Reklama
Reklama

Kremowe ciasto z polewą czekoladową. Zakochaj się w Karolince

Wiele osób nie wyobraża sobie deseru bez czekolady. Wszystkim jej miłośnikom z pewnością zasmakuje Ciasto Karolinka. Deser o wdzięcznej nazwie przypomina nieco wuzetkę lub ulubioną dziecięcą przekąskę, mleczną kanapkę. Zaserwuj go popołudniowej kawy, lub przygotuj na rodzinną imprezę.


Ciasto Karolinka to wykwintne połączenie delikatnego biszkoptu, pysznego kremu śmietanowego i fantastycznej polewy czekoladowej. Warstwy ciasta biszkoptowego są idealnie puszyste, co tworzy świetny duet z lekkim kremem. Warstwy polewy czekoladowej dodają ciastu konkretnego smaku, głębi i elegancji. Deser jest świetnym wyborem na każdą okazję, choć szczególnie dobrze sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach i bankietach. 

 Sprawdź także: Ciasto Klemens robi furorę za każdym razem. Nie zgadniesz, z czego dokładnie jest zrobione

Przepis na Ciasto Karolinka 

Przygotowanie Ciasta Karolinki nie jest trudnym zadaniem. Deser składa się jednak z kilku warstw, dlatego, jeśli chcesz go zrobić, warto zarezerwować sobie trochę czasu. 

Biszkopt: 

  • 4 jajka,
  • 180 g cukru drobnego, 
  • 170 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 
  • 100 ml oleju, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia. 

Krem: 

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc., 
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2-3 łyżki cukru pudru. 

Warstwa czekoladowa: 

  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady,
  • 40 g masła.

Polewa: 

  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 ml śmietany kremówki, 
  • opcjonalnie: 2 łyżki likieru kawowego lub Baileys.

 Jak zrobić Ciasto Karolinka? 

Przygotuj biszkopt. Mąkę przesiej z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. W misce ubij białka, utrwalając je cukrem, a gdy uzyskasz błyszczącą i sztywną pianę, zacznij dorzucać po jednym żółtku. Do jasnej, gęstej piany dodawaj partiami suche składniki naprzemiennie z olejem i wymieszaj do połączenia składników. Jeśli chcesz, aby w cieście coś bardziej chrupało, dosyp do biszkoptu garść drobno posiekanych orzechów. Przelej ciasto do formy (24 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 30 minut, wyjmij do ostudzenia i przetnij zimny biszkopt na dwa równe blaty.  

Serek mascarpone utrzyj mikserem. W osobnym naczyniu ubij zimną (prosto z lodówki) śmietanę kremówkę i utrwal cukrem pudrem. Aby wzmocnić sztywność masy, zamień cukier puder na jedno opakowanie Śmietan-fixu. Dokładnie wymieszaj ze sobą serek ze śmietaną.  

W kąpieli wodnej rozpuść masło, po czym dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Gotowa czekolada powinna być zimna, lecz nadal płynna.  

Przejdź do złożenia ciasta. Na pierwszym blacie biszkoptu wyłóż połowę śmietanowej masy, wyrównaj, po czym wylej czekoladową masę i też wyrównaj. Następnie wyłóż drugą część kremu, wyrównaj i wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia. 

W tym czasie zrób wierzchnią polewę. W garnku rozgrzej śmietankę, lecz nie zagotowuj jej, tylko zdejmij z ognia, gdy będzie gorąca. Wrzuć do środka posiekaną czekoladę, odczekaj ok. minutę i wymieszaj. Dla wzmocnienia smaku możesz dolać 2 łyżki likieru. Powstałą polewę wylej na schłodzone ciasto, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki.  

Ciasto Karolinka podawaj zawsze schłodzone. Jeśli chcesz je zaserwować na eleganckim przyjęciu, pokrój deser na prostokąty wielkości dwóch kęsów.  


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta