Zdrowe i pożywne placki znikają z talerzy w minutę. Idealne na śniadanie lub kolację
Są niezwykle mięciutkie, delikatne, pachną i smakują wakacyjną beztroską. Co to takiego? Oczywiście placki twarogowe z truskawkami. Gdy trwa sezon na te owoce, wykorzystuję je przy każdej możliwej okazji. Takie placuszki robiła moja mama, ja dziś także robię je w moim domu. Są najlepsze.
Sezon na truskawki trwa w najlepsze - Polacy bardzo chętnie wykorzystują w kuchni ten wyjątkowy owoc. Truskawki doskonale sprawdzają się do różnego rodzaju ciast, albo jedzone prosto z miseczki, niekiedy polane śmietaną czy jogurtem naturalnym. Możesz także przygotować pyszne placki - nasza propozycja jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa, na bazie mąki orkiszowej.
Wszelkiego rodzaju naleśniki i placuszki to coś, co uwielbiają zarówno dzieciaki, jak i dorośli. Są proste w przygotowaniu, można podawać je z różnymi dodatkami. Podczas tego sezonu warto przygotować placki twarogowe z truskawkami na śniadanie lub kolację.
Zdecydowanie jest to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na początek, jak i na koniec dnia. Przygotujesz je w zaledwie kilka chwil. Są chrupiące na zewnątrz, w środku obłędnie kremowe. Oprószone cukrem pudrem sprawią, że chwila posiłku będzie także momentem słodkiej przyjemności.
Sprawdź także: Kruche, kremowe i kwaskowe. Te ciastka znikają szybciej niż myślisz
Lista składników:
- 3 jajka,
- 70 g cukru pudru,
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 200 g twarogu półtłustego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek mleka,
- 200 g truskawek.
Jaja zmiksuj z cukrem pudrem aż masa będzie puszysta.
Twaróg ucieraj widelcem - możesz także go zblendować z odrobiną mleka, aby nie było zbyt wiele grudek. Dodaj do masy jajecznej.
Następnie do pozostałych składników przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zamieszaj. Dolej mleko, zmiksuj całość.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, wykładaj masę na placki, do środka wciskaj pokrojone na pół truskawki.
Smaż z obu stron.
Podawaj tak, jak lubisz - oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców czy udekorowane miętą.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiące migdały, kwaśny rabarbar i maślane ciasto. Pyszny czerwcowy deser
Ten deser to hit letnich spotkań. Nie za słodki i nie za ciężki na ciepłe dni
Kroję w plastry i panieruję jak schabowe. Znikają błyskawicznie, nikt nie pyta o mięso