Kremowe w środku, z chrupiącą pierzynką. Babeczki jak lasagne podaj jako ciepłą przekąskę
Babeczki jak lasagne to ciekawy pomysł na przystawkę czy przekąskę imprezową. Sprawdzą się też jako lunch, brunch czy drugie śniadanie. W smaku idealnie przypominają klasyczną lasagne, ale są znacznie atrakcyjniejsze w swojej formie i wyglądzie.
Wystarczy kilka płatów makaronu, żeby stworzyć miniaturowe lasagne w formie babeczek. Każda z nich kryje w sobie klasyczny włoski smak - sos pomidorowy z mięsem i odrobinę mozzarelli, który po zapieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę. W babeczkach nie brakuje też kremowej ricotty i wyrazistego parmezanu, które zastępują tradycyjny beszamel. To świetny sposób, żeby podać lasagne w wersji indywidualnej - bez krojenia i bałaganu. Babeczki wyglądają efektownie i są wygodne do jedzenia. Podaj je na przyjęciu z bliskimi, a na pewno znikną jako pierwsze.
Przeczytaj też: Zapiekanka z kurczakiem. Ma dużo białka i zdrowych, kolorowych dodatków
Składniki:
- 12 płatów lasagne,
- 200 g mielonej wołowiny,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 150 g mozzarelli,
- 100 g sera ricotta,
- 50 g tartego parmezanu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia i smarowania,
- bazylia do dekoracji.
Sposób wykonania:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wołowinę do zrumienienia. Dopraw solą i pieprzem. Odcedź nadmiar tłuszczu, a następnie ostudź i przełóż do miski.
- Do miski z mięsem wlej passatę pomidorową i wymieszaj.
- W osobnej miseczce wymieszaj ricottę z 3/4 tartego sera mozzarella i parmezanem.
- Lasagne ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdy płat podziel na pół.
- Otwory w foremce na muffiny wysmaruj dobrze olejem lub masłem. Na dno każdego otworu włóż połowę płatu lasagne, a następnie włóż drugą połowę, obracając ją o 90 stopni, by uniknąć możliwości przeciekania sosu mięsno-pomidorowego. Fragmenty makaronu ponad brzegami przytnij, by nie wystawały znad otworu.
- Na makaron układaj naprzemiennie po łyżce: sos mięsny, masę serową, sos mięsny, masę serową i na koniec ponownie sos mięsny. Następnie posyp je równomiernie pozostałą mozzarellą.
- Wstaw babeczki jak lasagne do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu. Wyjmij całość z piekarnika i pozostaw danie do ostygnięcia na ok. 5 minut.
- Babeczki poluzuj delikatnie nożem i ostrożnie wyjmij. Podawaj na ciepło, udekorowane siekaną bazylią.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pieczone jabłka ze zdrowym nadzieniem. Na drugie śniadanie albo deser
Przyjemnie chrupią, farsz rozpływa się w ustach. Pierogi inne niż nasze tradycyjne
Do kaszy jaglanej dodaj soczewicę. Zrobisz przepyszny, jarski pasztet