Reklama
Reklama

Kotlety ziemniaczane z przedwojennej książki kucharskiej. Z sosem korniszonowym smakują wybitnie

Ziemniaki to ulubione warzywo większości Polaków. Można je podawać na przeróżne sposoby, przez co ciężko się nimi znudzić. Jeśli masz ochotę przyrządzić je na nowy sposób lub szukasz pomysłu na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z dnia wcześniej, podpowiadamy przepis na przepyszne kotlety ziemniaczane. Sprawdza się jako obiad oraz przekąska. Podawaj je z oryginalnym sosem, który przygotujesz z korniszonów.

Ziemniaki pojawiły się w Polsce dopiero w XVII wieku. Od tego czasu w książkach kucharskich można spotkać najróżniejsze sposoby na ich przygotowanie. Przepis na te pyszne kotlety ziemniaczane pochodzi z wydanej w 1930 roku książki "Potrawy z kartofli", autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej. Pomimo upływu czasu w dalszym ciągu jest jednym z najpyszniejszych sposobów na podanie ziemniaków. Przekonaj się sam, jak prosto i szybko możesz przygotować tę potrawę.  

Kotlety ziemniaczane ze starego przepisu. Proste i pyszne

Do przygotowania tych pysznych kotletów ziemniaczanych będziemy potrzebować:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 kajzerki,
  • 1 szklankę mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 szklankę mąki pszennej,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: mąka i bułka tarta do panierowania, masło lub olej do smażenia.

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Możemy również użyć ziemniaków, które zostały z obiadu dzień wcześniej. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy ją na maśle lub oleju do zarumienienia. Bułkę moczymy w mleku, aby zmiękła. Gotowe składniki mielimy w maszynce do mięsa. Jeśli chcemy przygotować kotlety szybciej, możemy utłuc ziemniaki z odciśniętą bułką oraz podsmażoną cebulą. Do gotowej masy dodajemy mąkę, jajka oraz przyprawy. Powinna wyjść gęsta masa, którą da się formować.

Formujemy małe, lekko spłaszczone kotlety, które panierujemy w mące i bułce tartej. Podsmażamy je na maśle z dwóch stron. Kiedy będą zarumienione, zdejmujemy z patelni i podajemy gorące. Najlepiej smakują z sosem grzybowym, pomidorowym i... korniszonowym.

Zobacz także: Jadało się w PRL-u, dziś omijamy. Hiszpanie potrafią go tak przyrządzić, że nie zgadniesz, co jesz

Sos korniszonowy. Przepis na prosty dodatek do potraw

Kotlety ziemniaczane są pyszne same w sobie. Warto jednak poeksperymentować. My proponujemy podanie ich z pysznym sosem korniszonowym. Ma ostry, charakterystyczny smak, który sprawi, że danie nie będzie mdłe. Warto dać mu szansę, szczególnie jeśli uwielbiamy ogórki konserwowe.

Składniki:

  • 5 korniszonów,
  • 3 ząbki marynowanego czosnku,
  • 2 ząbki świeżego czosnku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • olej z suszonych pomidorów,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: zalewa z korniszonów.

Ogórki rozdrabiamy za pomocą malaksera. Czosnek marynowany i świeży drobno siekamy i dodajemy do ogórkowej masy. Dodajemy niewielką ilość zalewy z ogórków, aby odrobinę rozwodnić sos. Ponownie miksujemy, aby uzyskać puszystą masę. Doprawiamy miodem, solą oraz pieprzem do smaku. Na końcu dodajemy majonez, aby sos był bardziej kremowy.

Gotowy sos przekładamy do miseczki i polewamy oliwą z suszonych pomidorów chilli.


Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki