Kolorowe, chrupiące i smaczne. Zrób te szaszłyki, a nikt nie zapyta o karkówkę
Wegetariańskie szaszłyki zyskują coraz większą sympatię podczas letnich spotkań. Nieraz zastępują klasyczne mięsne opcje, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale często ekonomicznych. Kolorowe warzywa i tofu w aromatycznej marynacie są lekkie, przyjazne dla portfela i łatwe do przygotowania. To idealna propozycja na grilla.
Wegetariańskie szaszłyki to pyszna i zdrowa propozycja dania, które doskonale sprawdzi się na grillu ze znajomymi lub jako lekki obiad dla całej rodziny. Bazą szaszłyków jest tofu, które dzięki marynacie nabiera wyjątkowego smaku, delikatnie przełamując swoją naturalną łagodność. Całość jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale także raczej niskobudżetowa i pełna wartości odżywczych, idealna dla osób szukających bezmięsnych alternatyw. Szaszłyki w tym wydaniu mają wyrazisty aromat, dlatego najlepiej komponują się z lekkimi sałatkami warzywnymi (np. na bazie chrupiącego ogórka i rzodkiewki), ryżem, sosem jogurtowym albo pieczonymi batatami czy ziemniakami. Takie dodatki sprawią, że potrawa stanie się naprawdę sycąca.
Składniki:
- 450 g tofu,
- zielona papryka,
- duża cebula.
Marynata:
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 60 ml octu balsamicznego,
- 3 łyżki miodu,
- łyżka musztardy dijon,
- łyżka brązowego cukru,
- łyżka sosu sojowego,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej sezamowy.
Sposób wykonania:
Sprasuj tofu do postaci kostek. kładąc na nim coś ciężkiego przez 30 minut. Możesz też użyć już gotowego sprasowanego składnika i po prostu pokroić na kostki. Odciśnij je z płynu.
Zieloną paprykę i cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę.
Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Polej nią pokrojone tofu oraz warzywa. Wymieszaj do całkowitego pokrycia.
Patyczki bambusowe namocz w wodzie przez 20 minut. Możesz też użyć metalowych, wielorazowych patyczków. Złóż wegetariańskie szaszłyki, wbijając na przemiennie: tofu, cebulę i zieloną paprykę.
Odłóż szaszłyki na dużej blaszce. Resztką marynaty z miski polej je z wierzchu.
Rozgrzej grilla - wolnostojącego, piekarnik z funkcją grillowania lub patelnię grillową. Smaż je przez 8-10 minut z każdej strony, a następnie obróć i smaż z drugiej strony przez kolejne 10 minut.
Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj w piekarniku lub na patelni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie doceniamy tej ryby, a smakuje wybornie. Ma delikatny smak, dużo białka i mało tłuszczu
Wlewam na ciasto i mam pyszny obiad. Mało pracy i sama przyjemność z jedzenia
Zalewam śliwki masą budyniową i wkładam do piekarnika. To najpyszniejsze i najszybsze letnie ciasto