Reklama
Reklama

Różowe ciasto Słodka Ula. Goście zawsze pytają o przepis

Ciasto Słodka Ula to połączenie kakaowego biszkoptu i malinowego, delikatnego kremu. Można je przygotować o każdej porze roku, bo nie wymaga dodawania świeżych owoców. Świetnie smakuje wraz z różowym lukrem. Podaj je do kawy lub herbaty, na pewno zaskoczysz swoich gości.

Biszkoptowe ciasta z kremem to klasyk, który zawsze się sprawdza. Można zrobić je na wiele sposobów. Jeśli marzy ci się różowe ciasto, przychodzimy z pomocą. Słodka Ula, bo właśnie taką wdzięczną nazwą został obdarzony ten wypiek, to połączenie kakaowego biszkoptu oraz różowego kremu z serka kanapkowego, galaretki i słodkiej śmietanki. Jeśli nie przepadasz za ciężkimi kremami na bazie masła czy margaryny, to ciasto będzie idealne dla ciebie.

Sprawdź także: Najlepsze ciasto bez pieczenia z mascarpone i kajmakiem. Wychodzi każdemu

Przepis na ciasto Słodka Ula

Składniki na ciasto: 

  • 180 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 40 g kakao,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki mleka,
  • odrobina soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 250 g śmietany 30-36% proc.,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 1 galaretka malinowa.

Składniki na lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżka wody,
  • odrobina soku malinowego.

Jak zrobić na ciasto Słodka Ula?

Białka oddziel od żółtek. Zacznij je ubijać wraz z odrobiną soli. Najpierw na małych obrotach, a potem na nieco większych. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo cukier. Na koniec piana powinna być sztywna i błyszcząca. Zmniejsz obroty do minimum, dodając żółtka, jedno po drugim. Kiedy składniki się połączą, wlej powoli olej i mleko. Wyłącz miksowanie.

Mąkę pszenną połącz z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w ciasto czekoladowe. Możesz zrobić to szpatułką lub łyżką, ważne, aby na końcu konsystencja nie miała grudek. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza około 30-35 minut do suchego patyczka.

Teraz przygotuj masę malinową. Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Wymieszaj delikatnie i zostaw, aby ostygła.  Kiedy galaretka zacznie tężeć, najpierw zmiksuj krótko serek śmietankowy. Wlewaj powoli galaretkę, cały czas mieszając. Masa powinna być gładka i jednolita.

Mocno chłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Wmieszaj delikatnie do wcześniej przygotowanego serka z galaretką malinową. Gotowe i ostudzone ciasto czekoladowe przekrój na pół. Na blacie ułóż równomiernie krem malinowy i przykryj drugą częścią ciasta.

Teraz zrób lukier. Wsyp cukier puder do miski, wlej odrobinę wody i wymieszaj. Konsystencja powinna być gęsta jak śmietana. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru. Na koniec wlej sok malinowy. Polej polewą ciasto czekoladowe i włóż je do lodówki, aby masa stężała.


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Schabowe wyszły twarde jak podeszwa? Dodaj jeden składnik, a staną się soczyste i miękkie

To nie jest zwykła zapiekanka ziemniaczana. Pyszne dodatki wynoszą jej smak na inny poziom

Pierwszy raz jadłam w gruzińskiej restauracji. Zrobiłam w domu, wyszły rewelacyjne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta