Reklama
Reklama

Najprostszy przepis na paszteciki z mięsem. Będą pasować do czerwonego barszczu

Wielkimi krokami wkraczamy w okres bożonarodzeniowy, który nie może obyć się bez pysznego, czerwonego barszczu. Jaki jest najlepszy dodatek do tej świątecznej zupy? Dla jednych będą to uszka, inni natomiast postawią na paszteciki. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na paszteciki z mięsem, przychodzimy z pomocą.

Mięciutkie mięso z rosołu w chrupiącym, złotym cieście francuskim to idealna przekąska na święta. Paszteciki z mięsem są proste w przygotowaniu, a jednocześnie smakują jak z najlepszej piekarni. Najlepiej smakować będą podawane z barszczem czerwonym, ale świetnie sprawdzą się też solo lub z sosem czosnkowym. Łatwo możesz je odgrzać. Jeżeli chcesz zrobić wersję odpowiednią na wigilię, zamiast mięsnego farszu użyj kapusty z grzybami. Również będą smakowały wybornie. 

Sprawdź także: Szybka przekąska na świąteczny stół. Roladki z szynki dojrzewającej

Reklama

Przepis na paszteciki z mięsem

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego, 
  • 500 g ugotowanego mięsa mieszanego (drobiowe i wieprzowe), 
  • 2 cebule, 
  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki suszonego majeranku, 
  • pół łyżeczki natki pietruszki suszonej, 
  • sól i pieprz, 
  • opcjonalnie 50-100 ml bulionu drobiowego (w zależności od tego, czy masa jest wilgotna, czy sucha), 
  • olej rzepakowy do smażenia, 
  • jajko do posmarowania.

Jak zrobić paszteciki z mięsem? 

Cebulę pokrój w kostkę, to samo zrób z obraną marchewką. Na odrobinie oleju podsmaż warzywa.  

Następnie ugotowane mięso wraz z warzywami zmiel w maszynce na drobnych oczkach. Dodaj przeciśnięty czosnek, zamieszaj. Dopraw majerankiem, papryką, natką pietruszki, solą i pieprzem. 

Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodawaj stopniowo gorący bulion drobiowy i wyrabiaj masę mięsną. Odstaw farsz do całkowitego wystudzenia. 

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na długie prostokąty. Wzdłuż krótszego boku nakładaj zimny farsz, formując wałeczek. Zwiń ciasto, zamykając farsz w środku i delikatnie dociskając brzegi. Przełóż rulony na deskę i pokrój je na mniejsze paszteciki o długości 4-5 cm. Na każdym zrób nacięcia ostrym nożem na wierzchu. 

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie — dla złotego koloru). 

Piecz w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Wyciągnij paszteciki z mięsem wtedy, kiedy ciasto będzie złote.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

To nie jest zwykła kapusta. Nietypowe dodatki sprawiają, że robi się z niej witaminowa bomba na odporność

Sałatka z orzechami włoskimi. Zrobisz na świętach, powtórzysz na sylwestra, bo rodzina będzie prosić

Najlepsza przekąska na imprezę, te roladki znikają w moment. Zrób na pierwszy dzień świąt i sylwestra

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | przekąski