Reklama
Reklama

Latem lubisz przygotowywać desery z galaretką? Na niedziele zrób ciasto witrażowe

W niedzielę czeka cię wizyta gości? Koniecznie przygotuj dla nich pyszny poczęstunek. Pogoda za oknami dopisuje, dlatego warto zrobić orzeźwiający i lekki deser. Świetnie sprawdzi się ciasto witrażowe, to połączenie kolorowych galaretek, puszystego biszkoptu oraz delikatnego kremu śmietankowego. Możesz podać je w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców.

Daj się oczarować kolorowej przyjemności z naszym ciastem witrażowym, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To lekkie, biszkoptowe ciasto przełożone kremem śmietanowym i obficie wypełnione barwnymi galaretkami. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia, idealnie łącząca słodycz z orzeźwiającym akcentem. Jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy i oczaruje twoich gości.  

Sprawdź także: Miodownik na bogato. Ciasto Zmierzch zrobi wrażenie na gościach

Przepis na ciasto witrażowe 

Zanim rozpoczniesz realizację przepisu, przygotuj formę 22x35 cm. 

Biszkopt: 

  • 6 jajek, 
  • 120 g mąki pszennej albo bezglutenowej,
  • 120 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 200 g cukru.

Poncz: 

  • ok. 200 ml wody, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • sok z połowy cytryny.

Dodatki: 

  • 4 galaretki o różnych kolorach np. cytrynowa, pomarańczowa, truskawkowa i agrestowa, 
  • 2 galaretki przezroczyste lub jasne, cytrynowe,  
  • 400 ml gęstej śmietany 18 proc. lub jogurtu (naturalny albo grecki), 
  • 300 ml śmietanki kremówki do ubijania (30 proc.).

 Jak zrobić ciasto witrażowe? 

Cztery różnokolorowe galaretki rozpuść w gorącej wodzie - każdą osobno w 250 ml wrzątku. Przelej do pojemników o podstawie prostokąta i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie przenieś do lodówki do mocnego stężenia. 

Dno blaszki (22 x 35) wyłóż papierem do pieczenia i odstaw. W misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Gdy cukier dokładnie się rozpuści i przestanie chrzęścić, zacznij dodawać po jednym żółtku - miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dosypuj mączną mieszankę i delikatnie mieszaj łyżką. Wymieszaj do połączenia składników.  

Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C. Piecz biszkopt ok. 30 minut (lub do momentu suchego patyczka). Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w blasze do pełnego wystudzenia. Następnie przetnij ostrym nożem na dwa równe blaty.  

Wymieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, aby cukier dobrze się rozpuścił i powstał poncz. Mocno stężone galaretki wyjmij z lodówki i pokrój w miarę równą kostkę. Wymieszaj wszystkie kolory w misce i ponownie wstaw do lodówki.  

Dwie pozostałe galaretki rozpuść łącznie w 500 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Śmietanę i jogurt zmiksuj, aby stały się lekko puszyste. Po czym wlewaj cienkim strumieniem tężejącą galaretkę. Jeśli konsystencja jest bardzo rzadka, wstaw miskę z masą na chwilę do lodówki. W tym czasie ubij zimną (wprost z lodówki) śmietanę kremówkę i delikatnie połącz z masą śmietanowo-jogurtową. Podziel masę na pół. Do jednej wsyp połowę pokrojonych galaretek i ostrożnie wymieszaj. 

Złóż ciasto. Dolny blat biszkoptu nasącz połową ponczu i wyłóż masę śmietanową z galaretkami. Przykryj drugim plackiem biszkoptowym, lekko ugnieć i znów nasącz ponczem. Wyłóż masę śmietanową i rozsyp pozostałe galaretki. Wstaw ciasto witrażowe do lodówki i podawaj porządnie schłodzone.  


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta

Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta