Korzenny aromat śni mi się po nocach. To ciasto na Boże Narodzenie to hit
Uwielbiasz, gdy w święta unosi się w domu zapach korzennych przypraw, ale nie przepadasz za piernikiem? Może przypadnie ci do gustu ciasto korzenne z polewą czekoladową – aromatyczne i wilgotne jak piernik, ale nieco inne w smaku, bo bez dodatku miodu.
Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z korzennym aromatem, który po prostu uwielbiam. Od kilku lat w grudniu robię to ciasto korzenne z polewą - moim zdaniem czekolada pasuje tu idealnie i jeszcze bardziej podkręca smak.
Składniki na ciasto:
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 420 g mąki pszennej,
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 450 g powideł śliwkowych.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła,
- garść orzechów laskowych.
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Przesiej przez sitko i wymieszaj mąkę, sodę, kakao i przyprawę korzenną.
Utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku.
Zmniejsz obroty miksera do minimum. Partiami, na przemian z mlekiem, dodaj do masy produkty sypkie. Na koniec wmiksuj powidła.
Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki o długości 30 cm.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50-60 minut – do suchego patyczka. Odstaw ciasto do wystudzenia.
Roztop w rondelku masło i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy zacznie tężeć, oblej nią ciasto. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kotlety mielone robię z przepisu babci. Jeden dodatek sprawia, że są bardziej soczyste i miękkie
W PRLu-były na każdej prywatce. Zrób z tego przepisu na andrzejki, goście będą zachwyceni
To jednej z najsmaczniejszych włoskich makaronów. Na obiad zrób carbonarę