Reklama
Reklama

Kremowe w środku, z chrupiącą pierzynką. Babeczki jak lasagne podaj jako ciepłą przekąskę

Babeczki jak lasagne to ciekawy pomysł na przystawkę czy przekąskę imprezową. Sprawdzą się też jako lunch, brunch czy drugie śniadanie. W smaku idealnie przypominają klasyczną lasagne, ale są znacznie atrakcyjniejsze w swojej formie i wyglądzie.

Babeczki jak lasagne na imprezę i nie tylko

Wystarczy kilka płatów makaronu, żeby stworzyć miniaturowe lasagne w formie babeczek. Każda z nich kryje w sobie klasyczny włoski smak - sos pomidorowy z mięsem i odrobinę mozzarelli, który po zapieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę. W babeczkach nie brakuje też kremowej ricotty i wyrazistego parmezanu, które zastępują tradycyjny beszamel. To świetny sposób, żeby podać lasagne w wersji indywidualnej - bez krojenia i bałaganu. Babeczki wyglądają efektownie i są wygodne do jedzenia. Podaj je na przyjęciu z bliskimi, a na pewno znikną jako pierwsze.

Reklama

Przeczytaj też: Zapiekanka z kurczakiem. Ma dużo białka i zdrowych, kolorowych dodatków

Babeczki jak lasagne - przepis

Składniki:

  • 12 płatów lasagne, 
  • 200 g mielonej wołowiny, 
  • 200 ml passaty pomidorowej, 
  • 150 g mozzarelli, 
  • 100 g sera ricotta, 
  • 50 g tartego parmezanu, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia i smarowania, 
  • bazylia do dekoracji. 

Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wołowinę do zrumienienia. Dopraw solą i pieprzem. Odcedź nadmiar tłuszczu, a następnie ostudź i przełóż do miski. 
  2. Do miski z mięsem wlej passatę pomidorową i wymieszaj. 
  3. W osobnej miseczce wymieszaj ricottę z 3/4 tartego sera mozzarella i parmezanem. 
  4. Lasagne ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdy płat podziel na pół. 
  5. Otwory w foremce na muffiny wysmaruj dobrze olejem lub masłem. Na dno każdego otworu włóż połowę płatu lasagne, a następnie włóż drugą połowę, obracając ją o 90 stopni, by uniknąć możliwości przeciekania sosu mięsno-pomidorowego. Fragmenty makaronu ponad brzegami przytnij, by nie wystawały znad otworu. 
  6. Na makaron układaj naprzemiennie po łyżce: sos mięsny, masę serową, sos mięsny, masę serową i na koniec ponownie sos mięsny. Następnie posyp je równomiernie pozostałą mozzarellą. 
  7. Wstaw babeczki jak lasagne do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu. Wyjmij całość z piekarnika i pozostaw danie do ostygnięcia na ok. 5 minut. 
  8. Babeczki poluzuj delikatnie nożem i ostrożnie wyjmij. Podawaj na ciepło, udekorowane siekaną bazylią.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pieczone jabłka ze zdrowym nadzieniem. Na drugie śniadanie albo deser

Przyjemnie chrupią, farsz rozpływa się w ustach. Pierogi inne niż nasze tradycyjne

Do kaszy jaglanej dodaj soczewicę. Zrobisz przepyszny, jarski pasztet

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza | kuchnia włoska | zapiekanki