Lekka, zdrowa i pełna smaku. Ryba jak z orientalnej restauracji
Dietetycy i lekarze polecają, aby ryby spożywać przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli szukasz dobrego przepisu z takim produktem, przetestuj naszą recepturę. Ryba w mleczku kokosowym to danie z orientalną nutą, w którym odrobina pikanterii wspaniale łączy się ze słodyczą. Możesz podać ją z ugotowanym na sypko ryżem.
W Polsce, szczególnie na północy, jada się dużo ryb. Wspaniale, bo są źródłem zdrowych tłuszczów i białka, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W sezonie letnim chętnie podaje się soczystą rybę z grilla, a jesienią przygotowuje rozgrzewającą zapiekankę ziemniaczaną z rybą. Przez cały rok króluje jednak dorsz, mintaj i łosoś, smażone na patelni lub wyjęte prosto z piekarnika.
Jeśli jesteś spragniony nieco innych aromatów i lubisz potrawy z dodatkiem sosu, to wypróbuj poniższą recepturę. Przepis na rybę w mleczku kokosowym zainspirowana jest kuchnią azjatycką, pełną orientalnych smaków. To mistrzowskie połączenie ryby, warzyw i specjalnie wybranych przypraw, dzięki którym potrawa jest naprawdę ciekawa.
Składniki:
- 500 g filetu z białej ryby (np. dorsza),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm korzenia imbiru,
- skórka otarta z limonki,
- sól, pieprz (do smaku),
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- czerwona papryka,
- 125 ml bulionu warzywnego,
- 250 ml mleka kokosowego,
- 3 łyżki słodkiego sosu chili,
- łyżka sosu rybnego,
- sok z 1/2 limonki,
- szczypior z cebuli dymki,
- kilka gałązek natki pietruszki (do podania),
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie).
Sposób wykonania:
Opłucz filety rybne i podziel na mniejsze kawałki. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce o drobnych oczkach imbirem i skórką z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni olej i obsmaż na nim filety rybne z obu stron. Przełóż na talerz.
Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Podsmaż paprykę (przez około 2-3 minuty) na patelni, na której smażyła się ryba.
Przełóż rybę z powrotem na patelnię. Wlej ciepły bulion. Zagotuj.
Wlej na patelnię mleko kokosowe, słodki sos chili, sos rybny i sok z limonki. Ponownie zagotuj. Duś filety przez 2-3 minuty. Obróć, w trakcie duszenia, na drugą stronę.
Jeśli uważasz, że sos jest zbyt rzadki, wmieszaj do niego rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody skrobię ziemniaczaną i gotuj jeszcze przez chwilę.
Posiekaj szczypior i dodaj go do sosu. Przed podaniem oprósz sos posiekaną natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Delicjusz to deser marzeń. Temu połączeniu smaków mało kto się oprze
Nocna owsianka z brzoskwiniami. Nietypowy dodatek sprawia, że jest pożywniejsza
Każdy kęs tego sernika jest jak poezja. Gdy zaserwowałam gościom, błagali o dokładki