Kroję cukinię, paprykę i cebulę, mieszam ser i jajka. Takie ciasto francuskie to mój hit lata
Ciasto francuskie z cukinią to pomysł na lekki i szybki obiad dla całej rodziny. Szczególnie świetnie sprawdzi się latem, podczas upałów. Idealnie upieczone warzywa skąpane w sosie serowo-jajecznym sprawiają, że całość jest niesamowicie kremowa.
Kiedy mam ochotę na lekki obiad, zawsze wiem, co zrobić - to ciasto francuskie z cukinią smakuje wyjątkowo, cała moja rodzina jest zadowolona, gdy ląduje na stole.
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 1 cukinia,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 200 g ostrego sera cheddar,
- 200 g tartego sera mozzarella,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- 1 łyżeczka świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- 1 żółtko do posmarowania.
Formę do tarty o średnicy 23 cm wyłóż arkuszem ciasta francuskiego. Dotnij brzegi lub zawiń je do wewnątrz. Posmaruj wierzch musztardą i nakłuj w wielu miejscach widelcem. Odstaw.
Cukinię pokrój w cienkie plastry, czerwoną paprykę w kostkę lub słupki, a cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cukinię, cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż całość przez 7-8 minut lub do uzyskania miękkości al dente. Zdejmij i odstaw na ok. 5-10 minut.
W dużej misce połącz sól, jajka, zioła i tarte sery. Następnie dołóż warzywa i krótko przemieszaj.
Wlej nadzienie do przygotowanego spodu. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Celsjusza na 35-40 minut, do zezłocenia wierzchu.
Ciasto francuskie z cukinią i papryką wyjmij i pozostaw na 5 minut przed krojeniem i podaniem.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub mikrofalówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zamiast skomplikowanych deserów, przygotuj Jeżynowiec. Smakuje każdemu
Delikatny, świeży i soczysty sos ze świeżych ogórków. Na grillu zawsze robi furorę
Na Podkarpaciu jadano zamiast chleba. Odkąd dostałam przepis, robię regularnie