Reklama
Reklama

Kiszę kapusty według receptury mojej babci. Jest idealna w smaku, nie psuje się

Kapusta kiszona jest niezwykle zdrowa i na stałe powinna zagościć w naszym jadłospisie. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, może się okazać, że próbowałeś jedynie produktu ze sklepowej półki. Domowa kapusta kiszona jest o niebo lepsza i nie wymaga żadnych sztucznych dodatków. Poznaj podstawowy przepis na tę pyszną kiszonkę i rób ją przez całą zimę.

Ile soli do kiszonej kapusty — sekret smaku

Sól to najważniejszy składnik, który odpowiada za smak oraz powodzenie procesu fermentacji. Z tego powodu bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Zbyt mała ilość soli może sprawi, że kapusta szybko się popsuje przez rozwój pleśni lub innych bakterii. Z drugiej strony zbyt dużo soli sprawi, że będzie niesmaczna.

Dla pewności, że kapusta kiszona wyjdzie, warto zacząć od standardowego przepisu, a podczas przygotowywania kolejnych partii poeksperymentować z ilością soli i dopasować ją do osobistych preferencji. Takie elastyczne podejście to najlepszy sposób, dzięki któremu będziemy mieć pewność, że uzyskany przez nas produkt będzie pyszny.

Oprócz soli możemy również dodać inne przyprawy, takie jak koper, czosnek, ziele angielskie czy kminek. Może się okazać, że właśnie połączenie kwaśnego smaku kapusty z jedną z nich będzie idealne dla nas.

Zobacz także: Gęsty, esencjonalny i pomaga na wysoki cholesterol. W sierpniu robię zapas soku

Jak przechowywać kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona powinna być gotowa do spożycia po 4-6 tygodniach od jej przygotowania. Pierwsze efekty będziemy mogli jednak już zobaczyć po 10-12 dniach. Na początku powinniśmy przechowywać ją w temperaturze pokojowej, aby zdrowe bakterie miały właściwe warunki do rozwoju. Dopiero kiedy kapusta osiągnie pożądany przez nas stopień kwaśności, przyjdzie czas na schowanie jej do chłodnego miejsca — lodówki lub piwnicy. W ten sposób możemy ją przechowywać nawet 6 miesięcy.

Musimy pamiętać, że tak jak każdy inny produkt, kapusta kiszona może zepsuć się wcześniej. Dlatego przed każdym spożyciem warto upewnić się, że nie ma na niej śladów pleśni czy zanieczyszczeń.

Zobacz także: Sos ogórkowy do sałatki. Delikatny w smaku, doda soczystości

Jak kisić kapustę w domu? Przepis babci

Do kiszenia kapusty będziemy potrzebować:

  • białej kapusty,
  • marchwi,
  • soli,
  • opcjonalnie: kminku.

Zaczynamy od wybrania białej kapusty. Warto zwrócić uwagę na plamki oraz uszkodzenia i wybrać egzemplarz, który ma ich najmniej. Kiedy kupimy kapustę, umieszczamy ją w domu w chłodnym i zacienionym miejscu — dzięki temu zabiegowi warzywo nabierze jeszcze bardziej białego koloru.

Przystępujemy do przygotowania kapusty kiszonej. Dokładnie myjemy warzywa, a naczynie, w którym będziemy kisić kapustę, wyparzamy. Kapustę szatkujemy, marchew obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Warzywa mieszamy ze sobą i dodajemy do nich kminek, jeśli mamy na to ochotę.

Na początku w misce układamy ściśle warstwę warzyw, a następnie posypujemy ją solą. Powtarzamy zabieg do momentu, aż skończą nam się warzywa. Przyjmuje się, że podstawową proporcją jest jedna łyżka soli na kilogram warzyw. Pozostawiamy je w tym stanie na godzinę, aby kapusta zmiękła.

Po tym czasie w wybranym przez nas naczyniu — sprawdzi się drewniana lub kamionkowa beczułka, a także zwykły słoik, układamy kapustę, porządnie uciskając. Należy pamiętać, aby pozostawić odrobinę miejsca, ponieważ w trakcie kiszenia może wydzielić się woda. Pozostaje nam dokładnie zakręcić słoik lub zamknąć beczki i pozostawić je do kiszenia.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację

Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta | przetwory