Reklama
Reklama

Zupa grzybowa jak u babci. Nie może w niej zabraknąć dodatkowych składników

Zupy od babci to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Nie tylko były gęste i pełne smaku, ale też bardzo treściwe. Babcia nigdy nie żałowała składników, dlatego w grzybowej znalazło się ich całkiem sporo. Dziś robię to danie, gdy nie mam czasu na gotowanie, a chcę się najeść.

Zupa grzybowa jak u babci

Zupa grzybowa jak u babci różni się od wszystkich innych grzybowych. Poza borowikami i podgrzybkami zebranymi w lesie znajdują się w niej swojskie ziemniaczki, obowiązkowo natka pietruszki i oczywiście domowa śmietana. Całość jest niezwykle aromatyczna, mocno ziołowa i treściwa. Z pewnością sprawdzi się nie tylko jako pierwsze danie, ale bez trudu zaspokoi nawet silny głód. 

Zupa grzybowa jak u babci - przepis

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów 
  • 450 g ziemniaków 
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 200 ml śmietanki 12% 
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łodygi zielonej cebulki 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • 1/2 łyżeczki majeranku 
  • 1/2 łyżeczki bazylii 
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób wykonania:

Grzyby namocz w ciepłej wodzie na 12 godzin przed przygotowaniem dania. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. 

W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj grzyby i smaż je na średnim ogniu przez 4-5 minut. Przełóż grzyby na bok. 

Rozgrzej drugą łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, a następnie dołóż czosnek i smaż przez kolejne kilkanaście sekund. Dopraw majerankiem, papryką i bazylią. Smaż przez 30 sekund. 

Dodaj pokrojone ziemniaki, sól i czarny pieprz. Smaż całość przez minutę, w razie potrzeby dolewając łyżkę wody. 

Wlej bulion i wymieszaj wszystko. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotuj całość pod przykryciem rzez ok. 25-30 minut lub do momentu miękkości ziemniaków. 

Odlej szklankę zupy i zmiksuj ją blenderem lub malakserem. Wlej ją z powrotem do garnka. Dodaj grzyby, posiekaną cebulkę i zahartowaną śmietankę. Wymieszaj wszystko i gotuj przez kolejne 4-5 minut. 

Zupę grzybową jak u babci podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. 

Różowa surówka do mięsa lub ryby. Witaminowa bomba za grosze

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia polska | grzyby