Reklama
Reklama

Kiszone i konserwowe pójdą w odstawkę. Ogórki watykańskie to hit tego sezonu

Zapomnij o kiszonych i konserwowych - w tym sezonie królować będą ogórki watykańskie. Obecnie podbijają internet i słusznie. Ich smak jest wyjątkowy, dzięki taniemu dodatkowi, który robi niesamowitą różnicę. Do tego są niebywale chrupiące. Zrobisz raz i przekonasz się, dlaczego to kulinarny hit lata 2025.

Ogórki watykańskie lepsze od kiszonych

Ogórek to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych do przetworów. Przyrządzane są w różnych zalewach, kompozycjach smakowych. Mimo wielu dostępnych opcji w Polsce największą popularnością cieszą się oczywiście ogórki kiszone i konserwowe. Obecnie jednak internet podbijają ogórki watykańskie

W tym przepisie całą robotę robi zalewa. Ta przygotowana jest z wody, octu, przypraw w postaci kopru, czosnku, gorczycy i pieprzu. Wydaje się banalna i dosyć typowa, jednak ukryty jest w niej jeszcze jeden, specjalny składnik. Są to słodkie rodzynki. Suszone winogrona nadają całości niebanalnej nuty smakowej. Dzięki temu całość jest naprawdę wyjątkowo i niepowtarzalna. 

Reklama

Przeczytaj też: Najlepsze zapiekanki z cukinii. Będziesz rozdawać przepisy sąsiadkom

Ogórki watykańskie - przepis

Przepis na ogórki watykańskie to istny banał. Zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a później już tylko można się cieszyć ich wyjątkowym smakiem. Słodycz rodzynek świetnie podkręca całość i przyjemnie kontrastuje z octem z zalewy. Prawdziwa poezja smaków zamknięta w chrupiącym ogórku

Ogórki watykańskie idealnie nadadzą się jako przekąska w ciągu dnia, dodatek do kanapek, warzywne urozmaicenie do dania głównego czy dodatek do potraw z grilla. 

Składniki: 

  • 5 kg ogórków, 
  • 2 łyżki soli, 
  • 750 g cukru, 
  • 2 szklanki octu, 
  • 2 szklanki wody. 

Składniki do każdego słoiczka: 

  • 15 rodzynek, 
  • 5 ziaren pieprzu, 
  • ząbek czosnku przekrojony na pół, 
  • 1/2 łyżeczki gorczycy, 
  • baldach kwiaty kopru. 

Sposób przygotowania: 

1. Każdy słoiczek wyparz i osusz. Następnie wypełnij je rodzynkami, pieprzem, czosnkiem, gorczycą i koprem. 

2. Ogórki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Zasyp je 2 łyżkami soli i odstaw na bok na 2 godziny. 

3. Po tym czasie zajmij się zalewą. Do rondelka wlej ocet, wodę, dodaj cukier. Składniki zagotuj. 

4. Na przyprawy w słoiczkach wyłóż ogórki. Powinny być one ciasno ułożone. Następnie całość zalej jeszcze gorącą zalewą. Słoiki od razu zakręć. 

5. Słoiki z ogórkami po watykańsku pasteryzuj w garnku z wodą przez około 10 minut. Po tym są już gotowe do jedzenia, jednak warto poczekać kilka dni. Wtedy ogórki jeszcze mocniej przejdą smakiem zalewy. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Słodko-kwaśna symfonia rabarbaru w czekoladowych objęciach. Goście oniemieją z wrażenia

Pomysł na weekendowy obiad we włoskim stylu. Przepis na kurczaka po wenecku

Chlebek dla miłośników sera. Wychodzi obłędnie mięciutki i wilgotny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa