Reklama
Reklama

Koleżanka przyniosła do pracy, rozeszły się w mig. Od razu wzięłam przepis na te obłędne cynamonki

Cynamonki to jedne z tych wypieków, którymi zajadamy się w okresie jesiennym. Cynamonowe słodkości z dodatkiem lukru to doskonały dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Warto jednak wypróbować inny wariant tego deseru. Chodzi o cynamonki z kremowym sosem. Takie bułeczki to prawdziwy hit jesieni. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.

Bułeczki cynamonowe – hit jesieni

Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto przygotować aromatyczne słodkości, które idealnie pasują do jesiennej aury. Mowa o bułeczkach cynamonowych będących hitem tej jesieni. Cynamonki występują w wielu rozmaitych wariantach. Można przyrządzić je z lukrem, dżemem, budyniem, kremem, a nawet czekoladą. Wypieki idealnie sprawdzą się jako poobiedni deser podany w towarzystwie ulubionej kawy bądź herbaty. Poczęstuj nimi rodzinę i znajomych – cynamonki rozejdą się w mig.

Cynamonki pochodzą ze Skandynawii, gdzie znane są pod nazwą "Kanelbulle". Co ciekawe, niedawno Szwedzi i Finowie obchodzili Dzień Bułeczki Cynamonowej, który co roku przypada 4 października.

Sprawdź także: Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

Cynamonki z kremowym sosem – przepis

Jesienne cynamonki z kremowym sosem to warty uwagi wariant słodkich bułeczek, który zasmakuje twoim gościom. Co jest potrzebne do ich zrobienia? Poniżej znajduje się lista składników: 

  • 500 g mąki pszennej tortowej; 
  • 200 g masła; 
  • 1 jajko; 
  • 8 g suchych drożdży; 
  • 40 g cukru; 
  • 190 ml mleka; 
  • saszetka cukru wanilinowego; 
  • 2-3 łyżki mielonego cynamonu; 
  • 5-6 łyżek brązowego cukru; 
  • 250 g serka Philadelphia; 
  • 5 łyżek cukru pudru; 
  • 1 łyżka serka waniliowego homogenizowanego. 

Po zaopatrzeniu się w składniki warto wcześniej wyjąć niektóre z nich z lodówki (jajko, mleko, serek czy masło), żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie możesz zabierać się za przygotowywanie pysznych cynamonek

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie sporej miski, w której należy umieścić składniki na ciasto. Wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy i suche drożdże oraz wbij jajko. Odmierz 80 g masła i wrzuć do miski. Następnie podgrzej delikatnie mleko i gdy nieco przestygnie (musi być ciepłe – nie gorące), wlej je do miski. Wyrób składniki na jedną, zwartą masę. Pozostaw ją w misce, przykryj czystą, bawełnianą ściereczką kuchenną i odłóż w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 godzinę. 
  2. Około 10 minut przed upływem wspomnianej godziny, możesz zabrać się za robienie masy cynamonowej. Odmierz 100 g masła (powinno być miękkie) i połącz z cynamonem oraz cukrem trzcinowym. Opcjonalnie możesz dodać również szczyptę kardamonu. Całość porządnie wymieszaj. 
  3. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na oprószony mąką czysty blat. Rozwałkuj je i rozprowadź na nim masę cynamonową. Następnie zwiń ciasto w rulon i pokrój na równe kawałki (o grubości niecałych 3 cm). Posmaruj blaszkę do pieczenia masłem i rozmieść na niej bułeczki cynamonowe. Odstaw je w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. 
  4. Możesz zabierać się za pieczenie. Rozgrzej piekarnik z funkcją "góra, dół" na 180 stopni Celsjusza. Piecz cynamonki przez około 30-40 minut. Dokładny czas jest dość trudny do określenia ze względu na to, że piekarniki i tym samym ich grzanie mogą różnić się od siebie. Sprawdzaj co jakiś czas, czy bułeczki nie są już dobrze zarumienione. 
  5. W międzyczasie przygotuj kremowy sos. Jego przyrządzenie jest banalnie proste – po prostu wymieszaj serek Philadelphia z cukrem pudrem i łyżką serka waniliowego. 
  6. Gdy cynamonki będą gotowe, posmaruj je kremowym sosem. Wówczas, bo przestudzeniu, będzie można je podawać. 

Jesienne cynamonki z kremowym sosem to doskonały deser, którym możesz zaskoczyć swoich gości. Podaj je do poobiedniej kawy lub herbaty. Smakują naprawdę wyśmienicie – warto zrobić nieco więcej na zapas.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kupujemy sporadycznie, tymczasem jedna bulwa to dzienna porcja witaminy C. Robię z niego pyszną zapiekankę

Rzadko używamy, a to naturalny antybiotyk i strażnik odporności. Robię z nim jesienną sałatkę

Pomysł na weekendowy deser dla leniwych. Zrób szarlotkę w szklance

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta