Kotlety mielone jak za dawnych lat. Tak robiono je kiedyś
Gdy przypominam sobie mielone mojej babci, to od razu mam na nie ochotę. Zawsze wychodzą soczyste, idealnie zarumienione i przede wszystkim - pełne smaku. Babcia od lat stosuje ten sam przepis, który ja odtwarzam w swoim domu.
Kotlety mielone to prawdziwa klasyka w polskiej kuchni. Jak je przygotować, aby przywołać w pamięci smaki sprzed lat?
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- bułka kajzerka
- jajko
- cebula
- pół łyżeczki majeranku
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo szklanka mleka
- masło lub smalec do smażenia
Sposób wykonania:
Bułkę kajzerkę zalej mlekiem. Zostaw tak na kilka minut, a następnie odsącz, ściskając delikatnie w rękach. Przełóż ją do dużej miski. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na średnim ogniu na patelni z masłem.
Do miski dodaj mięso mielone wieprzowe i podsmażoną cebulę. Wbij jajko, dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Masę wymieszaj dokładnie rękoma, wyrabiając ją jak ciasto.
Uformuj kotlety mielone i każdy z nich obtocz w bułce tartej. Smaż na tłuszczu z każdej strony po kilka minut, aby były złote.
Choć tradycyjnie do kotletów dodaję bułkę, to od czasu do czasu eksperymentuję też z innymi składnikami. Niewiele osób wie, że pieczywo nie jest potrzebne - można przygotować mielone z samego mięsa, cebuli, jaj i pozostałych produktów. Masa i tak będzie się kleić.
Smacznym dodatkiem, który zmieni klasyczne mielone z przepisu babci w bardziej nowoczesne jest np. musztarda - zwiąże masę i nada ciekawy smak potrawie. Jeśli lubisz nowości, to wymień bułkę na kaszę jęczmienną lub gryczaną. Po ugotowaniu wystudź ją i wmieszaj do mięsa i pozostałych dodatków. Równie dobrze sprawdzą się płatki owsiane - wystarczy zalać je wrzątkiem, poczekać aż napęcznieją i zmieszać z resztą składników.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie