Reklama
Reklama

Kremowa, sycąca i gotowa w kilka chwil. Najlepsza zupa serowa z makaronem

Zupa serowa z makaronem jest sycąca, aromatyczna, a dodatek chrupiącego boczku przełamuje jej kremową konsystencję. W dodatku robi się ją ekspresowo - to przepis idealny. Koniecznie wypróbuj.

Zupa serowa z makaronem to idealna propozycja zwłaszcza wtedy, gdy potrzebujesz prostego, ale efektownego przepisu. To świetna alternatywa dla klasycznych kremów - jest po prostu przepyszna i bardzo łatwa do zrobienia.

Zupa serowa z makaronem - składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu,  
  • 125 ml mleka, 
  • 2 małe serki topione (najlepiej cheddar lub gouda), 
  • 100 ml wina białego wytrawnego, 
  • 100 g wędzonego boczku, 
  • 100 g drobnego makaronu (np. świderki, muszelki), 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • szczypiorek do posypania. 

Zupa serowa z makaronem - przepis

Pokrój boczek w drobną kostkę i wrzuć na patelnię bez dodatku tłuszczu. Smaż na średnim ogniu aż wytopi się tłuszcz, a boczek będzie rumiany i chrupiący. Odstaw.  

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw. 

Szczypiorek posiekaj i odłóż na później. 

W garnku zagotuj rosół z mlekiem, a następnie dodaj serki topione i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Cały czas podgrzewaj na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i słodką papryką. Na koniec wlej wino i dobrze zamieszaj. Zagotuj. 

Reklama

Podawaj zupę serową z makaronem, usmażonym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kolacja z airfryera w stylu francuskim. Przepis na tartę lotaryńską

Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie

Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa