Soczysta ryba na grilla. Jej sekretem są dobrze dobrane przyprawy
Łososia najczęściej przyrządzamy w piekarniku lub serwujemy na zimno na kanapkach. Rzadko kiedy trafia na ruszt, a szkoda, bo taka ryba na grilla to prawdziwy majstersztyk. Danie wychodzi soczyste, sycące i pełne smaku. Dodatkowo jest proste do zrobienia. Przetestuj nasz sprawdzony przepis.
Ryba na grilla to pomysł na szybkie i proste danie o wyjątkowym, delikatnym smaku. Będzie prawdziwą gratką dla wszystkich znajomych i członków rodziny podczas letniego spotkania w ogrodzie, ale z powodzeniem możesz ją przygotować również na domowym grillu. Świetnie smakuje z dodatkiem soku z limonki oraz aromatycznych ziół, takich jak rozmaryn czy tymianek. Chrupiąca skórka staje się prawdziwym rarytasem, po którym będziesz palce lizać. Tak przyrządzona ryba potrzebuje jedynie lekkiej surówki i niczego więcej.
Przeczytaj też: Co dobrego zrobić z cukinii? Pyszne dania na każdą porę dnia
Składniki:
- 4 dzwonki z łososia ze skórą,
- limonka,
- 1,5 łyżki oliwy,
- łyżka masła,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Łososia oczyść i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj dzwonki oliwą z oliwek oraz dużą ilością soli i pieprzu.
Grilla rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Umieść dzwonki na ruszcie i posyp je połową tymianku oraz rozmarynu, a następnie polej równomiernie połową soku z limonki. Zamknij pokrywkę i grilluj mięso przez 4-5 minut.
Przewróć rybę, polej ją drugą połową soku z limonki i pozostałymi przyprawami. Zamknij grilla i smaż przez kolejne 4 minuty.
Otwórz pokrywę, a na wierzchu każdego kawałka ryby połóż niewielką ilość masła.
Zdejmuj i natychmiast podawaj.
Rybę z grilla rób zawsze na świeżo, ale jeśli musisz, resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 24 godzin.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości
Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach
PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata