Reklama
Reklama

Najbardziej czekoladowy sernik. Wchodzi pyszny i bardzo kremowy

Sernik, a może mocno czekoladowe brownie? Jeśli nie potrafisz się zdecydować, co upiec, przychodzimy z przepisem, który łączy to, co najlepsze w obu ciastach. Z jednej strony nie zabraknie tu kremowej konsystencji twarogu oraz intensywnego smaku kakao i ciemnej czekolady. Taki deser sprawdzi się na wszystkie rodzinne uroczystości i imprezy w gronie znajomych.

Ten smakołyk będzie idealny dla wszystkich miłośników czekoladowych słodkości, ponieważ, w każdej warstwie sernika znajdziesz intensywny smak kakao i czekolady. Spód przygotujesz na bazie mąki migdałowej i kakao, masa serowa wzbogacona jest czekoladą gorzką i mleczną, natomiast wierzch deseru wieńczy czekoladowa polewa na bazie słodkiej śmietanki. Sernik czekoladowy jest tak pyszny, że na pewno wszyscy poproszą o dokładkę, nie opędzisz się również od pytań o przepis.

 

Sprawdź także: Prosty, kremowy sernik z brzoskwiniami. Zamiast twarogu użyj tego sera

Reklama

Przepis na sernik czekoladowy

 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrym wyborem będzie tortownica o średnicy 24 cm. 

Składniki na spód: 

  • 120 g mąki migdałowej, 
  • 80 g masła, 
  • 20 g cukru pudru, 
  • 15-20 g kakao, 
  • 1 jajko, 
  • masło do natłuszczenia tortownicy.

Składniki na masę serową: 

  • 1 kg twarogu z wiaderka do serników, 
  • 180 g cukru, 
  • 5 jajek, 
  • 150 ml śmietanki 30 proc. płynnej, 
  • 200 g czekolady deserowej, 
  • 100 g czekolady mlecznej.

Składniki na polewę czekoladową: 

  • 100 g czekolady deserowej, 
  • 50 g czekolady mlecznej, 
  • 50 ml śmietanki 30 proc. płynnej.

Jak zrobić sernik czekoladowy? 

Zacznij robić masę serową. Najpierw podgrzej śmietankę w rondelku. Dodaj czekoladę, łamiąc ją w dłoniach podczas wrzucania. Wymieszaj i podgrzewaj na niskiej mocy palnika. Poczekaj aż całość się połączy. Odstaw do całkowitego wystygnięcia na bok. 

Ze składników na spód zagnieć jednolite ciasto i włóż je na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj w tortownicy wysmarowanej masłem o wielkości ok. 23-24 cm. Nakłuj je widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza na 15 minut. Powinno się delikatnie podpiec. 

Wróć do masy serowej. Twaróg sernikowy zmiksuj z jajkami, cukrem i przestudzoną masą czekoladową. Całość powinna być gładka i jednolita, bez grudek. Przelej masę na sernik czekoladowy na kruchy spód.  

Piecz w 160°C przez godzinę. Zostaw formę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aby ciasto ostygło. 

Kiedy sernik czekoladowy będzie ostudzony, wtedy przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej, aby była gorąca. Wrzuć do niej czekoladę połamaną w rękach i całość mieszaj do rozpuszczenia na niskim ogniu. Wylej na wierzch sernika i włóż do lodówki na całą noc do stężenia.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zaserwowałam rodzinie, zjedli do ostatniego okruszka. To mój nowy obiadowy hit

Soczysty kurczak z wyrazistym farszem. Mięso zanurzone jest w pysznym sosie

Gdy nagle mieli odwiedzić mnie goście, od razu wiedziałam, co im zaserwuję. Błagali o przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta