Kupiłeś truskawki? Zrób z nich rewelacyjny chłodnik owocowy
Dla niektórych osób owocowa zupa to profanacja, w opozycji są miłośnicy orzeźwiających, lekkich dań, które idealnie sprawdzają się podczas upalnych dni. Jeśli należysz do drugiej grupy, koniecznie przetestuj przepis na zupę truskawkową siostry Anastazji. Najlepiej zrobić ją latem, kiedy trwa sezon na te pyszne, czerwone owoce. Takie danie świetnie sprawdzi się na obiad, kiedy nie masz ochoty na bardzo sycący posiłek, lub na nietypowy deser.
Owocowe chłodniki mają chyba tyle samo zwolenników, co przeciwników. Najwięksi sceptycy jednak z pewnością polubią orzeźwiające danie, jakim jest zupa truskawkowa siostry Anastazji. Tej mistrzyni domowej kuchni nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej przepisy kulinarne zawsze wyróżniają się połączeniem prostoty i smaku. Truskawkowy chłodnik nie zawiera wyszukanych składników, ale jest po prostu pyszny, bo pełen truskawek! Możesz śmiało dodać ich nawet więcej, uzyskując gęsty, truskawkowy mus, który jest zarazem pożywną zupą.
Sprawdź także: Ciasto, które zrobisz z zamkniętymi oczami. Letni klasyk na słodko
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- ½ kg truskawek (lub więcej),
- 1 l wody,
- 80 g cukru,
- 10 g skrobi ziemniaczanej,
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- gałązka świeżej mięty.
Jeśli ograniczasz spożycie kalorii, możesz, zamiast śmietanki użyć jogurtu greckiego, a cukier zastąpić wybranym słodzikiem, np. erytrytolem.
Odmierz 1 litr wody i odlej kilka łyżek. Resztę wody zagotuj z cukrem. W zimnej wodzie rozpuść skrobię ziemniaczaną. Dodaj do wrzątku z cukrem i wymieszaj. Przestudź.
Do przestudzonej wody z cukrem i skrobią dodaj śmietanę kremówkę. Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Odłóż kilka truskawek do dekoracji. Resztę zblenduj z bazą do zupy.
Gotowy chłodnik podawaj z grzankami z białego pieczywa lub z groszkiem ptysiowym. Udekoruj przekrojonymi na pół truskawkami i listkami mięty.
Źródła: terazgotuje.pl, siostra-anastazja.pl
Zobacz też:
Kultowy fast food rodem z PRL-u. Ten przepis deklasuje współczesne zapiekanki i hot-dogi
Moja babcia często robiła taki placek z rabarbarem. To przysmak z PRL-u
Kroję bakłażana w plastry, nadziewam mięsnym farszem i zwijam. Te roladki są obłędne