Kremówka jak marzenie. Pierwszy raz jadłam na wakacjach w Chorwacji, teraz robię regularnie
To najlepsza kremówka, jaką kiedykolwiek jadłam i wcale nie jest papieska. Smakuje dosłownie jak marzenie. Pierwszy raz spróbowałam ją na wakacjach w Chorwacji. Teraz ten wybitny deser regularnie odtwarzam u siebie w domu. Każdy czeka z utęsknieniem, kiedy znowu go przygotuję.
Okazuje się, że kremówki cieszą się popularnością nie tylko w Polsce. Tym prostym i smacznym deserem chętnie zajadają się również Chorwaci. Na Półwyspie Bałkańskim noszą one nazwę “Kremšnite" i konkretnie pochodzą z miasta Samobor. Za autora tego słodkiego przepisu uważany jest cukiernik Duro Lukačić. Recepturę opracował w latach dwudziestych XX wieku i bazował na niemieckim deserze “Cremeschnitte".
Kremówki samoborskie wyróżniają się swoim lekkim, żółtym kremem. Przyrządzony jest z jaj, mleka, cukru oraz mąki i zamknięty między dwoma kruchymi płatami ciasta francuskiego. Dodatkowo pod górną częścią ciasta znajduje się cienka warstwa bitej śmietany, która nadaje jeszcze więcej delikatności. Na koniec całość oprósza się cukrem pudrem, dodając jeszcze więcej słodyczy.
Każdy fan tradycyjnych kremówek papieskich powinien choć raz zjeść kremówki chorwackiej. Pierwszy raz kremšnite spróbowałam na wakacjach. Początkowo byłam sceptycznie nastawiona i nie wierzyłam, że ta kremówka jest lepsza od wadowickiej.
Pierwszy kęs już rozwiał moje wątpliwości. Żółty krem, który ją wypełnia, ma wyjątkowy smak. Doskonale dopełnia go delikatna bita śmietana. Do tego to kruche ciasto francuskie. To połączenie jest jak marzenie. Koniecznie przygotuj dla całej rodziny. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 50 g masła,
- 750 ml mleka,
- 6 żółtek,
- 50 g mąki tortowej,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- 130 g cukru,
- 15 g cukru waniliowego,
- 250 ml śmietanki 36%,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie rozwiń i płat przekrój na pół. Nakłuj go widelcem i wyłóż na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C. Po tym czasie pozostaw je do wystudzenia.
2. Żółtka utrzyj ze 100 g cukru na jasną, puszystą masę. Do niej dodaj przesianą przez sito mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Zmiksuj do połączenia się składników. Dolej 250 ml mleka, ponownie połącz mikserem.
3. W rondelku zagotuj pozostałe mleko z masłem. Do niego dodaj masę z żółtkami. Cały czas mieszając, zawartość garnka ponownie zagotuj. Krem odstaw do przestudzenia.
4. Jeden z upieczonych spodów przełóż do formy i wylej na niego przestygnięty krem. Formę wstaw do lodówki na 20 minut.
5. Pod koniec czasu ubij na sztywno śmietankę z pozostałym cukrem. Ciasto wyciągnij z lodówki, a na górze kremu rozłóż równomiernie bitą śmietanę. Na to nałóż drugi płat ciasta francuskiego. Ponownie wstaw do lodówki na 20 minut.
6. Przed podaniem ciasto pokrój na kwadratowe kawałki. Każdy z nich oprósz cukrem pudrem. Chorwackie kremówki są gotowe do jedzenia.
Źródło: croatia.hr, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Daje wytchnienie w upały. A do tego świetnie wspiera trawienie
Gdy mówię, co dodaję do kiszenia ogórków, wszyscy łapią się za głowę. A potem aż mlaskają z zachwytu
W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto robi. Jest pożywna i zawiera dużo kolagenu i żelaza