Najbardziej czekoladowy sernik. Wchodzi pyszny i bardzo kremowy
Sernik, a może mocno czekoladowe brownie? Jeśli nie potrafisz się zdecydować, co upiec, przychodzimy z przepisem, który łączy to, co najlepsze w obu ciastach. Z jednej strony nie zabraknie tu kremowej konsystencji twarogu oraz intensywnego smaku kakao i ciemnej czekolady. Taki deser sprawdzi się na wszystkie rodzinne uroczystości i imprezy w gronie znajomych.
Ten smakołyk będzie idealny dla wszystkich miłośników czekoladowych słodkości, ponieważ, w każdej warstwie sernika znajdziesz intensywny smak kakao i czekolady. Spód przygotujesz na bazie mąki migdałowej i kakao, masa serowa wzbogacona jest czekoladą gorzką i mleczną, natomiast wierzch deseru wieńczy czekoladowa polewa na bazie słodkiej śmietanki. Sernik czekoladowy jest tak pyszny, że na pewno wszyscy poproszą o dokładkę, nie opędzisz się również od pytań o przepis.
Sprawdź także: Prosty, kremowy sernik z brzoskwiniami. Zamiast twarogu użyj tego sera
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrym wyborem będzie tortownica o średnicy 24 cm.
Składniki na spód:
- 120 g mąki migdałowej,
- 80 g masła,
- 20 g cukru pudru,
- 15-20 g kakao,
- 1 jajko,
- masło do natłuszczenia tortownicy.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka do serników,
- 180 g cukru,
- 5 jajek,
- 150 ml śmietanki 30 proc. płynnej,
- 200 g czekolady deserowej,
- 100 g czekolady mlecznej.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady deserowej,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 50 ml śmietanki 30 proc. płynnej.
Zacznij robić masę serową. Najpierw podgrzej śmietankę w rondelku. Dodaj czekoladę, łamiąc ją w dłoniach podczas wrzucania. Wymieszaj i podgrzewaj na niskiej mocy palnika. Poczekaj aż całość się połączy. Odstaw do całkowitego wystygnięcia na bok.
Ze składników na spód zagnieć jednolite ciasto i włóż je na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj w tortownicy wysmarowanej masłem o wielkości ok. 23-24 cm. Nakłuj je widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza na 15 minut. Powinno się delikatnie podpiec.
Wróć do masy serowej. Twaróg sernikowy zmiksuj z jajkami, cukrem i przestudzoną masą czekoladową. Całość powinna być gładka i jednolita, bez grudek. Przelej masę na sernik czekoladowy na kruchy spód.
Piecz w 160°C przez godzinę. Zostaw formę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aby ciasto ostygło.
Kiedy sernik czekoladowy będzie ostudzony, wtedy przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej, aby była gorąca. Wrzuć do niej czekoladę połamaną w rękach i całość mieszaj do rozpuszczenia na niskim ogniu. Wylej na wierzch sernika i włóż do lodówki na całą noc do stężenia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zaserwowałam rodzinie, zjedli do ostatniego okruszka. To mój nowy obiadowy hit
Soczysty kurczak z wyrazistym farszem. Mięso zanurzone jest w pysznym sosie
Gdy nagle mieli odwiedzić mnie goście, od razu wiedziałam, co im zaserwuję. Błagali o przepis