Reklama
Reklama

Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu

Kotlety ziemniaczane z grzybami to świetny sposób na zastąpienie tradycyjnych krokietów czy pasztecików. Idealnie pasują do czerwonego barszczu, a do tego są o wiele łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Wypróbuj ten przepis, jeśli w te święta potrzebujesz delikatnego urozmaicenia na Wigilii.

Barszcz czerwony na wigilii zwykle podaje się z uszkami, krokietami lub pasztecikami. Niejednokrotnie serwuje się do nich także pierogi z grzybami. Ja od kilku lat jednak do świątecznej zupy podaję kotlety ziemniaczane. Może w tym roku też spróbujesz?

Kotlety ziemniaczane z grzybami - postne danie

Kotlety ziemniaczane są wyjątkowo delikatne, miękkie i można powiedzieć, że aż rozpływają się w ustach. Można je wypełnić dowolnym, przygotowanym farszem. W dzień powszedni przygotujemy je z serem żółtymi, mięsem mielonym, szynką czy szpinakiem. Na święta jednak muszą być one postne.

Z tego powodu na Wigilię Bożego Narodzenia najlepsze będą kotlety ziemniaczane z grzybami. Warto użyć suszonych grzybów leśnych, które pięknie pachną i idealnie wpisują się w klimat panujących świąt. Można przygotować również wersję z kapustą lub pieczarkami, które też będą postne, ale o wiele mniej aromatyczne.

Kotlety ziemniaczane z grzybami - przepis

Kotlety ziemniaczane z grzybami bardzo dobrze komponują się z wigilijnym barszczem czerwonym. Delikatne ciasto ziemniaczane rozpływa się w ustach, a wtedy wypełnia je pyszny, przepełniony aromatem farsz grzybowy. Przepis jest banalny i robi się go o wiele szybciej niż zwykłe paszteciki. Potrzeba jedynie kilku prostych i tanich składników.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków, 
  • 80 g masła, 
  • 3 żółtka, 
  • gotowane suszone grzyby, 
  • bułka tarta, 
  • olej do smażenia. 

Ugotowane ziemniaki zostaw do przestygnięcia, a gdy będą chłodne, to zetrzyj je na tarce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Nie blenduj ich i nie ubijaj, bo masa będzie za rzadka, a kotlety nie wyjdą. 

Miękkie masło utrzyj mikserem, aż stanie się puszyste. Wtedy dodaj do niego jajka, ponownie zmiksuj. Dodaj ziemniaki i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. 

Ugotowane suszone grzyby posiekaj na drobno. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim grzyby. Dodaj do nich 1 łyżkę bułki tartej, sól i pieprz. Wymieszaj i ściągnij z ognia. 

Z masy ziemniaczanej uformuj małe placuszki. Na środek wyłóż farsz, a placuszek zawiń i uformuj w kształt krokieta. Obtocz go z zewnątrz w bułce tartej. Proces tworzenia kotletów ziemniaczanych powtarzaj, aż wykorzystasz całą masę ziemniaczaną i farsz. 

Na patelni rozgrzej dużą porcję oleju. Gdy będzie dobrze ciepły, usmaż kotleciki na złocisty kolor. Można je zarazem upiec w piekarniku. Gotowe kotlety ziemniaczane z grzybami podawaj na ciepło z barszczem czerwonym.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wyśmienity karp po polsku. Przepis ze starej książki kucharskiej

Łamańce z makiem. Tradycyjne ciasteczka wigilijne z 1913 roku

Wytrawne babeczki serowe posmakują dzieciom i dorosłym. Prosta przekąska na święta czy imprezę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wigilia | dodatki