Kremowa, sycąca i gotowa w kilka chwil. Najlepsza zupa serowa z makaronem
Zupa serowa z makaronem jest sycąca, aromatyczna, a dodatek chrupiącego boczku przełamuje jej kremową konsystencję. W dodatku robi się ją ekspresowo - to przepis idealny. Koniecznie wypróbuj.
Zupa serowa z makaronem to idealna propozycja zwłaszcza wtedy, gdy potrzebujesz prostego, ale efektownego przepisu. To świetna alternatywa dla klasycznych kremów - jest po prostu przepyszna i bardzo łatwa do zrobienia.
- 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 125 ml mleka,
- 2 małe serki topione (najlepiej cheddar lub gouda),
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- 100 g wędzonego boczku,
- 100 g drobnego makaronu (np. świderki, muszelki),
- szczypta gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek do posypania.
Pokrój boczek w drobną kostkę i wrzuć na patelnię bez dodatku tłuszczu. Smaż na średnim ogniu aż wytopi się tłuszcz, a boczek będzie rumiany i chrupiący. Odstaw.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw.
Szczypiorek posiekaj i odłóż na później.
W garnku zagotuj rosół z mlekiem, a następnie dodaj serki topione i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Cały czas podgrzewaj na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i słodką papryką. Na koniec wlej wino i dobrze zamieszaj. Zagotuj.
Podawaj zupę serową z makaronem, usmażonym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kolacja z airfryera w stylu francuskim. Przepis na tartę lotaryńską
Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie
Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem