Zupa grzybowa jak u babci. Nie może w niej zabraknąć dodatkowych składników
Zupy od babci to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Nie tylko były gęste i pełne smaku, ale też bardzo treściwe. Babcia nigdy nie żałowała składników, dlatego w grzybowej znalazło się ich całkiem sporo. Dziś robię to danie, gdy nie mam czasu na gotowanie, a chcę się najeść.
Zupa grzybowa jak u babci różni się od wszystkich innych grzybowych. Poza borowikami i podgrzybkami zebranymi w lesie znajdują się w niej swojskie ziemniaczki, obowiązkowo natka pietruszki i oczywiście domowa śmietana. Całość jest niezwykle aromatyczna, mocno ziołowa i treściwa. Z pewnością sprawdzi się nie tylko jako pierwsze danie, ale bez trudu zaspokoi nawet silny głód.
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 450 g ziemniaków
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 12%
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi zielonej cebulki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Grzyby namocz w ciepłej wodzie na 12 godzin przed przygotowaniem dania. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj grzyby i smaż je na średnim ogniu przez 4-5 minut. Przełóż grzyby na bok.
Rozgrzej drugą łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, a następnie dołóż czosnek i smaż przez kolejne kilkanaście sekund. Dopraw majerankiem, papryką i bazylią. Smaż przez 30 sekund.
Dodaj pokrojone ziemniaki, sól i czarny pieprz. Smaż całość przez minutę, w razie potrzeby dolewając łyżkę wody.
Wlej bulion i wymieszaj wszystko. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotuj całość pod przykryciem rzez ok. 25-30 minut lub do momentu miękkości ziemniaków.
Odlej szklankę zupy i zmiksuj ją blenderem lub malakserem. Wlej ją z powrotem do garnka. Dodaj grzyby, posiekaną cebulkę i zahartowaną śmietankę. Wymieszaj wszystko i gotuj przez kolejne 4-5 minut.
Zupę grzybową jak u babci podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu.
Różowa surówka do mięsa lub ryby. Witaminowa bomba za grosze
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie