Reklama
Reklama

Kruche ciasto wypełnione po brzegi dżemem. Rogaliki na smalcu z babcinego przepisu

Z trzech składników można zrobić ciasto na domowe rogaliki? Jak najbardziej, wystarczysz, że połączysz ze sobą mąkę pszenną, śmietanę i smalec. Takie domowe wypieki najlepiej będą smakować, gdy wypełnisz je ulubionym dżemem, najlepiej własnej roboty. Pyszne słodkości idealne do kawy lub herbaty gotowe.

Mini rogaliki na smalcu i kwaśnej śmietanie to babciny specjał, który przenosi nas smaków dzieciństwa. Smalec w ciasteczkach jest niewyczuwalny, nadaje natomiast niesamowitej kruchości ciastu. Rogaliki możecie wypełnić dowolnym nadzieniem: dżemem, konfiturą, kremem orzechowym lub masą makową z bakaliami. Sprawdźcie, jak z prostych składników wyczarować pyszny deser.

Sprawdź także: Różowe ciasto Słodka Ula. Goście zawsze pytają o przepis

Przepis na rogaliki na smalcu 

Do przepisu na te pyszne rogaliki, potrzebujesz jedynie trzech składników. Pamiętaj, aby smalec, którego użyjesz, był pozbawiony dodatków. Gotowe ciastka obsyp cukrem pudrem, możesz także zrobić do nich domowy lukier z białek i cukru, lub polać je roztopioną czekoladą. 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g smalcu,
  • 250 ml śmietany 18 proc.

Do nadziania:

  • ulubiony dżem.

Dekoracja:

  • cukier puder.

Jak zrobić rogaliki na smalcu? 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojony w paski smalec i śmietanę. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Po 30 minutach wyciągamy pierwszą część ciasta. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy okrągły placek, który dzielimy najpierw na 4 części, a później każdą z nich jeszcze na pół. Tak uzyskamy 8 trójkątów. Na podstawie każdego z nich rozsmarowujemy łyżeczkę dżemu. Rogaliki zwijamy. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.

Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Upieczone rogaliki przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na świecie. Karpatka, której nie sposób się oprzeć

Staropolska zupa o wyjątkowym smaku. Szkoda, że zapomniana, bo jest bardzo zdrowa

Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze