Kotlety schabowe jadą do Włoch. Takiego obiadu jeszcze nie jadłeś
W wielu tradycyjnych polskich domach przynajmniej raz w tygodniu na stole muszą pojawić się kotlety schabowe. Jeżeli jednak nieco ci się znudziły, a dodatkowo lubisz eksperymentować z nowymi smakami, możesz skusić się na zrobienie ich włoskiej wersji. Wystarczy kilka prostych i tanich składników, które z pewnością masz w lodówce, aby urozmaicić klasyczne danie i wyczarować schabowe jak pizza.
Idealne schabowe to oczywiście soczyste mięso, oraz chrupiąca panierka. Jeżeli do perfekcji opanowałeś przygotowanie klasycznych kotletów, z wersją pizzową nie będziesz mieć najmniejszych problemów. W naszym przepisie znalazły się takie dodatki jak: pieczarki, ser najlepiej sprawdzi się tarta mozzarella i pomidor. Oczywiście możesz dorzucić tu również inne składniki, np.: szynkę, oliwki, suszone pomidory, paprykę, a nawet ananasa. Wszystko zależy od twoich upodobań. Takie kotlety doskonale sprawdzą się jako danie główne dla całej rodziny, zasmakują nawet najmłodszym. Możesz zaserwować je z sałatką we włoskim stylu, którą przygotujesz ze świeżych pomidorów, mozzarelli, listków bazylii i oliwy z oliwek. Palce lizać!
Sprawdź także: Tylko 3 składniki, żadnej mąki. Takich naleśników jeszcze nie jadłam
Do przygotowania czterech porcji będziesz potrzebować:
- 500 g schabu wieprzowego bez kości,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 150 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 150 g sera żółtego,
- 1 pomidor.
Schab wieprzowy pokrój w plastry, a następnie rozbij dość mocno. Z każdej strony posól i popieprz. Każdy plaster obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej. Usmaż na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Odłóż, aby przestygły.
Pieczarki umyj, osusz i pokrój drobno. Tak samo zrób z cebulą. Zeszklij na tej samej patelni, na której smażyły się schabowe. Pomidora pokrój w plasterki. Na każdym kotlecie ułóż plasterek pomidora, podsmażone pieczarki z cebulą i dodaj zioła prowansalskie. Całość posyp serem.
Włóż schabowe jak pizza do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na kilka minut, aby ser się roztopił.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej