Reklama
Reklama

Kolorowy, kremowy, lekko pikantny. Gdy mam wolny dzień, robię ten obiad

Makaron z sosem paprykowym i kurczakiem to harmonijne połączenie delikatnego mięsa, kremowego sosu paprykowego i aromatycznych przypraw, które otulają perfekcyjnie ugotowany makaron. Danie przygotujesz zaskakująco szybko, a całość będzie prawdziwą ucztą dla wszystkich zmysłów, bo też przepięknie i kolorowo wygląda oraz nieziemsko pachnie.

Wystarczy ugotować makaron i usmażyć kurczaka - już jest baza do pysznego obiadu. Gdy dodasz do tego aksamitny, lekko pikantny sos paprykowy, powstaje prosty posiłek, który syci i zachwyca smakiem.

Makaron z sosem paprykowym i kurczakiem to coś, co robię w wolne dni. Lubię rozkoszować się każdym kęsem.

Makaron z sosem paprykowym i kurczakiem - lista składników

  • 400 g makaronu świderki, 
  • 500 g piersi z kurczaka, 
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki, 
  • 100 ml bulionu drobiowego, 
  • 2 czerwone papryki, 
  • 1 cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 50 ml śmietany 18%, 
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ¼ łyżeczki płatków chili. 

Dodatkowo: 

  • świeży tymianek do dekoracji. 

Makaron z sosem paprykowym i kurczakiem - przepis

Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

W średniej wielkości garnku rozgrzej oliwę. Dodaj kawałki kurczaka i posiekaną drobno cebulę. Smaż całość przez 5-7 minut, aż straci swoją surowość. 

Reklama

Papryki pokrój w paseczki, a czosnek drobno posiekaj. Dodaj je do kurczaka razem z papryką w proszku, solą, pieprzem i płatkami chili. Lekko wymieszaj. 

Zalej całość bulionem i krojone pomidory. Doprowadź do wrzenia. 

W małej misce wymieszaj mąkę ze śmietaną i chochelką bulionu z garnka. Przelej mieszankę z powrotem do sosu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Zdejmij sos z ognia i dołóż do niego ugotowany wcześniej makaron. Krótko przemieszaj. 

Makaron z sosem paprykowym i kurczakiem podawaj na ciepło, udekorowany siekanym tymiankiem. 

Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wystarczy tylko pokroić składniki i wrzucić do garnka. Aromatyczny Kociołek Karpacki to hit

Świetny pomysł na niedzielny obiad. Schab, dużo warzyw i aksamitny sos

Najlepsze ciasto na długi weekend. Dużo borówek i bardzo mało pracy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makaron