Królewski deser na lato. Tak lekki, że rozpływa się przy każdym kęsie
Ciasto Angielka prezentuje się bardzo apetycznie - już na sam widok każdy ma ochotę na duży kawałek. Po przekrojeniu pokazuje się leciutki, kropkowany biszkopt i niezwykle puszysta masa. To właśnie one sprawiają, że ten deser na lato jest tak lekki. Galaretka i świeże owoce dodają mu soczystości.
Najlepszy deser na lato to lekkie, rozpływające się w ustach ciasta. Nie są ciężkie ani bardzo sycące, a zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Świetnym wypiekiem na gorące dni będzie ciasto Angielka. Przepis wymaga przygotowania biszkoptu z nieoczywistym dodatkiem i aksamitnego kremu. Skoro mowa o wakacyjnym przysmaku, nie może też w nim zabraknąć owoców.
Ciasto Angielka jest doskonałym wyborem na każdą okazję, urzekając zarówno smakiem, jak i prezentacją, zachęcając do degustacji każdego miłośnika wyrafinowanych deserów. Lekkie warstwy biszkoptowego ciasta z makiem idealnie komponują się z aksamitnym kremem, dzięki czemu otrzymasz harmonijną całość. Galaretka truskawkowa na wierzchu dodaje orzeźwienia, a świeże owoce nadają ciastu wakacyjną soczystość.
Składniki:
- 4 jajka
- 130 g cukru
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 3-4 łyżki suchego maku
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki stołowe śmietany kremówki
- 2 paczki cukru waniliowego
- 500 g truskawek, poziomek lub malin
- 1 galaretka z czerwonych owoców
Sposób wykonania:
Wyjmij okrągłą formę (o średnicy 26 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Zabierz się za przygotowanie ciasta. Wymieszaj przesianą mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Ubij jajka z cukrem i szczyptą soli, aż uzyskasz puszystą masę - możesz także najpierw ubić same białka, a potem dodać żółtka. Do gęstej masy wsypuj partiami mieszankę sypkich składników i wymieszaj do połączenia. Wylej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 30 minut. Następnie wyjmij z pieca, wyłóż z formy i pozostaw do ostygnięcia. Zimny biszkopt przetnij na dwa równe blaty.
Przejdź do przygotowania masy. Twaróg, mascarpone, śmietankę i cukier waniliowy zmiksuj, aż osiągnie kremową konsystencję. Owoce umyj, usuń szypułki i osusz. Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku i odstaw do ostygnięcia.
Teraz złóż ciasto. Tę samą tortownicę, w której piekł się biszkopt, umyj, osusz i wysmaruj spód masłem. Ułóż dolny blat biszkopta, po czym wyłóż połowę masy i wysyp ok. 50 g owoców. Następnie przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztę masy, rozsmaruj i wrzuć kolejną porcję owoców. Wierzch ciasta wyłóż pozostałymi owocami, zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Pyszne ciasto Angielka możesz udekorować listkami mięty bądź melisy i podawaj zawsze schłodzone.
Źródło: terazgotuje.pl, chefkoch.de
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem