Kiszone i konserwowe pójdą w odstawkę. Ogórki watykańskie to hit tego sezonu
Zapomnij o kiszonych i konserwowych - w tym sezonie królować będą ogórki watykańskie. Obecnie podbijają internet i słusznie. Ich smak jest wyjątkowy, dzięki taniemu dodatkowi, który robi niesamowitą różnicę. Do tego są niebywale chrupiące. Zrobisz raz i przekonasz się, dlaczego to kulinarny hit lata 2025.
Ogórek to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych do przetworów. Przyrządzane są w różnych zalewach, kompozycjach smakowych. Mimo wielu dostępnych opcji w Polsce największą popularnością cieszą się oczywiście ogórki kiszone i konserwowe. Obecnie jednak internet podbijają ogórki watykańskie.
W tym przepisie całą robotę robi zalewa. Ta przygotowana jest z wody, octu, przypraw w postaci kopru, czosnku, gorczycy i pieprzu. Wydaje się banalna i dosyć typowa, jednak ukryty jest w niej jeszcze jeden, specjalny składnik. Są to słodkie rodzynki. Suszone winogrona nadają całości niebanalnej nuty smakowej. Dzięki temu całość jest naprawdę wyjątkowo i niepowtarzalna.
Przeczytaj też: Najlepsze zapiekanki z cukinii. Będziesz rozdawać przepisy sąsiadkom
Przepis na ogórki watykańskie to istny banał. Zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a później już tylko można się cieszyć ich wyjątkowym smakiem. Słodycz rodzynek świetnie podkręca całość i przyjemnie kontrastuje z octem z zalewy. Prawdziwa poezja smaków zamknięta w chrupiącym ogórku.
Ogórki watykańskie idealnie nadadzą się jako przekąska w ciągu dnia, dodatek do kanapek, warzywne urozmaicenie do dania głównego czy dodatek do potraw z grilla.
Składniki:
- 5 kg ogórków,
- 2 łyżki soli,
- 750 g cukru,
- 2 szklanki octu,
- 2 szklanki wody.
Składniki do każdego słoiczka:
- 15 rodzynek,
- 5 ziaren pieprzu,
- ząbek czosnku przekrojony na pół,
- 1/2 łyżeczki gorczycy,
- baldach kwiaty kopru.
Sposób przygotowania:
1. Każdy słoiczek wyparz i osusz. Następnie wypełnij je rodzynkami, pieprzem, czosnkiem, gorczycą i koprem.
2. Ogórki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Zasyp je 2 łyżkami soli i odstaw na bok na 2 godziny.
3. Po tym czasie zajmij się zalewą. Do rondelka wlej ocet, wodę, dodaj cukier. Składniki zagotuj.
4. Na przyprawy w słoiczkach wyłóż ogórki. Powinny być one ciasno ułożone. Następnie całość zalej jeszcze gorącą zalewą. Słoiki od razu zakręć.
5. Słoiki z ogórkami po watykańsku pasteryzuj w garnku z wodą przez około 10 minut. Po tym są już gotowe do jedzenia, jednak warto poczekać kilka dni. Wtedy ogórki jeszcze mocniej przejdą smakiem zalewy.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Słodko-kwaśna symfonia rabarbaru w czekoladowych objęciach. Goście oniemieją z wrażenia
Pomysł na weekendowy obiad we włoskim stylu. Przepis na kurczaka po wenecku
Chlebek dla miłośników sera. Wychodzi obłędnie mięciutki i wilgotny