Reklama
Reklama

Kotlety schabowe jadą do Włoch. Takiego obiadu jeszcze nie jadłeś

W wielu tradycyjnych polskich domach przynajmniej raz w tygodniu na stole muszą pojawić się kotlety schabowe. Jeżeli jednak nieco ci się znudziły, a dodatkowo lubisz eksperymentować z nowymi smakami, możesz skusić się na zrobienie ich włoskiej wersji. Wystarczy kilka prostych i tanich składników, które z pewnością masz w lodówce, aby urozmaicić klasyczne danie i wyczarować schabowe jak pizza.

Idealne schabowe to oczywiście soczyste mięso, oraz chrupiąca panierka. Jeżeli do perfekcji opanowałeś przygotowanie klasycznych kotletów, z wersją pizzową nie będziesz mieć najmniejszych problemów. W naszym przepisie znalazły się takie dodatki jak: pieczarki, ser najlepiej sprawdzi się tarta mozzarella i pomidor. Oczywiście możesz dorzucić tu również inne składniki, np.: szynkę, oliwki, suszone pomidory, paprykę, a nawet ananasa. Wszystko zależy od twoich upodobań. Takie kotlety doskonale sprawdzą się jako danie główne dla całej rodziny, zasmakują nawet najmłodszym. Możesz zaserwować je z sałatką we włoskim stylu, którą przygotujesz ze świeżych pomidorów, mozzarelli, listków bazylii i oliwy z oliwek. Palce lizać! 

Sprawdź także: Tylko 3 składniki, żadnej mąki. Takich naleśników jeszcze nie jadłam

Przepis na schabowe jak pizza 

Do przygotowania czterech porcji będziesz potrzebować: 

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości, 
  • 5 łyżek mąki pszennej, 
  • 5 łyżek bułki tartej, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, 
  • 150 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 150 g sera żółtego, 
  • 1 pomidor. 

Jak zrobić schabowe jak pizza?

Schab wieprzowy pokrój w plastry, a następnie rozbij dość mocno. Z każdej strony posól i popieprz. Każdy plaster obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej. Usmaż na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Odłóż, aby przestygły. 

Pieczarki umyj, osusz i pokrój drobno. Tak samo zrób z cebulą. Zeszklij na tej samej patelni, na której smażyły się schabowe. Pomidora pokrój w plasterki. Na każdym kotlecie ułóż plasterek pomidora, podsmażone pieczarki z cebulą i dodaj zioła prowansalskie. Całość posyp serem. 

Włóż schabowe jak pizza do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na kilka minut, aby ser się roztopił.  

Źródła: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe