Reklama
Reklama

Soczysta ryba na grilla. Jej sekretem są dobrze dobrane przyprawy

Łososia najczęściej przyrządzamy w piekarniku lub serwujemy na zimno na kanapkach. Rzadko kiedy trafia na ruszt, a szkoda, bo taka ryba na grilla to prawdziwy majstersztyk. Danie wychodzi soczyste, sycące i pełne smaku. Dodatkowo jest proste do zrobienia. Przetestuj nasz sprawdzony przepis.

Jak zrobić dobrą rybę na grilla?

Ryba na grilla to pomysł na szybkie i proste danie o wyjątkowym, delikatnym smaku. Będzie prawdziwą gratką dla wszystkich znajomych i członków rodziny podczas letniego spotkania w ogrodzie, ale z powodzeniem możesz ją przygotować również na domowym grillu. Świetnie smakuje z dodatkiem soku z limonki oraz aromatycznych ziół, takich jak rozmaryn czy tymianek. Chrupiąca skórka staje się prawdziwym rarytasem, po którym będziesz palce lizać. Tak przyrządzona ryba potrzebuje jedynie lekkiej surówki i niczego więcej. 

Przeczytaj też: Co dobrego zrobić z cukinii? Pyszne dania na każdą porę dnia

Reklama

Ryba na grilla - przepis

Składniki:

  • 4 dzwonki z łososia ze skórą, 
  • limonka, 
  • 1,5 łyżki oliwy, 
  • łyżka masła, 
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu, 
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Łososia oczyść i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj dzwonki oliwą z oliwek oraz dużą ilością soli i pieprzu. 

Grilla rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Umieść dzwonki na ruszcie i posyp je połową tymianku oraz rozmarynu, a następnie polej równomiernie połową soku z limonki. Zamknij pokrywkę i grilluj mięso przez 4-5 minut. 

Przewróć rybę, polej ją drugą połową soku z limonki i pozostałymi przyprawami. Zamknij grilla i smaż przez kolejne 4 minuty. 

Otwórz pokrywę, a na wierzchu każdego kawałka ryby połóż niewielką ilość masła. 

Zdejmuj i natychmiast podawaj. 

Rybę z grilla rób zawsze na świeżo, ale jeśli musisz, resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 24 godzin. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości

Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach

PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | grill