Kurczak po hawajsku w słodko-ostrym sosie. Mięso wychodzi wyjątkowo miękkie i soczyste
Kurczak to wyjątkowo uniwersalne mięso, można przyrządzić je na wiele sposobów. Jeśli znudziły ci się klasyczne przepisy, postaw na nietypowy dodatek ananasa i mleczka kokosowego. To słodkie połączenie przełamane zostało pikantną nutą ostrej papryki. Dzięki czemu mięso wychodzi soczyste i niezwykle pyszne. Sprawdź jak zrobić kurczaka po hawajsku.
Masz ochotę spróbować pałek z kurczaka przygotowanych w mniej tradycyjny sposób? Lubisz połączenie słodkich, kwaśnych i ostrych smaków? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kurczaka po hawajsku. Danie wychodzi wyjątkowo delikatne i soczyste, wszystko za sprawą soku z ananasa, zawarte w nim enzymy, sprawiają, że mięso staje się wyjątkowo kruche. Potrawa nie wymaga od kucharza wyjątkowych umiejętności kulinarnych, zrobisz ją ze składników, dostępnych w niemal każdym sklepie. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Sprawdź także: Sałatka z burakami i pomarańczą na lekką kolację. Najlepiej smakuje ze zielonym sosem
Przygotuj następujące składniki:
- 600 g pałek z kurczaka,
- 200 g ananasów z puszki,
- 50 ml soku z ananasa z puszki,
- 200 g śmietanki 30 proc. albo mleczka kokosowego,
- 1 papryka żółta,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki papryki ostrej mielonej,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- opcjonalnie 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotuj najpierw mięso. Pałki z kurczaka solą, pieprzem i kurkumą. Cebulę posiekaj drobno. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ananasa odsącz z zalewy, pokrój w kostkę, zachowując sok do sosu.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Włóż pałki kurczaka i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut z każdej strony aż skórka się zarumieni. Zdejmuj je z patelni i odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż cebuli i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste. Dodaj paprykę i ananasa, smaż przez kolejne 3-4 minuty. Wlej sok z ananasa i sos sojowy, a następnie duś na małym ogniu przez 2 minuty. Wlej śmietankę lub mleczko kokosowe. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć, ale jeśli będzie jeszcze mocno rzadki, to rozpuść mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, dodaj na patelnię i zacznij energicznie mieszać.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Wylej sos, zostawiając 2 łyżki i ułóż kurczaka. Na wierzch wylej pozostały farsz z sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, aż skórka kurczaka się zarumieni. Przed podaniem posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie na chłodne poranki. Owsianka i chałka na ciepło, nietypowa szakszuka
Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne
Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy