Reklama
Reklama

Kotleciki palce lizać. Poznaj przepis na Frykadelki Wrocławskie

Frykadelki to soczyste kotleciki, którymi najczęściej zajadają się Niemcy, Belgowie i Holendrzy. W tym wrocławskim wydaniu podbiją jednak też serca (i żołądki) Polaków. Danie główne zachwyca swoją prostotą i przyjemną, soczystą konsystencją. Receptura zdradzi, jak zrobić Frykadelki Wrocławskie.

Frykadelki wrocławskie - co to?

Frykadelki Wrocławskie to danie wywodzące się z kuchni niemieckiej. Są delikatnymi i rozpływającymi się w ustach kotlecikami, które najczęściej podaje się w bułce. Aromatyczne przyprawy i lekka pikanteria nadawana przez ostrą paprykę przyjemnie muskają kubki smakowe. To propozycja idealna na obiad dla całej rodziny - koniecznie z dodatkiem świeżych warzyw.

Frykadelki wrocławskie - przepis

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 250 g mięsa mielonego wołowego, 
  • cebula, 
  • czerstwa kajzerka, 
  • jajko, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka musztardy dijon, 
  • łyżeczka suszonego majeranku, 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia,
  • oliwa do posmarowania. 

Sposób wykonania:

Kajzerkę namocz w wodze przez 10 minut, a następnie dobrze ją odciśnij. Cebulę bardzo drobno posiekaj, a potem podsmaż na patelni do zeszklenia. 

Do miski włóż: cebulę, oba rodzaje mięsa, przyprawy, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Całość zagniataj rękoma do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Do masy mięsnej dodaj bułkę i całość ponownie zagnieć do połączenia. 

Uformuj owalne kotleciki i kładź je w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Za pomocą pędzla silikonowego posmaruj frykadelki wrocławskie niewielką ilością tłuszczu. 

Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25-30 minut, w zależności od wielkości kotlecików. Mięso wewnątrz powinno być całkowicie upieczone. 

Gotowe frykadelki wyjmij z pieca i podawaj z dodatkiem skrobiowym, na przykład w bułce, oraz lekką surówką. 

Niezjedzone kotleciki przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce. W razie potrzeby możesz je zamrozić. Podgrzewaj je w piekarniku lub mikrofalówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso | dania główne