Reklama
Reklama

Kurczak po hawajsku w słodko-ostrym sosie. Mięso wychodzi wyjątkowo miękkie i soczyste

Kurczak to wyjątkowo uniwersalne mięso, można przyrządzić je na wiele sposobów. Jeśli znudziły ci się klasyczne przepisy, postaw na nietypowy dodatek ananasa i mleczka kokosowego. To słodkie połączenie przełamane zostało pikantną nutą ostrej papryki. Dzięki czemu mięso wychodzi soczyste i niezwykle pyszne. Sprawdź jak zrobić kurczaka po hawajsku.

Masz ochotę spróbować pałek z kurczaka przygotowanych w mniej tradycyjny sposób? Lubisz połączenie słodkich, kwaśnych i ostrych smaków? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kurczaka po hawajsku. Danie wychodzi wyjątkowo delikatne i soczyste, wszystko za sprawą soku z ananasa, zawarte w nim enzymy, sprawiają, że mięso staje się wyjątkowo kruche. Potrawa nie wymaga od kucharza wyjątkowych umiejętności kulinarnych, zrobisz ją ze składników, dostępnych w niemal każdym sklepie. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. 

Sprawdź także: Sałatka z burakami i pomarańczą na lekką kolację. Najlepiej smakuje ze zielonym sosem

Przepis na kurczaka po hawajsku 

Przygotuj następujące składniki: 

  • 600 g pałek z kurczaka, 
  • 200 g ananasów z puszki, 
  • 50 ml soku z ananasa z puszki, 
  • 200 g śmietanki 30 proc. albo mleczka kokosowego, 
  • 1 papryka żółta, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, 
  • pół łyżeczki kurkumy, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej mielonej,
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić kurczaka po hawajsku?

Przygotuj najpierw mięso. Pałki z kurczaka  solą, pieprzem i kurkumą. Cebulę posiekaj drobno. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ananasa odsącz z zalewy, pokrój w kostkę, zachowując sok do sosu.  

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Włóż pałki kurczaka i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut z każdej strony aż skórka się zarumieni. Zdejmuj je z patelni i odłóż na bok. 

Na tej samej patelni podsmaż cebuli i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste. Dodaj paprykę i ananasa, smaż przez kolejne 3-4 minuty. Wlej sok z ananasa i sos sojowy, a następnie duś na małym ogniu przez 2 minuty. Wlej śmietankę lub mleczko kokosowe. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć, ale jeśli będzie jeszcze mocno rzadki, to rozpuść mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, dodaj na patelnię i zacznij energicznie mieszać.  

Przygotuj naczynie żaroodporne. Wylej sos, zostawiając 2 łyżki i ułóż kurczaka. Na wierzch wylej pozostały farsz z sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, aż skórka kurczaka się zarumieni. Przed podaniem posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Śniadanie na chłodne poranki. Owsianka i chałka na ciepło, nietypowa szakszuka

Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne

Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak