Klopsiki jak ze sklepu meblowego, ten smak zachwyca. Moja rodzina się zajada
Kultowe klopsiki z popularnego sklepu meblowego to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Ta potrawa ma rzesze fanów, ale domowa wersja smakuje jeszcze lepiej - warto się o tym przekonać. Soczyste mięso i aromatyczne przyprawy, a do tego kremowy sos. Na samą myśl się rozmarzyłam.
Marzą ci się kultowe klopsiki, ale niekoniecznie masz ochotę na wycieczkę do popularnego sklepu meblowego? To nawet lepiej, bo domowa wersja jest doskonała. Sięgając do tego przepisu, masz pełną kontrolę nad składem i smakiem.
Uwielbiam to połączenie wieprzowiny, wołowiny i wędzonego boczku. Tak przygotowane klopsiki są bardzo soczyste i aromatyczne, a ten delikatnie korzenny sos to czysta poezja. Chyba zrobię je na najbliższy obiad.
- 200 g łopatki wieprzowej,
- 300 g łopatki wołowej,
- 50 g wędzonego boczku,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki kminku,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz (do smaku),
- 500 ml bulionu mięsnego,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%),
- olej (do smażenia).
Zmiel mięso (obie łopatki i boczek) maszynką przez sitko o średnich oczkach.
Przełóż mięso do miski. Dodaj bułkę tartą, jajko, kminek, gałkę muszkatołową i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wyrób wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kuleczki. Rozgrzej na głębokiej patelni olej i partiami obsmaż na nim klopsiki. Na koniec umieść na patelni wszystkie razem.
Odlej trochę gorącego bulionu, a resztą zalej klopsiki. Zagotuj. W odlanym bulionie rozrób mąkę i wymieszaj ze śmietaną. Wlej na patelnię i wymieszaj z resztą bulionu. Dolej też sos Worcestershire, a całość dopraw solą i pieprzem.
Podgrzewaj klopsiki przez około 10 minut, co pewien czas mieszając gęstniejący sos.
Gotowe klopsiki w sosie podawaj z ziemniaczanym purée. Świetnie smakują z dodatkiem żurawiny do mięs.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
4 najlepsze sałatki na sylwestra. Proste, eleganckie i pełne smaku
Pyszna pieczeń, która rozpływa się w ustach. Pomysł na obiad na Nowy Rok