Każdy kęs jest jak smak lata. Od razu przypomina mi się dzieciństwo
Placek z truskawkami i kruszonką to soczyste truskawki połączone z chrupiącą, złocistą kruszonką. To ciasto to kwintesencja lata, pełna świeżości i słodyczy, której trudno się oprzeć. Jest idealne na rodzinne spotkania lub popołudnie przy filiżance herbaty.
Ten placek z truskawkami i kruszonką to prawdziwa kwintesencja lata zamkniętego w kawałku pysznego ciasta. Maślany spód, soczyste sezonowe owoce i chrupiąca kruszonka to zestawienie iście perfekcyjne. Idealne do kawy i herbaty, posmakuje dorosłym i dzieciom.
Spód:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 5-6 łyżek zimnej wody,
- 1 łyżka cukru,
- ½ łyżeczka soli.
Nadzienie:
- 1 kg truskawek,
- 100 g cukru,
- skórka z cytryny,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 szczypta soli.
Kruszonka:
- 130 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 60 g zimnego masła.
Przygotuj spód.
W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Zetrzyj zimne masło na tarce o dużych oczkach. Wetrzyj je opuszkami palców.
Skraplaj powoli mieszankę wodą, cały czas mieszając, aż całość będzie miała jednolitą konsystencję i uformuje się w kulę.
Owiń ciasto folią i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Następnie wyłóż je na blat roboczy podsypany mąką i rozwałkuj na placek na placek o średnicy 30 cm. Wyłóż nim blachę od tarty o średnicy 23 cm. W razie potrzeby przytnij lub zawiń krawędzie. Włóż ciasto do zamrażarki na 30 minut.
Przygotuj nadzienie.
W dużej misce wymieszaj pokrojone truskawki, cukier, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i sól.
Przygotuj kruszonkę.
W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej mokry piasek.
Złóż ciasto.
Do zimnego spodu włóż nadzienie truskawkowe. Posyp całość kruszonką.
Wstaw placek z truskawkami i kruszonką do pieca nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut, aż wnętrze zacznie bulgotać.
Wyjmij ciasto i ostudź je przez 2-3 godziny. Podawaj po ostudzeniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten słoik znika jako pierwszy. Ogórki są chrupiące i wyraziste w smaku
Jedno z najlepszych austriackich dań. Puszyste serowe knedle z morelami w chrupiącej panierce
Najszybsze ciasto z malinami na weekend. Przepis, który wyjdzie każdemu