Kiszonka fasolka z koperkiem i czosnkiem. Zrób do słoików na zimę
Z pewnością wiesz, że kiszonki są pyszne i zdrowe, dlatego warto po nie sięgać przez cały rok. Tym razem mamy coś wyjątkowego. Zrób fasolkę do słoików, która doskonale smakuje jako alternatywa dla ogórków kiszonych. Świetnie sprawdzi się, jako dodatek do wielu obiadów, od kotletów, przez roladki, aż po ryby.
Dietetycy zalecają, aby kiszonki stały się stałym elementem codziennego jadłospisu. Ich probiotyczne działanie wspiera mikroflorę jelitową, a co za tym idzie odporność. Dodatkowo tak przygotowane warzywa są niskokaloryczne, co w połączeniu z wysoką zawartością błonnika, doskonale sprawdzi się w przypadku diet odchudzających. Mało kto wie, że do kiszenia nadają się nie tylko ogórki czy kapusta, można wykorzystać również fasolkę szparagową, będzie miała pyszny koperkowo-czosnkowy smak. Sprawdź, jak zaprawić fasolkę do słoików.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 kg fasolki szparagowej zielonej,
- 1 łyżeczka soli.
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli.
Do każdego słoika:
- po dwie gałązki kopru z baldachimami,
- po dwa liście wiśni - można pominąć,
- 2 ząbki czosnku.
Fasolkę umyj dokładnie, odkrój końcówki. Wsyp ją do miski, wsyp sól, zamieszaj i odstaw.
Do każdego słoika dodaj gałązkę kopru na dno, a także wrzuć liście wiśni. Czosnek obierz i wrzuć luźno. Ułóż teraz fasolkę dość ciasno w słoiku. Na wierzchu ułóż ponownie koper.
Podgrzej wodę, aby była gorąca. Wsyp do niej sól i dokładnie wymieszaj. Wlej do każdego słoika, zakręć zakrętkami i odstaw. Po 3 dniach w temperaturze pokojowej przenieś do chłodnego i ciemnego miejsca.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie ciasto na niedzielę. Budyniowe nadzienie pomiędzy maślanymi blatami
Zamiast kawy, zrób jesienny „koktajl mocy”. Doskonale działa na jelita i dodaje sił witalnych
Karkówka robiona metodą 2x10 to moje popisowe danie. Wyśmienita na obiad, do kanapek jeszcze lepsza