Koleżanka przyniosła do pracy, rozeszły się w mig. Od razu wzięłam przepis na te obłędne cynamonki
Cynamonki to jedne z tych wypieków, którymi zajadamy się w okresie jesiennym. Cynamonowe słodkości z dodatkiem lukru to doskonały dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Warto jednak wypróbować inny wariant tego deseru. Chodzi o cynamonki z kremowym sosem. Takie bułeczki to prawdziwy hit jesieni. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.
Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto przygotować aromatyczne słodkości, które idealnie pasują do jesiennej aury. Mowa o bułeczkach cynamonowych będących hitem tej jesieni. Cynamonki występują w wielu rozmaitych wariantach. Można przyrządzić je z lukrem, dżemem, budyniem, kremem, a nawet czekoladą. Wypieki idealnie sprawdzą się jako poobiedni deser podany w towarzystwie ulubionej kawy bądź herbaty. Poczęstuj nimi rodzinę i znajomych – cynamonki rozejdą się w mig.
Cynamonki pochodzą ze Skandynawii, gdzie znane są pod nazwą "Kanelbulle". Co ciekawe, niedawno Szwedzi i Finowie obchodzili Dzień Bułeczki Cynamonowej, który co roku przypada 4 października.
Sprawdź także: Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie
Jesienne cynamonki z kremowym sosem to warty uwagi wariant słodkich bułeczek, który zasmakuje twoim gościom. Co jest potrzebne do ich zrobienia? Poniżej znajduje się lista składników:
- 500 g mąki pszennej tortowej;
- 200 g masła;
- 1 jajko;
- 8 g suchych drożdży;
- 40 g cukru;
- 190 ml mleka;
- saszetka cukru wanilinowego;
- 2-3 łyżki mielonego cynamonu;
- 5-6 łyżek brązowego cukru;
- 250 g serka Philadelphia;
- 5 łyżek cukru pudru;
- 1 łyżka serka waniliowego homogenizowanego.
Po zaopatrzeniu się w składniki warto wcześniej wyjąć niektóre z nich z lodówki (jajko, mleko, serek czy masło), żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie możesz zabierać się za przygotowywanie pysznych cynamonek.
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie sporej miski, w której należy umieścić składniki na ciasto. Wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy i suche drożdże oraz wbij jajko. Odmierz 80 g masła i wrzuć do miski. Następnie podgrzej delikatnie mleko i gdy nieco przestygnie (musi być ciepłe – nie gorące), wlej je do miski. Wyrób składniki na jedną, zwartą masę. Pozostaw ją w misce, przykryj czystą, bawełnianą ściereczką kuchenną i odłóż w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 godzinę.
- Około 10 minut przed upływem wspomnianej godziny, możesz zabrać się za robienie masy cynamonowej. Odmierz 100 g masła (powinno być miękkie) i połącz z cynamonem oraz cukrem trzcinowym. Opcjonalnie możesz dodać również szczyptę kardamonu. Całość porządnie wymieszaj.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószony mąką czysty blat. Rozwałkuj je i rozprowadź na nim masę cynamonową. Następnie zwiń ciasto w rulon i pokrój na równe kawałki (o grubości niecałych 3 cm). Posmaruj blaszkę do pieczenia masłem i rozmieść na niej bułeczki cynamonowe. Odstaw je w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
- Możesz zabierać się za pieczenie. Rozgrzej piekarnik z funkcją "góra, dół" na 180 stopni Celsjusza. Piecz cynamonki przez około 30-40 minut. Dokładny czas jest dość trudny do określenia ze względu na to, że piekarniki i tym samym ich grzanie mogą różnić się od siebie. Sprawdzaj co jakiś czas, czy bułeczki nie są już dobrze zarumienione.
- W międzyczasie przygotuj kremowy sos. Jego przyrządzenie jest banalnie proste – po prostu wymieszaj serek Philadelphia z cukrem pudrem i łyżką serka waniliowego.
- Gdy cynamonki będą gotowe, posmaruj je kremowym sosem. Wówczas, bo przestudzeniu, będzie można je podawać.
Jesienne cynamonki z kremowym sosem to doskonały deser, którym możesz zaskoczyć swoich gości. Podaj je do poobiedniej kawy lub herbaty. Smakują naprawdę wyśmienicie – warto zrobić nieco więcej na zapas.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut