Reklama
Reklama

Karkówka w tym sosie smakuje niesamowicie. W tym tygodniu zrobię na obiad

Delikatna duszona karkówka w sosie pieczarkowym z dodatkiem białego wina i śmietanki to danie idealne na rodzinny obiad lub elegancką kolację. Podana z ziemniakami, kaszą lub kluskami będzie smakować wyśmienicie.

Kiedy chcę podać na obiad coś wyjątkowego, chętnie sięgam po ten przepis - karkówka w sosie pieczarkowym smakuje po prostu wybitnie.

Robotę robi tu nie tylko mięso, ale także sos na bazie śmietanki 30%, z dodatkiem białego wina. Doskonale dobrane przyprawy doskonale podkręcają smak tej potrawy. Jest pysznie.

Karkówka w sosie pieczarkowym - lista składników

  • 500 g karkówki w plastrach,  
  • suszony tymianek do oprószenia, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia.  

Sos: 

Reklama
  • 200 g pieczarek,  
  • 1 łyżka masła,  
  • 1 cebula,  
  • 2 ząbki czosnku,  
  • 100 ml wina białego,  
  • 100 ml bulionu drobiowego,  
  • 100 ml śmietanki 30%, 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,  
  • odrobina natki pietruszki suszonej,  
  • odrobina papryki słodkiej mielonej,  
  • sól i pieprz.  

Karkówka w sosie pieczarkowym - przepis

Plastry karkówki oprósz solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor (ok. 3-4 minuty z każdej strony). Odłóż na talerz. 

Pieczarki umyj i posiekaj na plastry. Cebulę obierz, pokrój drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.  

Na tej samej patelni roztop masło. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek oraz pieczarki i smaż kilka minut. 

Wlej wino i poczekaj, aby odparował alkohol. Dodaj bulion, sos sojowy, paprykę i suszoną natkę pietruszki. Włóż obsmażoną karkówkę, przykryj i duś na małym ogniu przez 40-50 minut aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolej trochę wody. 

Dodaj śmietankę i zagotuj. Następnie połącz mąkę kukurydziane z odrobiną wody i wlej do sosu. Mieszaj aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kryzysowa zupa. Gotuj zawsze, gdy nie masz czasu

Chleb, który nie tuczy. Bez glutenu i drożdży, a jego smak uzależnia

Zapomniany kultowy deser z czasów PRL-u. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne