Karmelowiec długo zostaje w pamięci. Raz spróbujesz, będziesz chciał więcej
Karmelowiec, czyli kremowy sernik z masą karmelową na wyjątkowo kruchym spodzie, to deser, którym należy się delektować zgodnie z zasadami mindfulness. Nigdy nie jedz go w pośpiechu. Odłóż na bok smartfon, zaparz sobie filiżankę kawy i ciesz się każdym kęsem karmelowego specjału.
Karmelowiec to ciasto, które już samym wyglądem potrafi rozbudzić apetyt - szczególnie miłośników karmelu i czekolady. Eleganckie warstwy - kruchy spód, aksamitny krem i lśniąca polewa - tworzą deser, który doskonale łączy klasyczne smaki z nutą nowoczesności. Czekoladowa polewa przyjemnie kontrastuje z delikatną masą serową, a aksamitny karmel dodaje ciastu charakteru.
Karmelowiec sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w roli pysznego dodatku do codziennej kawy. Choć jego przygotowanie wymaga chwili skupienia, to efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki pszennej (typ 500),
- 50 g mąki krupczatki,
- 100 g zimnego masła,
- 50 g cukru pudru,
Składniki na masę karmelową:
- 25 g masła,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 400 g kajmaku,
Składniki na masę serową:
- 200 ml śmietany kremówki (36%),
- 300 g twarogu sernikowego,
- łyżeczka żelatyny.
Składniki na polewę:
- 100 ml śmietany kremówki (36%),
- 100 g gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
Przygotuj spód ciasta. Natłuść tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Wymieszaj obie mąki w misce. Opuszkami palców połącz mąkę z posiekanym masłem (nie zagniataj) na proszek o konsystencji bułki tartej. Wymieszaj z cukrem pudrem.
Przesyp proszek do formy. Rozprowadź równomiernie. Lekko ugnieć i wyrównaj powierzchnię. Wstaw tortownicę na około 30-35 minut do piekarnika - piecz, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj karmel. Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło i cukier trzcinowy. Dodaj kajmak. Wymieszaj składniki i podgrzewaj nadal przez kilka minut, cały czas mieszając.
Odłóż około 100 g karmelu. Resztę przelej na ostudzone ciasto. Wstaw je na pół godziny do lodówki.
Połącz w rondelku resztę karmelu ze 100 ml śmietany kremówki. Podgrzej na wolnym ogniu. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Wmieszaj do masy śmietanowo-karmelowej.
Ubij twaróg (ogrzany do temperatury pokojowej) na gładko. Partiami dodaj do niego ciepły karmel. Cały czas miksuj - do uzyskania jednolitej gładkiej, masy. Przelej ją do tortownicy - na zastygniętą warstwę karmelu. Odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Podgrzej w rondelku śmietanę przeznaczona na polewę. Pokrusz do niej czekoladę. Podgrzewaj, aż czekolada się roztopi. Wymieszaj na jednolitą polewę czekoladową. Przestudź. Przelej na warstwę twarogową. Ponownie wstaw ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie kupuj w sklepie, ma pełno chemii. W domu zrobisz napój energetyczny, który zadba o zdrowie
Chrupiące migdały, kwaśny rabarbar i maślane ciasto. Pyszny czerwcowy deser
Ten deser to hit letnich spotkań. Nie za słodki i nie za ciężki na ciepłe dni