Reklama
Reklama

Królewski deser na lato. Tak lekki, że rozpływa się przy każdym kęsie

Ciasto Angielka prezentuje się bardzo apetycznie - już na sam widok każdy ma ochotę na duży kawałek. Po przekrojeniu pokazuje się leciutki, kropkowany biszkopt i niezwykle puszysta masa. To właśnie one sprawiają, że ten deser na lato jest tak lekki. Galaretka i świeże owoce dodają mu soczystości.

Najlepszy deser na lato to lekkie, rozpływające się w ustach ciasta. Nie są ciężkie ani bardzo sycące, a zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Świetnym wypiekiem na gorące dni będzie ciasto Angielka. Przepis wymaga przygotowania biszkoptu z nieoczywistym dodatkiem i aksamitnego kremu. Skoro mowa o wakacyjnym przysmaku, nie może też w nim zabraknąć owoców. 

Co to jest ciasto Angielka?

Ciasto Angielka jest doskonałym wyborem na każdą okazję, urzekając zarówno smakiem, jak i prezentacją, zachęcając do degustacji każdego miłośnika wyrafinowanych deserów. Lekkie warstwy biszkoptowego ciasta z makiem idealnie komponują się z aksamitnym kremem, dzięki czemu otrzymasz harmonijną całość. Galaretka truskawkowa na wierzchu dodaje orzeźwienia, a świeże owoce nadają ciastu wakacyjną soczystość.  

Reklama

Ciasto Angielka - przepis

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 130 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 3-4 łyżki suchego maku 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 250 g twarogu 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki stołowe śmietany kremówki 
  • 2 paczki cukru waniliowego 
  • 500 g truskawek, poziomek lub malin 
  • 1 galaretka z czerwonych owoców 

Sposób wykonania:

Wyjmij okrągłą formę (o średnicy 26 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Zabierz się za przygotowanie ciasta. Wymieszaj przesianą mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Ubij jajka z cukrem i szczyptą soli, aż uzyskasz puszystą masę - możesz także najpierw ubić same białka, a potem dodać żółtka. Do gęstej masy wsypuj partiami mieszankę sypkich składników i wymieszaj do połączenia. Wylej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 30 minut. Następnie wyjmij z pieca, wyłóż z formy i pozostaw do ostygnięcia. Zimny biszkopt przetnij na dwa równe blaty.

Przejdź do przygotowania masy. Twaróg, mascarpone, śmietankę i cukier waniliowy zmiksuj, aż osiągnie kremową konsystencję. Owoce umyj, usuń szypułki i osusz. Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku i odstaw do ostygnięcia.  

Teraz złóż ciasto. Tę samą tortownicę, w której piekł się biszkopt, umyj, osusz i wysmaruj spód masłem. Ułóż dolny blat biszkopta, po czym wyłóż połowę masy i wysyp ok. 50 g owoców. Następnie przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztę masy, rozsmaruj i wrzuć kolejną porcję owoców. Wierzch ciasta wyłóż pozostałymi owocami, zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.  
 
Pyszne ciasto Angielka możesz udekorować listkami mięty bądź melisy i podawaj zawsze schłodzone.  

Źródło: terazgotuje.pl, chefkoch.de

Zobacz też:

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

Cynamonowe ciasteczka do mleka lub kawy. Na jednym się nie skończy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | truskawki | owoce