Reklama
Reklama

Kotlety mielone jak za dawnych lat. Tak robiono je kiedyś

Gdy przypominam sobie mielone mojej babci, to od razu mam na nie ochotę. Zawsze wychodzą soczyste, idealnie zarumienione i przede wszystkim - pełne smaku. Babcia od lat stosuje ten sam przepis, który ja odtwarzam w swoim domu.

Kotlety mielone to prawdziwa klasyka w polskiej kuchni. Jak je przygotować, aby przywołać w pamięci smaki sprzed lat? 

Kotlety mielone - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • bułka kajzerka 
  • jajko 
  • cebula 
  • pół łyżeczki majeranku 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • sól i pieprz do smaku 
  • dodatkowo szklanka mleka 
  • masło lub smalec do smażenia 

Sposób wykonania:

Bułkę kajzerkę zalej mlekiem. Zostaw tak na kilka minut, a następnie odsącz, ściskając delikatnie w rękach. Przełóż ją do dużej miski. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na średnim ogniu na patelni z masłem. 

Do miski dodaj mięso mielone wieprzowe i podsmażoną cebulę. Wbij jajko, dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Masę wymieszaj dokładnie rękoma, wyrabiając ją jak ciasto.  

Uformuj kotlety mielone i każdy z nich obtocz w bułce tartej. Smaż na tłuszczu z każdej strony po kilka minut, aby były złote.  

Co dodać do mielonych zamiast bułki?

Choć tradycyjnie do kotletów dodaję bułkę, to od czasu do czasu eksperymentuję też z innymi składnikami. Niewiele osób wie, że pieczywo nie jest potrzebne - można przygotować mielone z samego mięsa, cebuli, jaj i pozostałych produktów. Masa i tak będzie się kleić. 

Smacznym dodatkiem, który zmieni klasyczne mielone z przepisu babci w bardziej nowoczesne jest np. musztarda - zwiąże masę i nada ciekawy smak potrawie. Jeśli lubisz nowości, to wymień bułkę na kaszę jęczmienną lub gryczaną. Po ugotowaniu wystudź ją i wmieszaj do mięsa i pozostałych dodatków. Równie dobrze sprawdzą się płatki owsiane - wystarczy zalać je wrzątkiem, poczekać aż napęcznieją i zmieszać z resztą składników. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Jesienne ciasto Kokietka. Upiecz, a po całym domu rozniesie się przepiękny zapach

Aromatyczny obiad dla całej rodziny. Tak dobrego kurczaka jeszcze nie jedliście

Gdy na dworze robi się chłodniej, sięgnij po ten przepis. Jesienna kapusta do obiadu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso | dania główne