Reklama
Reklama

Kroję cukinię, paprykę i cebulę, mieszam ser i jajka. Takie ciasto francuskie to mój hit lata

Ciasto francuskie z cukinią to pomysł na lekki i szybki obiad dla całej rodziny. Szczególnie świetnie sprawdzi się latem, podczas upałów. Idealnie upieczone warzywa skąpane w sosie serowo-jajecznym sprawiają, że całość jest niesamowicie kremowa.

Kiedy mam ochotę na lekki obiad, zawsze wiem, co zrobić - to ciasto francuskie z cukinią smakuje wyjątkowo, cała moja rodzina jest zadowolona, gdy ląduje na stole. 

Ciasto francuskie z cukinią - lista składników

  • 1 arkusz ciasta francuskiego, 
  • 1 cukinia, 
  • 1 duża czerwona papryka, 
  • 1 cebula, 
  • 200 g ostrego sera cheddar, 
  • 200 g tartego sera mozzarella, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 łyżeczki musztardy dijon, 
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • 1 żółtko do posmarowania.

Ciasto francuskie z cukinią - przepis

Formę do tarty o średnicy 23 cm wyłóż arkuszem ciasta francuskiego. Dotnij brzegi lub zawiń je do wewnątrz. Posmaruj wierzch musztardą i nakłuj w wielu miejscach widelcem. Odstaw. 

Cukinię pokrój w cienkie plastry, czerwoną paprykę w kostkę lub słupki, a cebulę drobno posiekaj. 

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cukinię, cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż całość przez 7-8 minut lub do uzyskania miękkości al dente. Zdejmij i odstaw na ok. 5-10 minut. 

Reklama

W dużej misce połącz sól, jajka, zioła i tarte sery. Następnie dołóż warzywa i krótko przemieszaj. 

Wlej nadzienie do przygotowanego spodu. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Celsjusza na 35-40 minut, do zezłocenia wierzchu. 

Ciasto francuskie z cukinią i papryką wyjmij i pozostaw na 5 minut przed krojeniem i podaniem. 

Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub mikrofalówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zamiast skomplikowanych deserów, przygotuj Jeżynowiec. Smakuje każdemu

Delikatny, świeży i soczysty sos ze świeżych ogórków. Na grillu zawsze robi furorę

Na Podkarpaciu jadano zamiast chleba. Odkąd dostałam przepis, robię regularnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia