Reklama
Reklama

Karmelowa rozkosz otulona czekoladą. Chcesz zachwycić gości, zaserwuj im Brazylijkę

Brazylijka to mocno czekoladowe ciasto z kremem śmietanowym i masą karmelową. Bez wątpienia to idealna propozycja dla miłośników intensywnych w smaku słodkości - świetnie sprawdza się także na wszelkiego rodzaju imprezach.

Lubię, gdy deser jest naprawdę słodki. W końcu właśnie od tego jest, prawda? Czekolada, karmel, mascarpone - to moje ulubione składniki, które łączą się w perfekcyjną całość, takie właśnie jest ciasto Brazylijka. Zachwyca wyglądem i smakiem, często robię je na imprezy.

Ciasto Brazylijka - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 g masła, 
  • 4 jajka, 
  • 100 g drobnego cukru, 
  • 100 g mąki tortowej, 
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia. 

Składniki na karmel: 

Reklama
  • 100 g cukru, 
  • 50 g masła, 
  • 60 ml śmietany kremówki (36%). 

Składniki na krem: 

  • 250 g mascarpone, 
  • 500 g śmietany kremówki (36%), 
  • 150 g mleka skondensowanego (słodzonego). 

Dodatkowo:  

  • 100 g orzechów (laskowych, ziemnych). 

Ciasto Brazylijka - przepis

Przygotuj ciasto czekoladowe. 

Połam czekoladę i pokrój masło w kostkę. Połącz w rondelku. Roztop na wolnym ogniu. Wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. 

Utrzyj (mikserem na wysokich obrotach) całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania cienką stróżką wlej do jajek sos czekoladowy. Wyłącz mikser. Partiami przesiej do masy z jajek mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki szpatułką. 

Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 23x23 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na dwa blaty.

Podgrzej w rondelku (na średniej mocy palnika) cukier. Gdy się rozpuści i nabierze złocistej barwy, dodaj do niego masło i śmietanę. Mieszaj, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Odstaw do przestudzenia. 

Przygotuj krem śmietankowy. 

Mocno schłodź w lodówce wszystkie składniki. Połącz je w misie miksera i ubij na wysokich obrotach na gęsty krem. 

Złóż ciasto.  

Posmaruj spód ciasta około połową kremu. Wyłóż na niego masę karmelową. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozprowadź na nim resztę kremu. Na wierzchu rozsyp drobno posiekane orzechy.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowa zapiekanka z cukinią. Najprostszy obiad, gdy nie masz pomysłu

Zamiast kawy, wypij rano herbatę z aromatycznym dodatkiem. Odchudzanie pójdzie ci o wiele łatwiej

W PRL-u babcie robiły wnukom regularnie. Na jelita działa jak balsam, najlepszy jest ze świeżych truskawek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery