Reklama
Reklama

Korzenny aromat śni mi się po nocach. To ciasto na Boże Narodzenie to hit

Uwielbiasz, gdy w święta unosi się w domu zapach korzennych przypraw, ale nie przepadasz za piernikiem? Może przypadnie ci do gustu ciasto korzenne z polewą czekoladową – aromatyczne i wilgotne jak piernik, ale nieco inne w smaku, bo bez dodatku miodu.

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z korzennym aromatem, który po prostu uwielbiam. Od kilku lat w grudniu robię to ciasto korzenne z polewą - moim zdaniem czekolada pasuje tu idealnie i jeszcze bardziej podkręca smak. 

Ciasto korzenne z polewą - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 125 g masła,  
  • 2 jajka,  
  • 100 g cukru, 
  • 250 ml mleka, 
  • 420 g mąki pszennej, 
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej,  
  • 450 g powideł śliwkowych. 

Składniki na polewę: 

Reklama
  • 100 g gorzkiej czekolady,  
  • 50 g masła,
  • garść orzechów laskowych. 

Ciasto korzenne z polewą - przepis

Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. 

Przesiej przez sitko i wymieszaj mąkę, sodę, kakao i przyprawę korzenną. 

Utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku. 

Zmniejsz obroty miksera do minimum. Partiami, na przemian z mlekiem, dodaj do masy produkty sypkie. Na koniec wmiksuj powidła. 

Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki o długości 30 cm. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50-60 minut – do suchego patyczka. Odstaw ciasto do wystudzenia. 

Roztop w rondelku masło i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy zacznie tężeć, oblej nią ciasto. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kotlety mielone robię z przepisu babci. Jeden dodatek sprawia, że są bardziej soczyste i miękkie

W PRLu-były na każdej prywatce. Zrób z tego przepisu na andrzejki, goście będą zachwyceni

To jednej z najsmaczniejszych włoskich makaronów. Na obiad zrób carbonarę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery