Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu
Kotlety ziemniaczane z grzybami to świetny sposób na zastąpienie tradycyjnych krokietów czy pasztecików. Idealnie pasują do czerwonego barszczu, a do tego są o wiele łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Wypróbuj ten przepis, jeśli w te święta potrzebujesz delikatnego urozmaicenia na Wigilii.
Barszcz czerwony na wigilii zwykle podaje się z uszkami, krokietami lub pasztecikami. Niejednokrotnie serwuje się do nich także pierogi z grzybami. Ja od kilku lat jednak do świątecznej zupy podaję kotlety ziemniaczane. Może w tym roku też spróbujesz?
Kotlety ziemniaczane są wyjątkowo delikatne, miękkie i można powiedzieć, że aż rozpływają się w ustach. Można je wypełnić dowolnym, przygotowanym farszem. W dzień powszedni przygotujemy je z serem żółtymi, mięsem mielonym, szynką czy szpinakiem. Na święta jednak muszą być one postne.
Z tego powodu na Wigilię Bożego Narodzenia najlepsze będą kotlety ziemniaczane z grzybami. Warto użyć suszonych grzybów leśnych, które pięknie pachną i idealnie wpisują się w klimat panujących świąt. Można przygotować również wersję z kapustą lub pieczarkami, które też będą postne, ale o wiele mniej aromatyczne.
Kotlety ziemniaczane z grzybami bardzo dobrze komponują się z wigilijnym barszczem czerwonym. Delikatne ciasto ziemniaczane rozpływa się w ustach, a wtedy wypełnia je pyszny, przepełniony aromatem farsz grzybowy. Przepis jest banalny i robi się go o wiele szybciej niż zwykłe paszteciki. Potrzeba jedynie kilku prostych i tanich składników.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 80 g masła,
- 3 żółtka,
- gotowane suszone grzyby,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Ugotowane ziemniaki zostaw do przestygnięcia, a gdy będą chłodne, to zetrzyj je na tarce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Nie blenduj ich i nie ubijaj, bo masa będzie za rzadka, a kotlety nie wyjdą.
Miękkie masło utrzyj mikserem, aż stanie się puszyste. Wtedy dodaj do niego jajka, ponownie zmiksuj. Dodaj ziemniaki i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
Ugotowane suszone grzyby posiekaj na drobno. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim grzyby. Dodaj do nich 1 łyżkę bułki tartej, sól i pieprz. Wymieszaj i ściągnij z ognia.
Z masy ziemniaczanej uformuj małe placuszki. Na środek wyłóż farsz, a placuszek zawiń i uformuj w kształt krokieta. Obtocz go z zewnątrz w bułce tartej. Proces tworzenia kotletów ziemniaczanych powtarzaj, aż wykorzystasz całą masę ziemniaczaną i farsz.
Na patelni rozgrzej dużą porcję oleju. Gdy będzie dobrze ciepły, usmaż kotleciki na złocisty kolor. Można je zarazem upiec w piekarniku. Gotowe kotlety ziemniaczane z grzybami podawaj na ciepło z barszczem czerwonym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienity karp po polsku. Przepis ze starej książki kucharskiej
Łamańce z makiem. Tradycyjne ciasteczka wigilijne z 1913 roku
Wytrawne babeczki serowe posmakują dzieciom i dorosłym. Prosta przekąska na święta czy imprezę