Reklama
Reklama

Każdy kęs jest jak smak lata. Od razu przypomina mi się dzieciństwo

Placek z truskawkami i kruszonką to soczyste truskawki połączone z chrupiącą, złocistą kruszonką. To ciasto to kwintesencja lata, pełna świeżości i słodyczy, której trudno się oprzeć. Jest idealne na rodzinne spotkania lub popołudnie przy filiżance herbaty.


Ten placek z truskawkami i kruszonką to prawdziwa kwintesencja lata zamkniętego w kawałku pysznego ciasta. Maślany spód, soczyste sezonowe owoce i chrupiąca kruszonka to zestawienie iście perfekcyjne. Idealne do kawy i herbaty, posmakuje dorosłym i dzieciom.

Placek z truskawkami i kruszonką - lista składników

Spód: 

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 100 g zimnego masła, 
  • 5-6 łyżek zimnej wody, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • ½ łyżeczka soli. 

Nadzienie: 

Reklama
  • 1 kg truskawek, 
  • 100 g cukru, 
  • skórka z cytryny, 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 1 szczypta soli. 

Kruszonka: 

  • 130 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru, 
  • 60 g zimnego masła. 

Placek z truskawkami i kruszonką - przepis

Przygotuj spód. 

W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Zetrzyj zimne masło na tarce o dużych oczkach. Wetrzyj je opuszkami palców. 

Skraplaj powoli mieszankę wodą, cały czas mieszając, aż całość będzie miała jednolitą konsystencję i uformuje się w kulę.  

Owiń ciasto folią i wstaw je do lodówki na 30 minut. 

Następnie wyłóż je na blat roboczy podsypany mąką i rozwałkuj na placek na placek o średnicy 30 cm. Wyłóż nim blachę od tarty o średnicy 23 cm. W razie potrzeby przytnij lub zawiń krawędzie. Włóż ciasto do zamrażarki na 30 minut. 

Przygotuj nadzienie. 

W dużej misce wymieszaj pokrojone truskawki, cukier, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i sól.  

Przygotuj kruszonkę. 

W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej mokry piasek. 

Złóż ciasto. 

Do zimnego spodu włóż nadzienie truskawkowe. Posyp całość kruszonką. 

Wstaw placek z truskawkami i kruszonką do pieca nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut, aż wnętrze zacznie bulgotać. 

Wyjmij ciasto i ostudź je przez 2-3 godziny. Podawaj po ostudzeniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten słoik znika jako pierwszy. Ogórki są chrupiące i wyraziste w smaku

Jedno z najlepszych austriackich dań. Puszyste serowe knedle z morelami w chrupiącej panierce

Najszybsze ciasto z malinami na weekend. Przepis, który wyjdzie każdemu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery