Kupiłeś frankfurterki? Zrób jednogarnkowy sycący kociołek cygański
Kociołek cygański to proste i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Będzie świetnym pomysłem na rozgrzewający, pożywny posiłek na chłodne, zimowe popołudnie. Najlepiej od razu zrób większą porcję, na drugi dzień będzie smakować jeszcze lepiej. Wystarczy podgrzać i gotowe.
Co można zrobić z frankfurterek, oprócz podgrzania ich w gotującej się wodzie? Te cienkie, wędzone kiełbaski świetnie sprawdzą się jako mięsna wkładka do kociołka cygańskiego. To pyszne, danie będzie idealne, jeśli chcesz przygotować sycący obiad na kilka dni. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza zimą, kiedy zmarznięci wracamy do domu i mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Potrawa łączy w sobie kolorowe papryki, aromat wędzonego boczku i pomidorowy sos pełny przypraw. Na pewno wszystkim zasmakuje i padną pytania o dokładkę.
Sprawdź także: Najprostszy przepis na paszteciki z mięsem. Będą pasować do czerwonego barszczu
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 250 g frankfurterek,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 żółta cebula,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- sól, pieprz (do smaku).
Kociołek cygański smakuje doskonale z pieczywem lub ziemniaczanym purée.
Pokrój frankfurterki na krążki, a boczek w kostkę. Wysmaż boczek wraz z kiełbasą na suchej patelni.
Pokrój obie cebule w kostkę. Posiekaj czosnek. Zdejmij mięso z patelni, a na tłuszczu, który pozostał, wysmaż cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dołóż na patelnię czosnek.
Usuń z papryk gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Dołóż na patelnię z cebulą i wysmaż do miękkości.
Z powrotem przełóż na patelnię mięso. Wlej także passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj składniki.
Duś zawartość patelni pod przykryciem przez około 20 minut. W trakcie dopraw majerankiem, mielonymi paprykami oraz solą i pieprzem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tak dobrego makowca jeszcze nie jadłeś. Dzięki temu składnikowi pozostaje wilgotny na długo
W Niemczech podają na świąteczny obiad. To wyjątkowo dobre i zdrowe mięso
Bez konserwantów i polepszaczy. Domowa szynka na święta ze starego przepisu