Reklama
Reklama

Kupiłeś kalafiora i nie wiesz, co z niego zrobić? Ta zapiekanka zrobi furorę

Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, najczęściej podajemy go ugotowanego w wodzie, z maślaną bułką tartą, lub jako dodatek do zupy jarzynowej. W tych klasycznych wersjach oczywiście smakuje świetnie, jeśli jednak masz ochotę na nowe danie w twojej kuchni, postaw na zapiekankę kalafiorową. Potrawa jest prosta, zdrowa, a dodatek ciągnącego się sera, sprawia, że smakuje nawet niejadkom.

Zapiekanka kalafiorowa to pyszne danie wegetariańskie dla całej rodziny, także dla tych, którzy na co dzień za kalafiorem raczej nie przepadają. Sos beszamelowy idealnie pasuje do tego warzywa i podkręca jego smak. Lekko przypieczone pomidory na wierzchu stanowią nie tylko piękną ozdobę tego dania, ale także nadają przyjemnej słodkości. Zapiekankę przygotujesz w niecałą godzinę, dzięki czemu jest idealna dla osób zapracowanych. Koniecznie zrób większą porcję, dzięki czemu będziesz miał obiad na dwa dni. 

Sprawdź także: Zamiast zawijać w kapustę, zrób mielone. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny

Przepis na zapiekankę kalafiorową 

Do przygotowania zapiekanki kalafiorowej, będziesz potrzebować: 

  • 1 duży kalafior, 
  • 500 ml mleka, 
  • 100 g sera cheddar, 
  • 1 duży pomidor malinowy, 
  • 50 g masła, 
  • 50 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do posmarowania formy.

Jak zrobić zapiekankę kalafiorową?

W garnku rozpuść masło na patelni. Dodaj mąkę i mieszaj całość przez kilka minut, do uzyskania pachnącej zasmażki. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotuj i podgrzewaj do zgęstnienia. Wsyp połowę tartego sera cheddar i całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 

Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki. Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oliwy. Do środka włóż kalafior i zalej go przygotowanym sosem. Zapiekankę posyp pozostałym serem. Na wierzchu połóż plasterki pomidora. 

Wstaw zapiekankę kalafiorową do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do uzyskania ładnego, brązowego koloru. Danie wyjmij z pieca i pozostaw na 5 minut, by całość związała. Podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku, pod przykryciem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka wiosenna na szczupłą talię. Lekkostrawne danie pełne witamin

Najlepsza zamiast wędliny na kanapki. Karkówka pieczona, którą zrobisz ją w domu

Smakuje wybornie i ma mnóstwo witamin. Sałatka marcowa dobra na kolację i nie tylko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | zapiekanki