Reklama
Reklama

Kotlety schabowe jadą do Włoch. Takiego obiadu jeszcze nie jadłeś

W wielu tradycyjnych polskich domach przynajmniej raz w tygodniu na stole muszą pojawić się kotlety schabowe. Jeżeli jednak nieco ci się znudziły, a dodatkowo lubisz eksperymentować z nowymi smakami, możesz skusić się na zrobienie ich włoskiej wersji. Wystarczy kilka prostych i tanich składników, które z pewnością masz w lodówce, aby urozmaicić klasyczne danie i wyczarować schabowe jak pizza.

Idealne schabowe to oczywiście soczyste mięso, oraz chrupiąca panierka. Jeżeli do perfekcji opanowałeś przygotowanie klasycznych kotletów, z wersją pizzową nie będziesz mieć najmniejszych problemów. W naszym przepisie znalazły się takie dodatki jak: pieczarki, ser najlepiej sprawdzi się tarta mozzarella i pomidor. Oczywiście możesz dorzucić tu również inne składniki, np.: szynkę, oliwki, suszone pomidory, paprykę, a nawet ananasa. Wszystko zależy od twoich upodobań. Takie kotlety doskonale sprawdzą się jako danie główne dla całej rodziny, zasmakują nawet najmłodszym. Możesz zaserwować je z sałatką we włoskim stylu, którą przygotujesz ze świeżych pomidorów, mozzarelli, listków bazylii i oliwy z oliwek. Palce lizać! 

Sprawdź także: Tylko 3 składniki, żadnej mąki. Takich naleśników jeszcze nie jadłam

Przepis na schabowe jak pizza 

Do przygotowania czterech porcji będziesz potrzebować: 

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości, 
  • 5 łyżek mąki pszennej, 
  • 5 łyżek bułki tartej, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, 
  • 150 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 150 g sera żółtego, 
  • 1 pomidor. 

Jak zrobić schabowe jak pizza?

Schab wieprzowy pokrój w plastry, a następnie rozbij dość mocno. Z każdej strony posól i popieprz. Każdy plaster obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej. Usmaż na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Odłóż, aby przestygły. 

Pieczarki umyj, osusz i pokrój drobno. Tak samo zrób z cebulą. Zeszklij na tej samej patelni, na której smażyły się schabowe. Pomidora pokrój w plasterki. Na każdym kotlecie ułóż plasterek pomidora, podsmażone pieczarki z cebulą i dodaj zioła prowansalskie. Całość posyp serem. 

Włóż schabowe jak pizza do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na kilka minut, aby ser się roztopił.  

Źródła: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe