Reklama
Reklama

Kruche ciasto i aksamitny krem to duet idealny. Orzeszki zrobię jeszcze przed świętami

Orzeszki z kremem budyniowym to bardzo efektowna i niezwykle smaczna słodka przekąska. Pięknie prezentują się na świątecznym stole - jeszcze zdążysz je przygotować. Są idealne na wyjątkowe okazje, ale także na co dzień. Kruche ciasto i obłędnie pyszny krem to duet, któremu się nie oprzesz.

Orzeszki to moje ulubione ciasteczka, które kiedyś często kupowałam - teraz robię je sama. Opcji nadzienia jest wiele, ale moje ulubione to zdecydowanie te z kremem budyniowym. Chociaż ich przygotowanie bez wątpienia wymaga odrobiny cierpliwości, to efekt końcowy zdecydowanie wynagradza czas spędzony w kuchni.

Delikatne, maślane połówki wypełnione kremowym nadzieniem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Orzeszki z kremem budyniowym - lista składników

Składniki na ciasto: 

Reklama
  • 500 g mąki pszennej, 
  • 250 g zimnego masła,  
  • 50 g cukru pudru, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 2 żółtka, 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,  
  • 1 łyżka octu spirytusowego, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej. 

Składniki na krem budyniowy: 

  • 400 ml mleka, 
  • 1 żółtko, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru (40 g), 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 150 g miękkiego masła. 

Orzeszki z kremem budyniowym - przepis

Przygotuj ciasto. Umieść wszystkie składniki w misce (masło pokrojone w kosteczkę). Energicznie zagnieć na jednolitą masę (możesz też posłużyć się mikserem z hakami – wówczas sypkie ciasto należy zagnieść ręcznie pod koniec wyrabiania). 

Owiń ciasto folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. 

Przygotuj foremki do wypiekania orzeszków lub specjalną maszynkę, która znacznie uprości ci pracę. Jeśli korzystasz z foremek, wypełnij je ciastem, robiąc w nim wgłębienie na krem. Wypiecz partiami po około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli korzystasz z opiekacza, umieść w jego dołkach niewielkie porcje ciasta (utaczaj kulki, a następnie lekko je spłaszczaj przed włożeniem do maszynki). Zamknij opiekacz i piecz „orzeszki” przez kilka minut. Piecz w kilku turach. Z podanej ilości ciasta przygotujesz około 70 orzeszków złożonych z dwóch połówek. 

Upieczone połówki orzeszków odłóż do całkowitego wystudzenia. 

Przygotuj krem. Wlej do rondelka około 2/3 mleka i zagotuj. Resztę mleka wymieszaj z żółtkiem, cukrem, proszkiem na budyń i kakao (do rozpuszczenia proszku). Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj. Mieszaj, gotując na wolnym ogniu, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia pod przykryciem folii spożywczej (folia ma dotykać powierzchni budyniu). 

Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj do niego partiami budyń. Miksuj do uzyskania gęstego kremu. 

Napełnij kremem orzeszki, łącząc ze sobą połówki. Schłodź w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza ryba po grecku. Zawsze robię z przepisu mojej babci

Prosta sałaka na wigilijny stół. Zrobisz ją w 20 minut

Gdy nie chcesz przyjechać na wigilię z pustymi rękami. Upiecz piernik bez czekania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka