Reklama
Reklama

Zdrowe i pożywne placki znikają z talerzy w minutę. Idealne na śniadanie lub kolację

Są niezwykle mięciutkie, delikatne, pachną i smakują wakacyjną beztroską. Co to takiego? Oczywiście placki twarogowe z truskawkami. Gdy trwa sezon na te owoce, wykorzystuję je przy każdej możliwej okazji. Takie placuszki robiła moja mama, ja dziś także robię je w moim domu. Są najlepsze.

Sezon na truskawki trwa w najlepsze - Polacy bardzo chętnie wykorzystują w kuchni ten wyjątkowy owoc. Truskawki doskonale sprawdzają się do różnego rodzaju ciast, albo jedzone prosto z miseczki, niekiedy polane śmietaną czy jogurtem naturalnym. Możesz także przygotować pyszne placki - nasza propozycja jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa, na bazie mąki orkiszowej.

Placki twarogowe z truskawkami na śniadanie lub kolację

Wszelkiego rodzaju naleśniki i placuszki to coś, co uwielbiają zarówno dzieciaki, jak i dorośli. Są proste w przygotowaniu, można podawać je z różnymi dodatkami. Podczas tego sezonu warto przygotować placki twarogowe z truskawkami na śniadanie lub kolację

Reklama

Zdecydowanie jest to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na początek, jak i na koniec dnia. Przygotujesz je w zaledwie kilka chwil. Są chrupiące na zewnątrz, w środku obłędnie kremowe. Oprószone cukrem pudrem sprawią, że chwila posiłku będzie także momentem słodkiej przyjemności.

Sprawdź także: Kruche, kremowe i kwaskowe. Te ciastka znikają szybciej niż myślisz

Placki twarogowe z truskawkami - przepis

Lista składników:

  • 3 jajka,
  • 70 g cukru pudru,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek mleka,
  • 200 g truskawek.

Jaja zmiksuj z cukrem pudrem aż masa będzie puszysta.

Twaróg ucieraj widelcem - możesz także go zblendować z odrobiną mleka, aby nie było zbyt wiele grudek. Dodaj do masy jajecznej.

Następnie do pozostałych składników przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zamieszaj. Dolej mleko, zmiksuj całość.

Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, wykładaj masę na placki, do środka wciskaj pokrojone na pół truskawki.

Smaż z obu stron. 

Podawaj tak, jak lubisz - oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców czy udekorowane miętą.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrupiące migdały, kwaśny rabarbar i maślane ciasto. Pyszny czerwcowy deser

Ten deser to hit letnich spotkań. Nie za słodki i nie za ciężki na ciepłe dni

Kroję w plastry i panieruję jak schabowe. Znikają błyskawicznie, nikt nie pyta o mięso

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: truskawki