Kotleciki palce lizać. Poznaj przepis na Frykadelki Wrocławskie
Frykadelki to soczyste kotleciki, którymi najczęściej zajadają się Niemcy, Belgowie i Holendrzy. W tym wrocławskim wydaniu podbiją jednak też serca (i żołądki) Polaków. Danie główne zachwyca swoją prostotą i przyjemną, soczystą konsystencją. Receptura zdradzi, jak zrobić Frykadelki Wrocławskie.
Frykadelki Wrocławskie to danie wywodzące się z kuchni niemieckiej. Są delikatnymi i rozpływającymi się w ustach kotlecikami, które najczęściej podaje się w bułce. Aromatyczne przyprawy i lekka pikanteria nadawana przez ostrą paprykę przyjemnie muskają kubki smakowe. To propozycja idealna na obiad dla całej rodziny - koniecznie z dodatkiem świeżych warzyw.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 250 g mięsa mielonego wołowego,
- cebula,
- czerstwa kajzerka,
- jajko,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka musztardy dijon,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- oliwa do posmarowania.
Sposób wykonania:
Kajzerkę namocz w wodze przez 10 minut, a następnie dobrze ją odciśnij. Cebulę bardzo drobno posiekaj, a potem podsmaż na patelni do zeszklenia.
Do miski włóż: cebulę, oba rodzaje mięsa, przyprawy, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Całość zagniataj rękoma do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Do masy mięsnej dodaj bułkę i całość ponownie zagnieć do połączenia.
Uformuj owalne kotleciki i kładź je w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Za pomocą pędzla silikonowego posmaruj frykadelki wrocławskie niewielką ilością tłuszczu.
Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25-30 minut, w zależności od wielkości kotlecików. Mięso wewnątrz powinno być całkowicie upieczone.
Gotowe frykadelki wyjmij z pieca i podawaj z dodatkiem skrobiowym, na przykład w bułce, oraz lekką surówką.
Niezjedzone kotleciki przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce. W razie potrzeby możesz je zamrozić. Podgrzewaj je w piekarniku lub mikrofalówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szałowe Babeczki Cappuccino. Prosty przepis, który wywoła efekt wow
Mocno czekoladowe ciasto z taniego warzywa. Wychodzi pyszne i wilgotne
Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak