Reklama
Reklama

Kruche ciasto i owocowe nadzienie. Słodka Hrabianka to idealny deser na lato

Lato to najlepszy czas na to, aby przygotować ciasta z owocami, koniecznie tymi sezonowymi. Koniec sierpnia jest doskonałym moment, aby zrobić domowe wypieki z wiśniami w roli głównej. Kwaskowaty smak owoców idealnie pasować będzie do maślanego, kruchego spodu. Sprawdź, jak zrobić ciasto o wdzięcznej nazwie Hrabianka.


Hrabianka to zachwycające ciasto, które łączy kruche, złociste ciasto z soczystą warstwą owocową. W naszym przepisie użyliśmy wiśni, ale sprawdzą się także morele, maliny lub mieszanka owoców leśnych. Latem użyj świeżych składników, a zimą mrożonej mieszanki lub konfitury bez cukru. Cudownym dopełnieniem owoców jest kruchy spód i pyszna kruszonka na wierzchu. Deser przed podaniem posyp cukrem pudrem.  

Sprawdź także: Zanim wakacje się skończą, musisz zrobić to ciasto. Oto przepis na Letnią kusicielkę

Przepis na ciasto Hrabianka 

Zanim rozpoczniesz realizację przepisu, zaopatrz się w formę o wymiarach 24 x 24 cm. 

Ciasto kruche: 

  • 200 g masła, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 120 g drobnego cukru, 
  • kilka kropli aromatu migdałowego, waniliowego lub cytrynowego.

Nadzienie: 

  • 700 g wiśni,
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej,  
  • 80 g cukru drobnego, 
  • 3 łyżki bułki tartej.

Jak zrobić ciasto Hrabiankę?

Do miski wsyp przesianą mąkę, drobny cukier, dodaj aromat i zimne masło pokrojone w kostkę, po czym wyrób palcami na kruszonkę. Połowę ciasta rozkrusz na dno kwadratowej foremki (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociśnij. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Gdy spód się zezłoci, wyjmij z pieca i zostaw do ostudzenia.  

Przystąp do wykonania nadzienia. Świeże wiśnie umyj, usuń pestki i przełóż na durszlak, by nadmiar soku spłynął. W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, następnie wyłóż wiśnie i wyrównaj. Na wierzchu rozsyp pozostałą kruszonkę i wstaw do pieca na ok. 40 minut (znów 180°C) do Łądnego zrumienienia. Upieczoną Hrabiankę wyjmij z piekarnika, ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.  

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta