Reklama
Reklama

Kurczak po hawajsku w słodko-ostrym sosie. Mięso wychodzi wyjątkowo miękkie i soczyste

Kurczak to wyjątkowo uniwersalne mięso, można przyrządzić je na wiele sposobów. Jeśli znudziły ci się klasyczne przepisy, postaw na nietypowy dodatek ananasa i mleczka kokosowego. To słodkie połączenie przełamane zostało pikantną nutą ostrej papryki. Dzięki czemu mięso wychodzi soczyste i niezwykle pyszne. Sprawdź jak zrobić kurczaka po hawajsku.

Masz ochotę spróbować pałek z kurczaka przygotowanych w mniej tradycyjny sposób? Lubisz połączenie słodkich, kwaśnych i ostrych smaków? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kurczaka po hawajsku. Danie wychodzi wyjątkowo delikatne i soczyste, wszystko za sprawą soku z ananasa, zawarte w nim enzymy, sprawiają, że mięso staje się wyjątkowo kruche. Potrawa nie wymaga od kucharza wyjątkowych umiejętności kulinarnych, zrobisz ją ze składników, dostępnych w niemal każdym sklepie. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. 

Reklama

Sprawdź także: Sałatka z burakami i pomarańczą na lekką kolację. Najlepiej smakuje ze zielonym sosem

Przepis na kurczaka po hawajsku 

Przygotuj następujące składniki: 

  • 600 g pałek z kurczaka, 
  • 200 g ananasów z puszki, 
  • 50 ml soku z ananasa z puszki, 
  • 200 g śmietanki 30 proc. albo mleczka kokosowego, 
  • 1 papryka żółta, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, 
  • pół łyżeczki kurkumy, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej mielonej,
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić kurczaka po hawajsku?

Przygotuj najpierw mięso. Pałki z kurczaka  solą, pieprzem i kurkumą. Cebulę posiekaj drobno. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ananasa odsącz z zalewy, pokrój w kostkę, zachowując sok do sosu.  

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Włóż pałki kurczaka i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut z każdej strony aż skórka się zarumieni. Zdejmuj je z patelni i odłóż na bok. 

Na tej samej patelni podsmaż cebuli i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste. Dodaj paprykę i ananasa, smaż przez kolejne 3-4 minuty. Wlej sok z ananasa i sos sojowy, a następnie duś na małym ogniu przez 2 minuty. Wlej śmietankę lub mleczko kokosowe. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć, ale jeśli będzie jeszcze mocno rzadki, to rozpuść mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, dodaj na patelnię i zacznij energicznie mieszać.  

Przygotuj naczynie żaroodporne. Wylej sos, zostawiając 2 łyżki i ułóż kurczaka. Na wierzch wylej pozostały farsz z sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, aż skórka kurczaka się zarumieni. Przed podaniem posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ulubiony weekendowy obiad mojej rodziny. Sekret tkwi w marynacie

Mdlejącego Imama robię, gdy tylko zaczyna się sezon na bakłażana. Zrób, pokochasz od pierwszego kęsa

Zielona pasta bez grama konserwantów. Do rosołu dodaję obowiązkowo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak