Klarowny i niezwykle aromatyczny. Barszcz z suszonych prawdziwków z przepisu mojej mamy
Barszcz grzybowy charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Ta prosta, a jednocześnie niezwykle wymowna potrawa zachwyci wszystkich miłośników owoców runa leśnego. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzą się te najszlachetniejsze grzyby polskich lasów, czyli prawdziwki. Jednak dodatek innych gatunków w żaden sposób nie ujmie temu daniu. Sprawdź, jak prosto przygotować barszcz z suszonych grzybów.
Barszcz grzybowy to niezwykle aromatyczna zupa przygotowana z suszonych grzybów. Do jej sporządzenia najlepiej sprawdzą się prawdziwki. Ich intensywny smak z orzechowymi nutami nadaje zupie niepowtarzalnego charakteru. Warto zawczasu pomyśleć o suszeniu tych grzybów, jak tylko rozpocznie się na nie sezon.
Barszcz z własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybów smakuje najlepiej. Gdy nie posiadamy suszonych prawdziwków, z powodzeniem możemy wykorzystać również inne grzyby leśne. Jeżeli zostały właściwie przygotowane, z pewnością nadadzą zupie charakterystycznego smaku i aromatu.
Przepis na barszcz grzybowy jest bardzo prosty. Jego przygotowanie zajmie ok. 1,5 godziny. Przepis jest przeznaczony na porcję dla sześciu osób.
Składniki na barszcz grzybowy:
- 1,5 l wody,
- 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 3 garście suszonych grzybów,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1-2 liście laurowe,
- ćwiartka selera,
- 3 marchewki,
- pieprz i sól,
- 2 cebule,
- por.
Przygotowanie barszczu grzybowego:
Cebulę kroimy w grube plastry i podsmażamy na suchej patelni. Włoszczyznę (marchew, por, seler) kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cebulę oraz zalewamy całość wodą. Do garnka wrzucamy ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe. Wywar gotujemy przez godzinę na małym ogniu.
Po tym czasie wyciągamy warzywa i dodajemy opłukane grzyby suszone oraz olej. Po ugotowaniu możemy je wyciągnąć, pokroić na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucić do garnka, jednak nie jest to konieczne. Do zupy dodajemy sok z kiszonej kapusty oraz doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
W czasie serwowania barszcz z suszonych grzybów powinien być gorący, jednak nie na tyle, żeby się nim poparzyć. Barszcz najlepiej podawać w towarzystwie świeżego pieczywa. Jeżeli lubimy takie rozwiązania, śmiało możemy dodać do półmisków łyżkę kwaśnej śmietany.
Barszcz z suszonych grzybów można również zaprawić osoloną śmietaną. Ciekawym rozwiązaniem jest też dodanie do barszczu na sam koniec gotowania śmietany zmieszanej z niewielką ilością zupy. Zapobiegniemy w ten sposób jej zwarzeniu w barszczu. Zupę możemy również doprawić sokiem z cytryny lub octem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem