obiad - przepis, który mamy do zaproponowania, jest wyjątkowo sycący i aromatyczny tak bardzo, że, gdy wykonasz go raz, będziesz wracać często. Soczysta karkówka w czarnej porzeczce sprawdzi się świetnie zarówno na rodzinny obiad, jak i na wyjątkową okazję. 

O jej wyjątkowym smaku decydują nie tylko przepyszne owoce, ale także dodatek intensywnych przypraw i czerwone wino. Palce lizać.

Karkówka w czarnej porzeczce - przepis

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki (może być mrożona)
  • 5 goździków,
  • 3 płatki gwiazdki anyżu,
  • cukier,
  • 1 karczek wieprzowy,
  • sól,
  • pieprz młotkowany,
  • kolendra,
  • tymianek świeży,
  • 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina.

Zacznij o natarcia karkówki, użyj kolejno: pieprzu, soli, kolendry. Obłoż świeżym tymiankiem. Odstaw na 3-4 godziny.

Porzeczki zagotuj w garnku, dodaj zmielone goździki i anyż, całość zmiksuj. Przetrzyj przez sitko, dopraw używając soli i cukru. 

W mięso pod kątem włóż termometr. Piekarnik ustaw na 220 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni Celsjusza. Karkówkę nasmaruj porzeczkami, wlej 250 ml czerwonego wina i piecz do momentu, gdy mięso osiągnie temperaturę 80 stopni.

Mięso wyjmij z piekarnika, przykryj folią, sos przelej do pozostałych porzeczek. Dolej resztę wina i gotuj aż sos będzie odpowiednio gęsty. 

Zobacz także: Najlepsze sosy do spaghetti. Każdy Włoch by pochwalił

Z czym podawać karkówkę w czarnej porzeczce?

Zastanawiasz się, z czym podawać karkówkę w czarnej porzeczce? Gdy zechcesz zaserwować ją na obiad, z pewnością warto przygotować także pieczone ziemniaki - to pomysł na niezwykle sycący posiłek. Nie może zabraknąć także warzyw, na przykład lekkiej sałaty z warzywami. Pomidory, ogórki, czerwona cebula, papryka, a wszystko to z dodatkiem sosu vinegret.

Wiele osób lubi także karkówkę na zimno, w plastrach zamiast wędliny na kanapki. Warto spróbować jej także w ten sposób.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Obiad tak pyszny, że goście będą prosić o przepis. Roladki dyrektorskie posmakują nawet teściowej

Bardzo łatwy przepis, możesz dodać do niego krem i zaszaleć. Czekoladowe ciasto migdałowe

Tak pyszna, że można się rozmarzyć. Sałatka Zachód Słońca to prawdziwa perełka wśród przepisów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: karkówka