Różowe ciasto Słodka Ula. Goście zawsze pytają o przepis
Ciasto Słodka Ula to połączenie kakaowego biszkoptu i malinowego, delikatnego kremu. Można je przygotować o każdej porze roku, bo nie wymaga dodawania świeżych owoców. Świetnie smakuje wraz z różowym lukrem. Podaj je do kawy lub herbaty, na pewno zaskoczysz swoich gości.
Biszkoptowe ciasta z kremem to klasyk, który zawsze się sprawdza. Można zrobić je na wiele sposobów. Jeśli marzy ci się różowe ciasto, przychodzimy z pomocą. Słodka Ula, bo właśnie taką wdzięczną nazwą został obdarzony ten wypiek, to połączenie kakaowego biszkoptu oraz różowego kremu z serka kanapkowego, galaretki i słodkiej śmietanki. Jeśli nie przepadasz za ciężkimi kremami na bazie masła czy margaryny, to ciasto będzie idealne dla ciebie.
Sprawdź także: Najlepsze ciasto bez pieczenia z mascarpone i kajmakiem. Wychodzi każdemu
Składniki na ciasto:
- 180 g mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- 6 jajek,
- 40 g kakao,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki mleka,
- odrobina soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 250 g śmietany 30-36% proc.,
- 250 g serka śmietankowego,
- 1 galaretka malinowa.
Składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru,
- 1 łyżka wody,
- odrobina soku malinowego.
Białka oddziel od żółtek. Zacznij je ubijać wraz z odrobiną soli. Najpierw na małych obrotach, a potem na nieco większych. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo cukier. Na koniec piana powinna być sztywna i błyszcząca. Zmniejsz obroty do minimum, dodając żółtka, jedno po drugim. Kiedy składniki się połączą, wlej powoli olej i mleko. Wyłącz miksowanie.
Mąkę pszenną połącz z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w ciasto czekoladowe. Możesz zrobić to szpatułką lub łyżką, ważne, aby na końcu konsystencja nie miała grudek. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza około 30-35 minut do suchego patyczka.
Teraz przygotuj masę malinową. Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Wymieszaj delikatnie i zostaw, aby ostygła. Kiedy galaretka zacznie tężeć, najpierw zmiksuj krótko serek śmietankowy. Wlewaj powoli galaretkę, cały czas mieszając. Masa powinna być gładka i jednolita.
Mocno chłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Wmieszaj delikatnie do wcześniej przygotowanego serka z galaretką malinową. Gotowe i ostudzone ciasto czekoladowe przekrój na pół. Na blacie ułóż równomiernie krem malinowy i przykryj drugą częścią ciasta.
Teraz zrób lukier. Wsyp cukier puder do miski, wlej odrobinę wody i wymieszaj. Konsystencja powinna być gęsta jak śmietana. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru. Na koniec wlej sok malinowy. Polej polewą ciasto czekoladowe i włóż je do lodówki, aby masa stężała.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Schabowe wyszły twarde jak podeszwa? Dodaj jeden składnik, a staną się soczyste i miękkie
To nie jest zwykła zapiekanka ziemniaczana. Pyszne dodatki wynoszą jej smak na inny poziom
Pierwszy raz jadłam w gruzińskiej restauracji. Zrobiłam w domu, wyszły rewelacyjne