Reklama
Reklama

Królewski deser na lato. Tak lekki, że rozpływa się przy każdym kęsie

Ciasto Angielka prezentuje się bardzo apetycznie - już na sam widok każdy ma ochotę na duży kawałek. Po przekrojeniu pokazuje się leciutki, kropkowany biszkopt i niezwykle puszysta masa. To właśnie one sprawiają, że ten deser na lato jest tak lekki. Galaretka i świeże owoce dodają mu soczystości.

Najlepszy deser na lato to lekkie, rozpływające się w ustach ciasta. Nie są ciężkie ani bardzo sycące, a zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Świetnym wypiekiem na gorące dni będzie ciasto Angielka. Przepis wymaga przygotowania biszkoptu z nieoczywistym dodatkiem i aksamitnego kremu. Skoro mowa o wakacyjnym przysmaku, nie może też w nim zabraknąć owoców. 

Co to jest ciasto Angielka?

Ciasto Angielka jest doskonałym wyborem na każdą okazję, urzekając zarówno smakiem, jak i prezentacją, zachęcając do degustacji każdego miłośnika wyrafinowanych deserów. Lekkie warstwy biszkoptowego ciasta z makiem idealnie komponują się z aksamitnym kremem, dzięki czemu otrzymasz harmonijną całość. Galaretka truskawkowa na wierzchu dodaje orzeźwienia, a świeże owoce nadają ciastu wakacyjną soczystość.  

Ciasto Angielka - przepis

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 130 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 3-4 łyżki suchego maku 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 250 g twarogu 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki stołowe śmietany kremówki 
  • 2 paczki cukru waniliowego 
  • 500 g truskawek, poziomek lub malin 
  • 1 galaretka z czerwonych owoców 

Sposób wykonania:

Wyjmij okrągłą formę (o średnicy 26 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Zabierz się za przygotowanie ciasta. Wymieszaj przesianą mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Ubij jajka z cukrem i szczyptą soli, aż uzyskasz puszystą masę - możesz także najpierw ubić same białka, a potem dodać żółtka. Do gęstej masy wsypuj partiami mieszankę sypkich składników i wymieszaj do połączenia. Wylej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 30 minut. Następnie wyjmij z pieca, wyłóż z formy i pozostaw do ostygnięcia. Zimny biszkopt przetnij na dwa równe blaty.

Przejdź do przygotowania masy. Twaróg, mascarpone, śmietankę i cukier waniliowy zmiksuj, aż osiągnie kremową konsystencję. Owoce umyj, usuń szypułki i osusz. Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku i odstaw do ostygnięcia.  

Teraz złóż ciasto. Tę samą tortownicę, w której piekł się biszkopt, umyj, osusz i wysmaruj spód masłem. Ułóż dolny blat biszkopta, po czym wyłóż połowę masy i wysyp ok. 50 g owoców. Następnie przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztę masy, rozsmaruj i wrzuć kolejną porcję owoców. Wierzch ciasta wyłóż pozostałymi owocami, zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.  
 
Pyszne ciasto Angielka możesz udekorować listkami mięty bądź melisy i podawaj zawsze schłodzone.  

Źródło: terazgotuje.pl, chefkoch.de

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | truskawki | owoce