Koleżanka z USA przysłała mi przepis na kawową owsiankę. Jest najlepsza - syci na długo i pobudza
Często zamiast normalnego śniadania wybieramy kawę, bo jest o wiele szybsza i dodatkowo pobudza. A co, jeśliby połączyć jej energetyzujące właściwości z pełnowartościowym posiłkiem? Przepis na kawową owsiankę dostałam od koleżanki ze Stanów Zjednoczonych. Jem ją codziennie, bo syci na długo i pobudza na początek dnia.
Owsianka to chętnie wybierany posiłek na rozpoczęcie dnia. Nie ma się czemu dziwić, same płatki dostarczają nam do organizmu wielu cennych minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Ze względu na swoją uniwersalność można je przygotować w naprawdę wielu wersjach smakowych. Mnie ostatnio zachwyciła owsianka kawowa.
Sprawdź także: Zdrowa przekąska do kawy. Przepis na ciastka owsiane bez cukru mam od szwagierki
Standardowo owsiankę przygotowuje się na mleku. Wówczas płatki po ugotowaniu są wyjątkowo aksamitne i kremowe. Osoby, które nie chcą lub nie mogą pić mleka krowiego, w zamian za to zwykle wybierają napoje roślinne jak np. owsiane, migdałowe, sojowe. Natomiast płatki można również zalewać wodą, wówczas jest nieco mniej aksamitna, ale nie dodajemy do niej tłuszczu i dodatkowych kalorii.
Jeśli więc możemy zalewać ją zwykłą wodą, to do owsianki, zamiast mleka jak najbardziej można użyć kawy. Napój nada posiłkowi zupełnie inny smak niż dotychczas. Do tego będzie to sposób na szybkie przyswojenie pobudzacza do organizmu. To o wiele lepsze niż całkowite pomijanie posiłku.
Przepis na kawową owsiankę na śniadanie dostałam od mojej koleżanki ze Stanów Zjednoczonych. Początkowo podchodziłam sceptycznie do zamiany mleka na kawę, ale jej zaufałam i przekonałam się, że warto. Płatki wychodzą aromatyczne, mięciutkie i aksamitne. Dodatek mleka robi robotę, a całość syci na długie godziny.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy
- 1 łyżka cukru.
W rondelku umieszczamy płatki owsiane, mleko, kawę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij podgrzewać na niedużym ogniu. Owsiankę gotuj przez około 5 minut, mieszając ją od czasu do czasu. Po tym czasie wyłącz palnik.
Jeśli owsianka jest zbyt gęsta dolej do niej więcej kawy i wymieszaj. Całość pozostaw na 5 minut. Gotową owsiankę kawową podawaj z ulubionymi owocami, orzechami lub nasionami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie
Ugotuj, dodaj warzywa, sos i gotowe. Dietetyczne drugie śniadanie do pracy lub szkoły