Reklama
Reklama

Lekka, zdrowa i pełna smaku. Ryba jak z orientalnej restauracji

Dietetycy i lekarze polecają, aby ryby spożywać przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli szukasz dobrego przepisu z takim produktem, przetestuj naszą recepturę. Ryba w mleczku kokosowym to danie z orientalną nutą, w którym odrobina pikanterii wspaniale łączy się ze słodyczą. Możesz podać ją z ugotowanym na sypko ryżem.

Ryba na obiad - jak podać?

W Polsce, szczególnie na północy, jada się dużo ryb. Wspaniale, bo są źródłem zdrowych tłuszczów i białka, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W sezonie letnim chętnie podaje się soczystą rybę z grilla, a jesienią przygotowuje rozgrzewającą zapiekankę ziemniaczaną z rybą. Przez cały rok króluje jednak dorsz, mintaj i łosoś, smażone na patelni lub wyjęte prosto z piekarnika.

Reklama

Jeśli jesteś spragniony nieco innych aromatów i lubisz potrawy z dodatkiem sosu, to wypróbuj poniższą recepturę. Przepis na rybę w mleczku kokosowym zainspirowana jest kuchnią azjatycką, pełną orientalnych smaków. To mistrzowskie połączenie ryby, warzyw i specjalnie wybranych przypraw, dzięki którym potrawa jest naprawdę ciekawa.

Ryba w mleczku kokosowym - przepis

Składniki:

  • 500 g filetu z białej ryby (np. dorsza),  
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 cm korzenia imbiru, 
  • skórka otarta z limonki, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 2 łyżki oleju roślinnego, 
  • czerwona papryka, 
  • 125 ml bulionu warzywnego, 
  • 250 ml mleka kokosowego, 
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili, 
  • łyżka sosu rybnego, 
  • sok z 1/2 limonki, 
  • szczypior z cebuli dymki, 
  • kilka gałązek natki pietruszki (do podania), 
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie).

Sposób wykonania:

Opłucz filety rybne i podziel na mniejsze kawałki. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce o drobnych oczkach imbirem i skórką z limonki. Dopraw solą i pieprzem. 

Rozgrzej na patelni olej i obsmaż na nim filety rybne z obu stron. Przełóż na talerz. 

Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Podsmaż paprykę (przez około 2-3 minuty) na patelni, na której smażyła się ryba. 

Przełóż rybę z powrotem na patelnię. Wlej ciepły bulion. Zagotuj. 

Wlej na patelnię mleko kokosowe, słodki sos chili, sos rybny i sok z limonki. Ponownie zagotuj. Duś filety przez 2-3 minuty. Obróć, w trakcie duszenia, na drugą stronę. 

Jeśli uważasz, że sos jest zbyt rzadki, wmieszaj do niego rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody skrobię ziemniaczaną i gotuj jeszcze przez chwilę. 

Posiekaj szczypior i dodaj go do sosu. Przed podaniem oprósz sos posiekaną natką pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Delicjusz to deser marzeń. Temu połączeniu smaków mało kto się oprze

Nocna owsianka z brzoskwiniami. Nietypowy dodatek sprawia, że jest pożywniejsza

Każdy kęs tego sernika jest jak poezja. Gdy zaserwowałam gościom, błagali o dokładki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | kokos | dania orientalne