Reklama
Reklama

​Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach

​Ciasto Łabądek, choć bardzo proste do zrobienia, prezentuje się elegancko na stole. Wychodzi leciutkie i aksamitne, więc każdy zje porcję, nawet po sycącym obiedzie. Możesz je upiec w charakterze tortu na ważne przyjęcia albo podać jako niedzielny deser.

Ciasto Łabądek

Łabądek to delikatne jak puch ciasto ze śnieżnobiałym, waniliowym kremem. Łączy w sobie prostotę i finezję. Smakuje idealnie z filiżanką czarnej kawy, bo samo jest raczej słodkie. Jego przygotowanie nie wymaga doświadczenia w cukiernictwie - wystarczy upiec lekki i puszysty biszkopt, a następnie przełożyć go aksamitną masą na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Intensywny aromat wanilii i odpowiednie nasączenie mocnym alkoholem nadają deserowi więcej smaku i sprawiają, że nada się nawet na uroczyste przyjęcia. 

Ciasto Łabądek - przepis

Składniki:

Składniki na biszkopt: 

  • 6 jajek, 
  • 80 g cukru, 
  • 80 g mąki tortowej,  
  • 20 g mąki ziemniaczanej, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Składniki na poncz: 

  • 80 ml wody, 
  • łyżka soku z cytryny, 
  • łyżka mocnego alkoholu (rumu, wódki), 
  • łyżeczka brązowego cukru. 

Składniki na krem: 

  • 250 g serka mascarpone,  
  • 200 g śmietanki kremówki 30%,  
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii. 

Sposób wykonania:

Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie - po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułą do połączenia składników. 

Nagrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż dno formy o wymiarach 24x28 cm papierem do pieczenia. Przelej do formy ciasto. Wstaw na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut (do suchego patyczka). Wystudź biszkopt na kratce. 

Połącz ze sobą wszystkie składniki na poncz. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa blaty. Nasącz ponczem. 

Przygotuj krem. Połącz śmietanę kremówkę (mocno schłodzoną) z serkiem mascarpone (także schłodzonym) i cukrem pudrem. Zmiksuj na gęsty krem. Pod koniec miksowania dodaj ekstrakt z wanilii. 

Przełóż połową kremu blaty biszkoptu. Drugą połowę rozsmaruj na wierzchu. Udekoruj ciasto według uznania.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość

To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami

Czekoladowa eksplozja smaków, rozpływa się w ustach. Słodki Rozpustnik rozkocha w sobie wszystkich

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | torty